USL este scindată din cauza relaţiei cu UDMR a celor două partide mari care o compun, PNL şi PSD. În timp ce liberalii voiau să conducă Oradea şi Bihorul doar cu PSD, social-democraţii s-au pronunţat în favoarea continuării parteneriatului cu UDMR în judeţ, ceea ce înseamnă ca USL să ofere un post de vicepreşedinte al CJ preşedintelui UDMR Bihor, Alexandru Kiss. La Oradea şi-a impus punctul de vedere primarul Ilie Bolojan, decis să nu mai continue nici cu Rozalia Biro, nici cu alt reprezentant al formaţiunii maghiare.

Oradea, fără vice maghiar

Aşa cum a anunţat şi în campania electorală, primarul liberal Ilie Bolojan a decis că, de vreme ce orădenii au acordat USL suficiente voturi cât să conducă singură municipalitatea, acest lucru trebuie să se întâmple chiar dacă din februarie 2011 USL are un protocol de colaborare cu UDMR.

Motivul? În timpul campaniei, candidatul UDMR la Primărie, Cseke Attila, l-a atacat pe liberal în mod insistent, ceea ce a dus la deteriorarea relaţiilor dintre cele două formaţiuni, iar în ultima reuniune a vechiului Consiliu Local reprezentanţii Uniunii au "trântit" la vot toate proiectele de hotărâri iniţiate de liberali.

În noul Consiliu, USL are o majoritate de două treimi, adică 18 din totalul de 27 de mandate (suficient pentru adoptarea proiectelor importante), în timp ce UDMR va avea doar 7 consilieri, iar PDL numai 3.

Constituirea noului Consiliu Local va avea loc joi, 21 iunie, de la ora 10. Conform legii, după validarea noilor aleşi va urma şi alegerea celor doi viceprimari, din rândul consilierilor, prin vot secret.

Cel mai probabil, aceştia vor fi Florica Cherecheş (viceprimar liberal în funcţie de la începutul acestui an, în locul lui Gheorghe Carp, de atunci manager la Spitalului Judeţean) şi Ovidiu Mureşan (fostul lider al grupului de consilieri PSD, care a avut o colaborare bună cu liberalii în timpul campaniei).

Ipoteza că Oradea nu va avea în următorii patru ani viceprimar UDMR s-a conturat încă de marţea trecută, când Bolojan a propus Biroului Municipal Oradea al PNL această variantă, iar colegii săi au votat-o în unanimitate.

Triumviri la judeţ

În timp ce primarul Oradiei şi-a impus viziunea bazându-se şi pe scorul mare obţinut de USL în municipiul reşedinţă de judeţ, la Consiliul Judeţean Bihor este aproape sigur că parteneriatul cu UDMR va continua.

Şi aici, conform unor surse, liderul liberalilor bihoreni, Cornel Popa, a fost tentat să nu "coopteze" un vicepreşedinte maghiar, însă planurile sale au fost blocate de aliaţii PSD-işti. Mai precis, de omologul său social-democrat, Ioan Mang, care l-a invitat pe preşedintele UDMR, Alexandru Kiss, la reuniunea de vineri a Biroului Judeţean al PSD, tocmai pentru ca acesta să pledeze în favoarea colaborării dintre USL şi UDMR.

Ca atare, Popa va trebui să fie de acord cu cooptarea UDMR în conducerea CJ, deoarece în caz contrar ar risca scindarea USL. Alianţa are în Consiliul Judeţean 18 din cele 35 de mandate, din care 8 sunt PSD-işti, iar aceştia ar putea să se alăture celor 7 consilieri ai UDMR, 7 ai PDL şi 2 ai PPDD pentru a forma o majoritate proprie, lăsându-l pe Popa preşedinte decorativ al Consiliului.

Dacă lucrurile rămân aşa, pe lângă Alexandru Kiss din partea UDMR, CJ va mai avea un vicepreşedinte de la PSD, cel mai probabil în persoana lui Marius Rotar.

Constituirea Consiliului Judeţean şi, implicit, alegerea celor doi vicepreşedinţi ai instituţiei urmează să aibă loc în ultimele zile ale lunii, deoarece până atunci parlamentarii USL care au câştigat alegerile locale sunt mobilizaţi în Capitală, pentru a vota o serie de legi iniţiate de Guvernul Ponta.

