Anul trecut, pe 17 iunie, poliţiştii "săltau" întregul personal al Serviciului de Expertiză Medicală, unde se avizează dosarele pentru pensionarii de boală: pe şeful Serviciului, Vasile Sălăjan, pe colegii săi medici Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa, plus asistenţii Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup. Toţi sunt acuzaţi că evaluau pensionarii numai pe şpăgi, iar pe cei care nu cotizau fie îi retrogradau, fie le respingeau de-a dreptul solicitările, chiar dacă pensia li se cuvenea. 

Chemat atunci să-şi spună punctul de vedere, directorul PSD-ist al Casei de Pensii, Leontin Ţîrle, se dădea surprins. "Nu au fost înregistrate sesizări cu privire la primirea de mită sau alte foloase necuvenite", se jura el BIHOREANULUI. O minciună, au demonstrat acum procurorii DNA Oradea, care l-au şi încătuşat, acuzându-l că era pe-o mână cu ei.

Dosar din dosar

DNA a anunţat joia trecută reţinerea directorului Ţîrle într-un dosar legat de scandalul monstru declanşat vara trecută, când, pe 17 iunie, cei 10 medici şi asistenţi de la Serviciul de Expertiză Medicală au fost reţinuţi pentru condiţionarea emiterii deciziilor de pensionare de şpăgi, percepute atât de la bolnavii închipuiţi, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale.

Ancheta fusese declanşată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) sub coordonarea Parchetului Bihor, care i-au filmat pe experţi în propriile cabinete, săptămâni în şir. Rezultatul? În două săptămâni, din cele 738 persoane care au intrat în cabinetele medicilor, nu mai puţin de 733 le-au dat şpagă, între 200 şi 400 euro pentru avizarea unui dosar nou, respectiv între 100 şi 400 lei pentru fiecare revizuire. Iniţial, cei 10 au fost arestaţi preventiv, dar ulterior au fost trimişi în arest la domiciliu, apoi au intrat sub control judiciar, după care asistenţii Ignat, Coşa şi Ţigan, dar şi doctorul Pleşa s-au întors, pur şi simplu, la serviciu.

Pentru că valoarea mitei dovedite depăşea 10.000 euro, dosarul a fost trimis la DNA, unde a ajuns la procuroarea Felicia Popovici, care, pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, l-a "rupt" în 5 părţi, câte una pentru fiecare cuplu medic-asistent. Primii trimişi în faţa instanţei au fost, în ianuarie a.c., Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, primul pentru 235 de fapte de luare de mită, în sumă de 55.975 lei, iar asistenta pentru complicitate în 163 de situaţii (9.985 lei).

Denunţat

Noile investigaţii au scos la suprafaţă nu doar faptul că la Expertiză corupţia era o practică generală, ci şi că şpăgarii erau toleraţi, ba chiar sprijiniţi de şeful instituţiei. Deloc dezinteresat.

Primele informaţii despre Leontin Ţîrle au venit toamna trecută, chiar din partea celor 5 medici inculpaţi care, pentru a beneficia de reducerea pedepselor, au decis să colaboreze cu procuroarea şi l-au denunţat. Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa au arătat că, în perioada 2014-2015, au "cotizat" periodic, de Paşti, Crăciun şi de ziua de naştere a şefului de la Pensii, cu sume între 250 şi 700 euro, iar Pleşa, patron al restaurantului Old Mill, i-a trimis şi pizza cu care directorul să-şi trateze invitaţii.

Medicii stabileau împreună sumele care vor fi plătite boss-ului, de obicei în acelaşi cuantum. Şi, dacă la început banii erau duşi de fiecare direct în biroul lui Ţîrle, la etajul I al clădirii, ulterior acesta le-a transmis să nu mai urce, pentru că va veni el în biroul unuia dintre ei, care îi va anunţa când coboară, aşa încât să vină să-i aducă "zeciuiala".

În total, din 2014 şi până vara trecută, când "afacerea" le-a fost "falimentată", Ţîrle ar fi încasat de la medici cel puţin 8.400 euro. Totul s-a făcut "cu scopul păstrării unui loc de muncă suficient de comod, cu un program lejer şi pentru ca directorul executiv să tolereze practica de a primi bani de la persoanele care se prezentau la cabinet", se arată în referatul DNA prin care s-a solicitat arestarea lui Ţîrle.

