Chiriile, concesiunile, salubrizarea oraşului, ridicarea deşeurilor, intrarea la ştrandul Ioşia şi la Grădina Zoologică... Aproape că nu există taxă sau tarif local care să nu se majoreze de luna viitoare, iar valul scumpirilor va continua în martie cu majorarea taxelor de parcare.

Municipalitatea încearcă să acopere gaura de 2 milioane euro provocată bugetului oraşului prin eliminarea de către Guvern a celor 102 taxe nefiscale şi prin majorarea salariilor bugetarilor cu 20%. "Aveam de ales între a reduce investiţiile cu 20%, ceea ce însemna să nu rezolvăm probleme ale oraşului, sau să luăm aceste măsuri, ca să putem lucra", explică primarul Ilie Bolojan.

Între taxe şi tarife...

Anularea birurilor - bucuria nebunilor! Joia trecută, la propunerea Primăriei, Consiliul Local a aprobat un pachet de măsuri ce constă în majorări de taxe şi tarife pentru a creşte veniturile la bugetul local, dar şi disponibilizări menite să scadă cheltuielile cu personalul.

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) vrea ca în acest fel să reducă din impactul măsurilor promovate de Guvernul Grindeanu asupra bugetului oraşului.

Spre exemplu, eliminarea din februarie a impozitului pe tranzacţiile imobiliare de până la 450.000 lei va lăsa anual bugetul local fără 3,5 milioane lei, iar anularea taxelor de înmatriculări şi a celor pentru eliberarea permiselor auto şi a cărţilor de identitate fără alte 3,2 milioane lei pe an. Mai mult, majorarea cu 20% a salariilor bugetarilor va creşte gaura din vistieria oraşului cu încă 7,5 milioane lei în fiecare an.

"În rândul administraţiilor locale, măsurile guvernamentale vor duce fie la reducerea unor investiţii, fie la creşterea unor taxe", explică primarul Bolojan.

Dublu, am spus!

Edilul a ales a doua variantă. La propunerea sa, consilierii locali au decis joia trecută dublarea tarifelor pentru închirierea locuinţelor administrate de Direcţia Patrimoniului Imobiliar. Spre exemplu, dacă în prezent chiria pentru o garsonieră din fondul locativ local e de 119 lei pe lună, de luna viitoare chiriaşul va plăti 238 lei. În cazul unui apartament cu 2 camere va datora 420 lei faţă de 210 lei în prezent, iar pentru unul cu 3 camere chiria va urca de la 278 la 556 lei.

Chiar şi aşa, chiriile Primăriei rămân sub preţul pieţei, de vreme ce o garsonieră din patrimoniul oraşului se închiriază cu echivalentul a 52 euro, iar pe piaţa liberă proprietarul cere între 70-100 euro. La fel, pentru un apartament cu 2 camere chiriaşul Primăriei plăteşte 62 euro, mult sub nivelul de 150-200 euro cerut de proprietarii privaţi.

O majorare record se va aplica în cazul căminului Moreni, unde închirierea unei camere se va scumpi de patru ori, de la 27 lei la 100 lei/lună, locatarii fiind persoane evacuate din case retrocedate şi angajaţi ai unor instituţii publice.

De 15 ori tariful...

Şi mai dramatic va creşte redevenţa datorată de cele 31 de persoane care şi-au construit locuinţe cu credite ipotecare de la ANL pe terenuri concesionate pe deal, pe strada Titus Popovici. Pentru aceşti orădeni, redevenţa se va majora din februarie de 15 ori, de la 0,57 lei/mp/an la 8,53 lei/mp/an. Ca atare, cei care până acum datorau circa 200 lei pe an pentru ocuparea unui teren de 350 metri pătraţi vor plăti pe viitor 3.000 lei pe an! Cum creşterea e considerabilă, e de aşteptat că acei 31 de orădeni vor cere municipalităţii să cumpere terenurile, iar aceasta va accepta.

De altfel, tot foamea de bani a determinat Primăria să actualizeze în raport cu indicele de inflaţie de 2,3% comunicat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2017 şi tarifele de închiriere a locuinţelor şi a spaţiilor comerciale, precum şi pe cele pentru prestările de servicii.

