Rezerve cu PC, interese cu PSD

"N-am spus că sunt în dezacord cu crearea alianţei cu Partidul Conservator, ci că am anumite rezerve faţă de ceea ce ar putea fi în viitor această alianţă, pentru că n-aş vrea ca ideile liberale pentru care am militat în ultimii 20 de ani să dispară aşa, într-o alianţă în care cele două formaţiuni sunt puse pe picior de egalitate", a declarat fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Oradea, referindu-se la alianţa dintre PNL şi PC.

Fostul lider liberal a afirmat, în schimb, că PNL ar putea realiza mult mai eficient cu PSD "o platformă" care să ducă la schimbarea actualei conduceri. "În România de astăzi e foarte important să găsim o soluţie politică, şi - în viziunea mea - ea poate fi realizată cu Partidul Social Democrat, pentru a face o platformă împreună, pentru ca România să redevină o ţară democratică, în care cetăţenii să-şi recapete încrederea în instituţiile fundamentale, şi aici mă refer în primul rând la Parlament, după ce şase ani am asistat la atacuri împotriva instituţiilor care sunt proprii preşedintelui şi Partidului Democrat, atacuri care fac ca, încet încet, după ce România a făcut eforturi să devină o ţară europeană, să se autoplaseze la marginea Europei sau chiar în afara ei", a spus Tăriceanu.

Europa nu ne vrea şmecheri

Fostul premier a criticat "atitudinile şmechereşti" prin care cei care conduc România au încercat să obţină aderarea la Spaţiul Schengen şi a afirmat că, "dacă preşedintele nu se va trezi", singura variantă rămâne răsturnarea "democratică" a situaţiei, prin alegeri. "Percepţia asupra României în Europa este una foarte proastă. În Occident nu merge cu atitudini şmechereşti, să-ţi facă cineva din ochi şi tu să mergi mai departe, şi e bine că, după ce demersurile Opoziţiei din păcate nu au avut succes, vine Uniunea Europeană să atragă atenţia asupra derapajelor. Poate în felul acesta preşedintele se va trezi. Dacă nu se va trezi, sigur că nu rămâne decât să asistăm la o răsturnare democratică de situaţie", a spus Tăriceanu. "Ca atare - a concluzionat fostul premier - eu cred că este nevoie de un demers comun al partidelor de opoziţie pentru înlăturarea cât mai rapidă de la Putere a actualului preşedinte şi a Partidului Democrat".

Separat ori împreună?

Întrebat dacă PNL şi PSD trebuie sau nu să se prezinte la următoarele alegeri cu candidaţi comuni, fostul lider liberal a răspuns că înainte de a lua o astfel de decizie, şefii partidelor de Opoziţie ar trebui să încerce modificarea Constituţiei, pentru a elimina neclarităţile care, în opinia sa, au permis actuala stare de lucruri. "Va trebui ca protocolul dintre PNL şi PSD să includă în primul rând o serie de obiective strategice, printre care modificarea Constituţiei, în sensul eliminării tuturor confuziilor şi suprapunerilor care au fost utilizate de actualul preşedinte pentru a-şi exercita puterea într-o manieră autoritară şi de multe ori dictatorială", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Fostul lider liberal a afirmat că, în opinia sa, PNL şi PSD ar trebui să decidă în privinţa listelor comune "abia după ce vom şti cum va arăta noua lege electorală, pentru că în funcţie de sistemul de vot ce va fi adoptat va trebui să luăm decizia cea mai bună, astfel încât rezultatul de la alegeri să ne permită să adunăm procentele, nu - eventual - să dăm Partidului Democrat un avantaj pe care nu îl speră şi pe care nu îl merită".

Totuşi, Tăriceanu a afirmat că promovarea unor candidaţi comuni ai PNL şi PSD ar fi utilă în marile oraşe, la alegerile locale. "Mie mi s-ar părea extrem de util ca, şi la nivel local, cel puţin în oraşele mari, să se poată face alianţe care să ducă la victoria candidaţilor noştri, după un criteriu care va fi convenit cu partenerii de la PSD".

PDL, pe urmele PNŢCD

Întrebat de jurnalişti dacă se vede din nou în fruntea unui guvern, Tăriceanu a sugerat că "încă" se simte utilizabil, dar a precizat că viitoarea componenţă a unui cabinet PNL-PSD depinde cum se vor înţelege partenerii. "Ceea ce-mi doresc cel mai mult e să câştigăm alegerile şi după aceea, sigur, cu experienţa pe care o am, cred că sunt încă în situaţia în care pot fi util. Dar într-o alianţă şi într-o coaliţie sunt lucruri mult mai complicate care trebuie rezolvate. Important e ca viitoarea coaliţie să poată să-şi aleagă oameni care să fie diferiţi faţă de cei din momentul de faţă".

De asemenea, Tăriceanu a afirmat că este convins că PDL nu va putea câştiga alegerile, indiferent de mijloacele pe care le va folosi. "PDL face toate eforturile posibile să câştige alegeri parţiale pentru primari. Unii colegi mi-au spus cum vin cu bani, cum cumpără alegătorii, mă rog, tot arsenalul pe care îl ştiţi. Când, însă, o să fie alegeri la nivel naţional, n-o să aibă atâtea resurse cât să poată înfrânge voinţa populară. O să câştige nemeritat poate câteva procente în plus, dar fără să afecteze rezultatul general, aşa încât vă dau de pe acum ca sigură o înfrângere usturătoare a PDL, dacă nu cumva vor păţi chiar ceea ce a păţit PNŢCD în anul 2000", a spus fostul preşedinte al PNL.