Protecţie pe faţă

Cea mai profitabilă colaborare Ţîrle a avut-o cu Vasile Sălăjan, cel care, ca şef al Serviciului, aviza încadrarea în grade de invaliditate la emiterea deciziei de pensionare. Şi, ca urmare, încasa cele mai mari şpăgi, între 200 şi 400 euro "pe bucată".

Pentru a-l ajuta, PSD-istul şi-a încălcat cu bună ştiinţă sarcinile de serviciu, ţinând ascunsă încă din ianuarie 2013 o decizie a conducerii Casei Naţionale de Pensii care statua că încadrarea în grade de invaliditate se face fără avizul medicului şef al Serviciului. Ca urmare, deşi n-ar mai fi trebuit să aibă un rol decisiv, Sălăjan a continuat să încaseze şpăgile babane, iar răsplata a fost pe măsură.

În 2014, Sălăjan i-a dat lui Ţîrle câte 500 euro de Paşti, de Crăciun şi de ziua lui, iar între sărbători cotiza regulat sume mai mici, zilnic ori săptămânal. "Toate aceste împrejurări confirmă faptul că sumele de bani nu reprezentau simple cadouri oferite în mod obişnuit cu ocazia unei zile de naştere, ci constituiau o parte a unei practici constante, tocmai în considerarea ideii că Ţîrle Leontin cunoştea că medicii primeau sume de bani cu titlu de mită de la pacienţi", a concluzionat procuroarea.

Faptele sunt dovedite şi de înregistrările ambientale din cabinetul medicului, din care reiese că acesta făcea împărţeli zilnic: un plic cu bani primiţi de la pacienţi era pregătit pentru asistenta sa, cei pe care îi reţinea pentru sine erau puşi într-o geantă în oficiu, iar plicul pentru Ţîrle era pus în buzunarul de la pantaloni. În data de 18 mai 2015 - 800 lei şi 50 euro, pe 19 mai - 600 lei şi 50 euro, pe 2 iunie - 500 lei şi 100 euro, pe 3 iunie - 600 lei şi 100 Euro, şi tot aşa... Cu plicul respectiv, Sălăjan ieşea pentru scurt timp din cabinet, în jurul orelor 11:30, după care revenea, îşi lua lucrurile personale şi pleca de la serviciu. Ca pe bandă...

În arest

Una peste alta, procuroarea i-a imputat lui Leontin Ţîrle 9 acte de luare de mită şi 19 acte de tăinuire (ambele infracţiuni în formă continuată), iar joia trecută l-a reţinut pentru 24 de ore, vineri cerând şi arestarea sa: "Pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acestora, a împrejurărilor privind persoana inculpatului, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordine publică".

Vineri seară, în urma unui proces întins pe 3 ore şi după alte 3 ore de deliberări, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunal a dispus arestarea directorului pentru 30 de zile. La măsura luată a contribuit, cel mai probabil, şi faptul că, în ciuda probelor existente împotriva sa, Ţîrle s-a încăpăţânat să respingă acuzaţiile. Doar că una e să minţi la ziar, şi alta s-o faci în instanţă...


EXPERŢI... ÎN AVERI
Bani, case, maşini, acţiuni...

Director adjunct până în 2009, iar de atunci director plin, pus de PSD, cu o soţie asistentă medicală, Leontin Ţîrle are o avere impresionantă. Potrivit declaraţiei de avere de anul trecut, Ţîrle nu are conturi în bancă dar deţine 2.123 mp de teren intravilan şi alţi 4.800 mp de teren agricol, două maşini (Fiat Panda şi Skoda Octavia), ambele cumpărate în 2008, o casă de vacanţă construită în 2000, două apartamente cumpărate în 2001 şi 2005, plus o vilă de 176 mp pe care a terminat-o în 2013.

Nici medicii pe care îi proteja nu stau mai rău. Direct sau prin interpuşi, aceştia au 43 case şi apartamente, 25 terenuri, 16 autoturisme, acţiuni de peste 4 milioane euro, şi creditări de peste 3 milioane lei către societăţi comerciale. Cel mai bine situat pare Ovidiu Pleşa, proprietar de pizzerie şi de firmă de transport, care deţine o vilă şi cel puţin alte 15 imobile pe numele lui şi ale apropiaţilor, plus acţiuni de peste 1 milion lei la companii listate la bursă.