Liberalii se simt trădaţi

Dilema ca partea liberală a USL să accepte sau nu poziţia PSD în sensul susţinerii unui vicepreşedinte UDMR la judeţ a stârnit deja în rândurile PNL un val de frustrare pe care, deocamdată, l-a exprimat doar un colaborator al lui Cornel Popa.

Încă de duminică, la trei zile după ce Mang l-a invitat pe Kiss să convingă activul de bază al PSD Bihor cu privire la colaborarea cu UDMR, Cristian Bodea, şef de birou parlamentar al lui Popa, a comentat gestul liderului social-democrat în termeni extrem de vehemenţi, acuzându-l de trădare şi prevestind ruperea USL în Bihor, deoarece pesedistul ar fi jucat alături de UDMR şi PDL împotriva liberalilor.

"În timp ce gaşca Mang-Kiss-Avrigeanu îşi sărbătoreşte mârşava victorie, eu declar zi de doliu pentru toţi românii din Bihor. Vă invit să îl felicitaţi pe Mang pe pagina lui de Facebook, pentru că, pe lângă plagiat, s-a făcut remarcat şi prin trădarea votului din 10 iunie. R.I.P. (n.r. - Rest in peace - dormi în pace!), USL Bihor", a scris Bodea. El a mai comentat, în acelaşi ton: "Am vrut să cred că tot ce se spune despre liderul PSD nu este adevărat şi că e un om de caracter şi am vrut să cred că zvonurile despre întâlnirile lui săptămânale cu Kiss şi cu Ghilea nu sunt adevărate. Adevărul e că nu trebuia să am astfel de aşteptări de la unul crescut sub aripa lu` Unchiu` Maghiar... Mea culpa!".

În finalul postării, Bodea face o paralelă între modul în care s-a rupt Alianţa DA în Bihor şi cel în care se poate scinda şi USL, în opinia sa liberalii fiind "trădaţi" de fiecare dată de parteneri. "Când am fost în Alianţa DA am lucrat de minune cu PD-ul, aveam un ţel comun şi nu încercam să ne-o tragem pe la spate. Că dupa aia i-a tâmpit Băsescu e o alta poveste şi că Filip a stat sub birou toată campania aia, la fel. Dar cu ăştia de la PSD e un chin: ei abia scot capul pe alocuri prin judeţ, dar se comportă de parcă ar putea scoate minim 90% în orice moment. Când colo, potenţa lor e minimă şi de scurtă durată. Şi de aia ne-au şi vândut lui Kiss, pentru că sunt invidioşi pe a noastră...".

Nemulţumiri şi la PSD

Pe de altă parte, însă, în tabăra PSD există voci care afirmă că şi Popa ar fi de acord cu continuarea parteneriatului cu UDMR, fără a fi nevoie ca social-democraţii să exercite presiuni în acest sens, tocmai din cauza protocolului semnat anul trecut, şi pe care preşedinţii de la Bucureşti ai celor două formaţiuni din USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, îl vor respectat. 

Deşi social-democraţii nu se exprimă public, şi printre ei există nemulţumiri ca urmare a alianţei pe care Ioan Mang o vrea continuată cu UDMR. "Mulţi ne-au votat nu numai din ură împotriva PDL, dar şi ca să nu mai guvernăm cu UDMR. Acum, ce facem, îi păcălim?...", spune unul dintre PSD-iştii cu vechi state de serviciu în partid, îngrijorat că la toamnă electoratul ar putea taxa USL.

Pe de altă parte, pesediştii sunt supăraţi şi pe faptul că actualul lider al organizaţiei nu i-a convocat pe toţi membrii Biroului Judeţean la reuniunea de vineri, secretara lui Mang, Anamaria Tiron, "uitând" să trimită sms-uri unor persoane care anterior s-au manifestat împotriva cooptării UDMR în guvernarea locală.

Silenzio stampa

În timp ce se desfăşoară cele mai dure negocieri purtate vreodată după alegerile locale, liderii formaţiunilor implicate refuză să facă orice fel de comentarii sau declaraţii publice despre concluziile la care au ajuns sau scenariile pe care le-au pregătit.

Ca urmare, prima confirmare a informaţiilor obţinute neoficial până în prezent este de aşteptat să se producă joi, odată cu constituirea Consiliului Local şi votarea a doi viceprimari de la USL. În aceeaşi zi, însă, ar putea să aibă loc şi o conferinţă de presă în care liberalul Cornel Popa şi social-democratul Ioan Mang să anunţe continuarea colaborării cu UDMR la Consiliul Judeţean.