De ce ţi-e frică, poţi scăpa! Orădenii care stau la blocuri şi care s-au opus implementării sistemului de plată în funcţie de volumul deşeurilor aruncate vor plăti în continuare un tarif plafonat la salubritate.

Primarul Florin Birta a anunţat că a convenit cu RER Vest să mai dea un răgaz de cel puţin şase luni asociaţiilor de proprietari din oraş. Chiar dacă pentru orădenii de la blocuri asta ar putea însemna că, de fapt, plătesc mai mult...

Se prorogă!

Teoretic, în Oradea factura de gunoi se plăteşte în funcţie de volumul de deşeuri generat de fiecare client RER Vest. În practică, regula se aplică doar orădenilor de la case, firmelor şi puţinelor asociaţii de proprietari care au acceptat-o.

Confruntat cu opoziţia preşedinţilor de asociaţii, primarul Florin Birta a decis în primăvară să amâne implementarea ei la blocuri şi, în schimb, să instituie un tarif unic pentru fiecare locatar, de 17,87 lei pe lună.

Săptămâna trecută, edilul a anunţat că acest tarif se păstrează până cel puţin la vară. "Am ajuns la o concluzie cu firma de salubritate, să prorogăm acest termen de la care se va plăti pentru cât arunci şi să rămână în continuare tariful de 17.87 lei/persoană cel puţin încă 6 luni", a declarat Birta. Reforma a fost amânată pentru că, între timp, municipalitatea a decis să testeze un nou sistem de gestionare a deşeurilor, cu camere video inteligente şi saci cu coduri unice.

Regulile rămân

Chiar dacă în continuare vor plăti un tarif fix, orădenii sunt obligaţi să respecte regulile colectării separate şi să arunce resturile reciclabile (PET-uri, pungi, ambalaje) în containerele de culoare galbenă, cele biodegradabile (coji de fructe şi legume, mâncare gătită, coji de ouă, pâine, frunze etc.) în pubelele maro, iar mizeriile care nu pot fi valorificate (reziduale) în containerele negre.

Pe de altă parte, trebuie să ştie că asociaţiile care au optat, totuşi, pentru plata în funcţie de volum plătesc mai puţin decât tariful plafonat. În majoritatea acestor blocuri, un locatar achită cel mult 15 lei pe lună, pentru că toţi vecinii au înţeles regula de aur a salubrităţii: cu cât mai puţine deşeuri ajung la groapa de gunoi, cu atât sunt costurile mai mici.