Atenţie, părinţi: Contribuţia datorată de aparţinători pentru hrana şi îngrijirea unui copil de creşă se scumpeşte din anul şcolar 2019 - 2020 la 285 lei pe lună.

Cu 48 lei mai mult

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, majorarea costului lunar de întreţinere pentru copii de creşă de la 1.185 lei la 1.427 lei pe lună.

Pe cale de consecinţă, contribuţia părinţilor la costurile de îngrijire a copilului în creşă, care reprezintă între 5% şi 20%, în funcţie de venituri şi numărul de copii de creşă, se va majora la rândul ei.

Astfel, dacă în prezent aparţinătorii cu venituri de peste 700 lei lunar datorează 237 lei pe lună (reprezentând 20% din costul lunar de întreţinere de 1.185 lei), începând din toamnă contribuţia lor va creşte cu 48 lei, la 285 lei pe lună.

Opoziţia nu vrea scumpire

Consiliul Local a aprobat noile tarife, la propunerea primarului Ilie Bolojan, în ciuda opoziţiei PSD-UDMR. "Eu nu consider că noi ar trebui să mărim costul lunar de întreţinere dat de părinţi. Legea pune procentul maxim de 20%, dar dă mână liberă domnului primar şi executivului local să propună mai puţin", a spus liderul grupului UDMR, Kirei Melinda.

UDMR-ista a propus păstrarea cotizaţiei la acelaşi nivel, pe considerentul că din anul 2020 ar putea fi majorată din nou. "Anul trecut, pe 519 locuri au fost înscrişi 600 de copii. Acum sunt în proiect noi creşe pentru a acoperi aceste locuri lipsă. Asta înseamnă că de anul viitor vom mări cu mult costul lunar de întreţinere", a spus Kirei.

"Nici nouă nu ne place"

Argumentele nu l-au impresionat pe primarul Ilie Bolojan. Edilul le-a cerut aleşilor să aprobe proiectul de hotărâre în forma propusă de municipalitate.

"Nici nouă nu ne place să majorăm tarife, dar avem doar două posibilităţi: să ţinem cont de o realitate economică care înseamnă creşterea preţului de electricitate, a costurilor cu salariile şi altele şi să folosim banii orădenilor ca să asfaltăm străzile din cartierele care nu sunt asfaltate, cum ar fi Grigorescu, Tineretului sau pe dealurile oraşului şi, a doua, să nu ţinem cont şi să lăsăm preţurile care dau bine şi să plătim din banii orădenilor aceste subvenţii", a spus Bolojan.

Previzibil, edilul înclină către prima variantă. "Nu-mi place acest lucru (n.r. majorarea contribuţiilor părinţilor), aş vrea să le scădem, dar realitatea economică este alta şi, dacă o ignorăm, va veni peste noi", a spus Bolojan.

Teama de precedent

Edilul nu s-a lăsat convins nici măcar de insistenţele consilierei Kirei, care a spus că din economia de circa 10.000 lei făcută prin majorarea contribuţiei părinţilor, oricum municipalitatea nu poate asfalta prea multe străzi.

Bolojan a afirmat că nu este vorba atât de sumă, cât de principiu. "Se crează un precedent. Vor veni şi alţii să ceară. Aşa, de la prima pensie specială a apărut a doua pensie specială şi, încet, am ajuns o ţară de pensii speciale. Pe urmă vor apărea discuţii de ce nu s-au dat 3,9 milioane lei subvenţii la Termoficare şi, dacă vom ajunge acolo, chiar nu vom mai avea deloc bani de lucrări", a spus acesta.

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, în cursul anului şcolar 2018 - 2019, la nivelul municipiului, au frecventat creşa în medie 395 de copii zilnic.