Dacă vreun sătean din Tărcaia vrea să ştie pe ce le cheltuie primarul banii din taxe şi impozite va trebui să-şi bage adânc mâinile în buzunar ori să-şi pună curiozitatea-n cui.

Consiliul Local Tărcaia a inventat o nouă taxă. Una specială, care se percepe pe duplicate şi extrase solicitate în baza Legii privind accesul la informaţiile de interes public. Iar birul e usturător. Căci o pagină duplicat după un document al Primăriei a ajuns să coste 5 lei, iar asta în cazul fericit în care e vorba despre un act copiat pe o singură parte. Dacă mai trebuie întoarsă foaia, preţul e dublu!

Peter contra

Hotărârea Consiliului Local Tărcaia a pornit de la o supărare a primarului comunei, PDL-istul Dan Ilie, pe fostul său contracandidat UDMR-ist de la alegerile locale, Antal Peter. Consilier local, başca şi membru în comisia de buget finanţe, Peter i-a rămas edilului ca un junghi în coastă şi după competiţia electorală, ţinându-l sub strictă observaţie şi asaltându-l cu solicitări de informaţii publice despre contracte, cheltuieli sau licitaţii ori de câte ori are suspiciuni legate de modul în care se gospodăresc banii comunei. "Eu îmi fac datoria de consilier. Oamenii care m-au votat au dreptul să ştie ce se întâmplă cu banii lor", spune Peter.

Începând din 2009 şi până acum, consilierul a făcut şase solicitări şi toate, fără excepţie, privesc probleme publice. În ce au constat cheltuielile materiale de 180.000 de lei făcute de Primărie anul trecut, cine sunt şi ce plăţi s-au făcut către executanţii lucrărilor de alimentare cu apă, respectiv ai podului peste Crişul Negru, care a fost argumentul pentru achiziţionarea unui gazon de 10.000 de euro într-un parc de 500 mp, cine sunt persoanele angajate ca paznici comunali şi de ce nu îi vede nimeni la treabă sau pe ce sume au fost închiriate spaţiile comerciale ale Primăriei. Iar pentru ca lucrurile să fie clare, lângă răspuns a cerut să-i fie comunicate şi copii ale unor documente: contracte de achiziţie, facturi, devize de lucrări, etc.

Întrebări legitime

Toate solicitările, spune Peter, au motive întemeiate. Cheltuielile Primăriei îi păreau prea mari în raport cu cele trei birouri existente, contractele de închiriere s-au semnat de primar în nume propriu fără aprobarea Consiliului Local, parcul se putea amenaja şi cu un gazon mai ieftin, iar şantierele din comună zac fără ca Primăria să ia vreo măsură pentru sancţionarea firmelor.

"La podul de peste Crişul Negru lucrările trebuiau terminate anul trecut. Firma se numeşte Ile Construct SRL iar oamenii din sat spun că e chiar firma primarului, doar că e pe numele unui apropiat. Dacă e aşa sau nu, eu nu pot să spun, dar pot să întreb ce sume a încasat, de ce sunt sumele astea şi care e motivul pentru care întârzie predarea lucrărilor, nu?", întreabă pe bună dreptate consilierul.

Răspunsuri şi nu prea

Curiozităţile nu i-au fost, însă, satisfăcute nici până azi. Primarul nu a catadicsit să răspundă punctual întrebărilor. I-a trimis o adresă în care îl înştiinţa despre faptul că "datorită complexităţii", răspunsul îl va primi în termen de 30 de zile, după care... pace bună!

Enervat, consilierul a cerut în instanţă obligarea primarului la furnizarea informaţiilor. "Cum pot eu să votez un buget, de pildă, dacă tu cheltui banii şi nu spui pe ce? Eu am întâlniri cu oamenii periodic şi trebuie să le explic ce se întâmplă", zice Peter.

