O veste în aparenţă bună. Pentru cei care vor să obţină certificate de urbanism şi autorizaţii de construire mai rapid s-a instituit o taxă de urgenţă. Ajunseserăm toţi să credem că o hârtie trebuie să dospească în Primărie 30 de zile pentru că aşa cere procesul tehnologic: depozitare, fezandare, fermentare, verificare, dospire şi, într-un final apoteotic, aprobare.

Dacă o hârtie poate fi eliberată în două zile, acesta ar trebui să fie termenul normal, nicidecum unul de urgenţă. Dar cum să ceri urgenţă unor slujbaşi care-i tratrează pe contribuabili ca pe nişte slugi? Singurul lucru bun în toată tărăşenia, şi aici nu mă refer doar la Primărie, este că taxa de ugenţă va anula taxa de şpagă pe care o dădeai birocraţilor pe sub mână.

Mergeţi la Cadastru, că şi acolo se aplică taxă de urgenţă. Parcă întri într-o instituţie fantomă, mai mult de jumătate din ghişee fiind închise. La Înmatriculări, dacă cucoana de la ghişeu nu are chef de lucru, te trimite să-i aduci şi certificatul de naştere al lui Iisus. Şi-l aduci, dacă vrei să ai numere la maşină! Mai nou, şi poliţiştii de frontieră au uitat că au patru artere pe sensul de intrare în ţară, nu una singură, şi aia deservită în dorul lelii.

Se bagă miliarde de euro în informatizare, dar numărul bugetarilor creşte necontenit. La o populaţie dublă, Polonia are mult sub numărul bugetarilor noştri. Aici să-i văd pe politicieni cum intervin, că taxe şi impozite orice prost poate introduce.