Majorare pentru toţi

Dacă chiriile şi concesiunile îi afectează doar pe o parte din orădeni, de scumpirea gunoiului nu scapă niciunul, din februarie RER Ecologic Service majorându-şi tarifele cu procente cuprinse între 1,94% şi 14,66%. Astfel, colectarea deşeurilor de la persoane fizice se va majora cu 4,86%, de la 9,06 lei la 9,50 lei pe persoană. În cazul persoanelor juridice, care plătesc gunoiul în funcţie de volum, majorarea va fi de 6%, aşa că pentru o tonă urmează să plătească 87,33 lei în loc de 82,37 lei.

În ce priveşte serviciile de salubrizare, RER va scumpi măturarea mecanizată cu 1,94%, de la 13,91 lei/1.000 mp la 14,18 lei/1.000 mp, întreţinerea spaţiilor verzi cu 8,29% de la 23,76 lei/1.000 mp la 25,75 lei/1.000 mp, iar întreţinerea rigolelor cu 13,54%, de la 191,46 lei/1.000 mp la 217,45 lei/1.000 mp. Servicii plătite tot de orădeni, dar indirect, prin bugetul local...

Mai scump la ştrand

Tot din 1 februarie vor fi majorate şi tarifele Administraţiei Domeniului Public. Preţul unui bilet de intrare, pentru adulţi, atât la Ştrandul Ioşia, cât şi la Grădina Zoologică, va creşte cu 16,67%, de la 12 lei la 14 lei. Majorarea va fi aplicată şi biletelor pentru elevi, studenţi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, care vor plăti 7 lei, cu un leu mai mult decât până acum.

Cel mai mult se va majora, cu 200%, taxa pentru doborârea arborilor din Cimitirul Municipal, de la 50 lei la 150 lei/copac. La fel, se vor majora cu 150% taxele pentru cazarea câinilor în adăpostul Grivei, acestea urcând de la 2 lei la 5 lei/zi, iar taxa pentru salubrizarea mormintelor se va dubla şi ea de la 20 la 40 de lei.

La fel ca în cazul RER Ecologic, creşterea tarifelor ADP va avea loc pe fondul majorării salariului minim pe economie de la 1.250 lei la 1.450 lei/lună începând din februarie, lucru care se va reflecta în bugetele de salarii ale celor două entităţi.

Lovitura din parcare

O scumpire fără precedent se va înregistra şi în cazul taxelor pentru parcare, care din martie vor creşte cu 30%. Astfel, ora de parcare se va scumpi de la 2 lei la 2,6 lei pe toată raza municipiului, cu excepţia parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie. Dacă plata se face prin SMS la numărul 7401, taxa va creşte de la 0,60 euro la 0,80 euro/oră şi respectiv de la 1,20 la 1,60 euro pentru două ore.

În cazul plăţii pentru opt ore prin SMS la numărul 7408, taxa va creşte de la 3,60 la 4,50 euro, iar parcarea pentru o zi întreagă se va scumpi de la 15 la 20 de lei. Municipalitatea estimează o creştere semnificativă a încasărilor având în vedere că numărul plăţilor prin SMS a crescut de la 730.000 în 2014 la peste 784.000 anul trecut.

În ce priveşte parcarea în curtea Primăriei, unde staţionarea e gratuită în limita a 30 de minute, tariful pentru două ore va creşte de la 6 la 8 lei, iar peste acest interval se va scumpi de la 20 la 25 lei.

Majorarea nu va afecta deocamdată şi preţul abonamentelor, oricum majorat cu procente între 9,1% şi 17,6% în decembrie anul trecut, când Primăria a anunţat că în 2017 orădenii vor plăti mai mult pentru case şi maşini. Cât de mult se vede acum...


REDUCERI DE COSTURI
Urmează disponibilizări!

În paralel cu majorările de taxe şi tarife, primarul Ilie Bolojan vrea să acopere gaura din bugetul local şi prin diminuarea unor cheltuieli de personal. Ca urmare, din februarie Primăria va elimina plata sporului de lucru în condiţii vătămătoare acordat până acum salariaţilor, va disponibiliza 16 angajaţi şi va reduce din organigramă mai multe posturi oricum vacante.

Lista disponibilizaţilor urmează să fie stabilită în urma unor concursuri pe post, cu menţiunea că cei picaţi vor putea opta fie pentru un post de casier în sala ghişeelor, fie pentru unul de taxator la Serviciul Parcări. Printre puţinele disponibile...

În plus, municipalitatea urmează să facă economii şi prin reducerea costurilor cu deplasările, prin renunţarea la două din cele zece maşini de serviciu şi la serviciile firmelor de pază care au grijă de parcuri.