La două zile după ce o aeronavă Boeing 737 a TAROM decolată de la București a ratat aterizarea la Oradea, astfel că a fost redirecționată pe Aeroportul din Cluj, compania „respinge cu vehemență” ipoteza că manevra putea fi efectuată pe aeroportul orădean, așa cum opinase un reprezentant al acestuia.
Piloții sunt cei care iau deciziile
Incidentul s-a produs miercuri seară, când, în condiții de vânt și vizibilitate redusă, comandantul zborului RO 627 București - Oradea a încercat să aterizeze dinspre nord, contrar comunicării transmise de turnul de control al aeroportului orădean, potrivit căreia manevra putea fi făcută numai din direcția opusă, adică dinspre sud.
Așa cum BIHOREANUL relata cu două zile în urmă, o sursă din cadrul Aeroportului Oradea a explicat că aeronava s-a apropiat de pistă dinspre nord și „a abordat o aterizare cu vântul din coadă și, din cauza coroborării vântului din coadă cu plafonul de nori jos, a ratat aterizarea și a plecat spre Cluj, invocând condiții meteorologice nefavorabile”.
Aceeași sursă afirma că manevra de aterizare putea fi făcută dacă era abordată conform indicațiilor turnului de control, precizând totuși explicit că „piloții sunt cei care iau deciziile” și subliniind că în respectiva situație „comandantul nu a vrut să riște”.
Siguranța nu a fost pusă în pericol
Într-o replică TAROM transmisă vineri și BIHOREANULUI, compania „respinge cu vehemență aspectele” relatate și subliniază că în respectiva situație concretă „comandantul aeronavei a procedat corect”.
„Zborul TAROM RO 627 București-Oradea din data de 15 martie 2023 a fost redirecționat pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj în urma deciziei comandantului aeronavei. Menționăm că decizia a fost luată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, care nu îndeplineau criteriile minime pentru o apropiere pe pista indicată de turnul de control și respectă intocmai normele și procedurile de siguranță și securitate în aviația civilă”, a transmis compania, subliniind că „siguranța și securitatea pasagerilor și a echipajului nu au fost puse în pericol nicio clipă”.
De asemenea, TAROM arată că apreciază „reacția rapidă a comandantului și profesionalismul cu care a tratat această situație”, și totodată regretă „disconfortul creat pasagerilor care au efectuat ulterior, pe cale terestră, călătoria spre destinația finală”.
Pasagerii, transportați cu autocarele
Așa cum BIHOREANUL arăta miercuri, cei 79 de pasageri aflați în cursa RO 627 București – Oradea, aterizată la Cluj, au fost aduși în Oradea cu un autocar, pe cheltuiala companiei TAROM.
La fel, alte 78 de persoane care așteptau miercuri seară să decoleze spre București cu aeronava respectivă au fost transportate la Cluj cu un autocar, pentru a-și putea efectua deplasarea în Capitală.