Un ticălos care îşi chinuia toată familia. Aşa îl descriu localnicii din Roşiori pe consăteanul lor, Veres Lajos, anchetat pentru că şi-a agresat sexual, timp de trei ani, ambele fiice.

Totul s-a întâmplat sub nasul mamei acestora, ea însăşi o alcoolică, dar şi o victimă a bărbatului bătăuş, care se jură acum că n-a ştiut nimic de brutalităţile la care i-au fost supuse copilele. Asta deşi fetele au încercat să-i atragă atenţia nu o dată: una a vrut să se sinucidă, iar împreună cu cealaltă a fugit de acasă de două ori, fiind aduse înapoi cu forţa, de fiecare dată, de tatăl lor.

Până acum, când fetele au fugit la Poliţie, iar bărbatul a ajuns după gratii, fiind arestat săptămâna trecută pentru viol şi incest...

Evadarea

Grozăvia care s-a petrecut în colonia de romi din satul Vaida, comuna Roşiori, a ieşit la iveală marţea trecută, când procurorii Parchetului Bihor au anunţat arestarea bărbatului de 45 ani pentru o perioadă de 30 de zile.

Anchetatorii îl aveau în atenţie de mai bine de o lună. Individul, pe numele său Veres Lajos, a fost denunţat pe 23 mai de fiicele sale adolescente, de 13 şi respectiv 15 ani. Cele două susţineau că tatăl le-a bătut şi siluit de nenumărate ori în ultimii trei ani, iar cea mare chiar că în urma relaţiei incestuoase a născut o fetiţă, ajunsă acum la 1 an şi 6 luni.

Deşi iniţial se profila neverosimilă, povestea a fost confirmată de verificările investigatorilor. Primul care a venit în sprijinul adolescentelor a fost Adrian Lăzău, un fermier din Roşiori, la care adolescentele s-au refugiat pe 22 mai, cu o zi înainte de a se încumeta să meargă la Poliţie. După cum spun oamenii legii, fermierul a fost şi cel care le-a convins să se adreseze Poliţiei, după ce fetele i-au descris calvarul prin care treceau de trei ani încoace. "Tremurau ca varga, erau foarte speriate. Mi-au spus cum au fost bătute şi violate de tatăl lor, cea mare mi-a dezvăluit chiar şi că avea un copil cu el. Când am auzit, le-am zis să nu mai stea pe gânduri, să meargă a doua zi la Poliţie", a povestit bărbatul în faţa procurorilor.

A vrut să se sinucidă

Doi dintre vecini l-au şi surprins pe Veres, pe păşunea satului, într-o ipostază mai mult decât suspectă: îmbrăcându-se precipitat lângă fiica sa de 13 ani, plânsă şi pe jumătate goală. Însă pentru că fetiţa a refuzat să vorbească cu ei, şi-au văzut de treburi. Nu de alta, dar le era teamă de bărbatul cu faimă de beţiv şi bătăuş.

Despre abuzuri ştia şi iubitul fetei celei mari, Simon Istvan. "Când m-am cunoscut cu ea avea deja copilul. Eu am întrebat-o de mai multe ori cine-i tatăl, dar mi-a spus adevărul abia acum câteva săptămâni. Atunci mi-a spus că tatăl ei le obliga, pe ea şi pe soră-sa, să se culce cu el", a povestit Simon, care le-a convins şi ajutat pe cele două fete să fugă de acasă. Băiatului i s-a făcut milă de prietena sa, mai ales că aceasta îi povestise cum tatăl le viola sub ameninţarea cu moartea. "Au mai fugit de două ori de acasă, dar le-a găsit taică-său şi le-a dus înapoi cu forţa. La un moment dat prietena mea n-a mai suportat, a vrut să se sinucidă, a înghiţit 40 de somnifere. Bine că a scăpat", a relatat tânărul în timpul anchetei.

Teama le-a împiedicat pe fete să-şi dea tatăl în vileag multă vreme. Nu s-au plâns nici măcar mamei lor, afirmă anchetatorii, iar femeia nu avea cum să afle tărăşenia pentru că Veres îşi târa fiicele pe păşune ori le viola atunci când ea lipsea de acasă. "Femeia a fost audiată, dar pretinde că nu ştia ce se întâmplă. De altfel şi ea e o victimă, toţi vecinii ştiu că bărbatul o bătea", arată sursa BIHOREANULUI.

Răzbunare

Cu toate acestea, tatăl incestuos se declară victima nevinovată a fiicelor sale care ar vrea să se răzbune pe el fiindcă uneia i-a interzis să se vadă cu un văcar. "Au fugit de acasă, le-am adus înapoi şi le-am cerut să nu mă facă de râs în sat, dar au fugit din nou", susţine Veres. Bărbatul neagă că şi-a violat fetele şi că micuţa de 1 an şi 6 luni, născută de fiica sa cea mare, ar fi copilul lui. "M-au reclamat că aşa au fost învăţate de soţie şi de rudele ei", zice Veres.

Probele strânse de procurori spun însă altceva. În urma evaluărilor psihologice, Comisia pentru Protecţia Copilului a stabilit că adolescentele au fost clar "abuzate şi au un comportament şi o dezvoltare nefirească". Acesta e şi motivul pentru care, spune purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, Cristian Ardelean, anchetatorii au solicitat şi sprijinul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar şi al asistenţilor sociali de la Primăria Roşiori care, în paralel cu ancheta penală, au demarat o anchetă socială, dispunând internarea temporară a celor două tinere într-un centru al DGASPC şi plasarea bebeluşului în grija bunicilor mamei. "Totodată, s-a dispus şi efectuarea unei expertize ADN, care să stabilească dacă inculpatul e tatăl copilului născut de fiica sa. Deocamdată, rezultatul nu a fost comunicat", spune Ardelean. Dar dacă e, îl aşteaptă o pedeapsă pe măsura faptei, de până la 18 ani de închisoare.