Iar judecătorii i-au dat dreptate. "Reclamantului, în calitatea sa de consilier, îi revine obligaţia de a se întâlni şi de a răspunde solicitărilor cetăţenilor, iar primarului îi revine obligaţia să furnizeze informaţiile solicitate pentru ca acesta să îşi poată exercita mandatul. Ca urmare, reclamantul este îndreptăţit să solicite informaţii iar pârâta, Primăria, este obligată să i le comunice, sub sancţiunea unor penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere", a decis, pe 15 septembrie, Tribunalul Bihor într-unul din procesele deschise de consilier.

Informaţia costă!

Atât doar că, între timp, aleşii apropiaţi edilului, care deţin şi majoritatea în Consiliul Local, au pus de-o mică răzbunare şi au introdus o nouă taxă specială în Primărie: taxa pe xerox, valabilă însă doar pentru documentele solicitate în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile publice.

Aşa se face că, în condiţiile în care la centrele de fotocopiere din Oradea, preţurile pentru o filă A4, faţă-verso, sunt de maxim 50 de bani, la Tărcaia acum copiile documentelor deţinute şi aflate în arhiva Consiliului Local se eliberează după plata unei taxe de 5 lei, pentru cele format A4 (faţă) şi 8 lei (faţă-verso), respectiv 8 lei pentru documentele eliberate în format A3 (faţă) şi 10 lei (faţă-verso).

Discriminare legalizată

"Eu n-am avut ce face, căci noi, consilierii UDMR, suntem în minoritate, doar trei. Iar pentru hotărârea asta au votat şi consilierii PDL şi cei ai PSD, în total 6 din 11", povesteşte Peter, care - considerând hotărârea abuzivă - a sesizat Prefectura.

Răspunsul a fost, însă, negativ, deşi măsura e vădit discriminatorie. "Prefectura verifică o Hotărâre de Consiliu doar prin prisma legalităţii, iar Legea informaţiilor publice prevede posibilitatea taxării copiilor emise, deci hotărârea e legală. E dreptul consiliilor locale să decidă cuantumul taxei. Dacă cineva o consideră discriminatorie, se poate adresa Oficiului Naţional pentru Combaterea Discriminării", consideră Alice Lupeş, şefa Direcţiei Juridice din Prefectură.

Consilierul UDMR susţine, însă, că motivul pentru care aberanta hotărâre a primit aviz este altul. "E de înţeles: domnul primar şi domnul prefect Gavrilă Ghilea (fost lider PDL - n.r.) sunt colegi de partid", spune Peter, căruia i-a şi venit prima notă de plată. "Doar pentru solicitarea legată de reabilitarea reţelei de apă, unde am cerut să mi se comunice contractul cu societatea, devizele lucrărilor şi facturile, mi s-a transmis că am de plătit 660 lei".

E criză

Culmea este că primarul Dan Ille nici măcar nu neagă că aberanta taxă a fost decisă pentru a-i pune beţe-n roate consilierului care îl sâcâia cu solicitările de informaţii publice. "Personalul nu poate lucra pentru că trebuie să se ocupe de cererile lui. Mă mai şi poartă prin tot felul de judecăţi, de parcă şi-a deschis birou în Tribunale. Nimeni nu vine cu astfel de solicitări decât el. Dacă vrea să vină să studieze documentele la Primărie, să vină în timpul programului nostru, i le pun la dispoziţie în biroul meu. Dar dacă nu poate şi vrea acte în copie, răspunsuri, extrase, să plătească! Asta e. Avem nevoie de bani la buget", spune primarul.

Cât cinism! Dar oare nu s-ar strânge mai mulţi bani la buget dacă, dimpotrivă, primarul ar atribui contractele publice de o manieră transparentă?


CONFLICT PENAL
Război pe faţă

Războiul dintre Dan Ille, primarul comunei Tărcaia, şi consilierul local Antal Peter a ajuns să-i afecteze şi pe localnici. Înscrişi în Asociaţia urbarială înfiinţată de Antal, oamenii nu se pot folosi de pământuri deoarece primarul le-a emis un titlu de proprietate voit greşit.

"A trecut numere topo inexistente ori greşite, aparţinând altor sate, ori în albia râului", explică Antal, care a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş împotriva primarului, pentru abuz în serviciu. "N-are decât. Eu nu am greşit cu nimic", spune Ille.