Primăria şi-a prins urechile în aplicarea taxei speciale pentru faţadele neîntreţinute din centrul istoric al municipiului instituită prin Hotărârea de Consiliu Local 705 din 2009.

Asaltată de 1.217 contestaţii în doar două săptămâni, administraţia locală a revenit asupra prevederilor privind aplicabilitatea taxei. "Vor fi admise acele contestaţii care se referă la poziţia apartamentului în imobil. Dacă apartamentul are vizibilitate spre domeniul public atunci taxa trebuie plătită. Dacă nu, taxa nu se datorează. Excepţie fac doar clădirile monument în cazul cărora vor trebui să contribuie la refacerea faţadei toţi proprietarii de apartamente din clădire", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Lucia Iacob, şeful Instituţiei Arhitectului Şef din Primăria Oradea.

Conform Ordinului 2.314 din 2004 al ministrului Culturii şi Cultelor, în Oradea există 65 de clădiri clasificate ca monument istoric, majoritatea în zona centrală a municipiului. Lista poate fi cosultată în Monitorul Oficial cu numărul 646 bis din 16 iulie 2004.

În schimb, nu vor fi scutiţi de plata taxei speciale proprietarii de apartamente care au făcut intervenţii neautorizate la faţadă, cei care şi-au reabilitat doar parte din aceasta dându-i un aspect multicolor sau cei care reclamă că au venituri mici. "Din punctul nostru de vedere singurul motiv întemeiat de admisibilitate a contestaţiei este faptul că faţada imobilului arată corespunzător", a mai spus Iacob.

Erori "inerente"

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Gheorghe Carp a spus că în următoarele două săptămâni angajaţii municipalităţii vor verifica în teren toate contestaţiile depuse de orădeni. "De săptămâna trecută s-a sistat listarea somaţiilor de plată, urmând ca activitatea să se reia abia după lămurirea situaţiei. Datorită verificărilor, chiar dacă termenul de plată al taxei este data de 30 septembrie, probabil se va da un termen de graţie de două săptămâni", a spus viceprimarul.

Gheorghe Carp a promis că vor fi verificate toate fişele imobilelor pentru eliminarea oricăror dubii. "Calculatorul când a trimis somaţia de plată nu ştia dacă apartamentul e în curte sau nu. De asemenea, când a listat, a listat aiurea. Au fost clădiri unde jumătate din proprietari au primit înştiinţări de plată, iar cealaltă jumătate nu. Angajaţii Serviciului Impuneri şi cei de la Instituţia Arhitectului Şef vor verifica fiecare situaţie în parte", a mai spus Carp.

În ciuda harababurii pe care a creat-o aplicarea taxei speciale, viceprimarul Gheorghe Carp consideră că nu este vina nimănui. "Atunci când în Oradea se ia pentru prima dată în România o astfel de măsură pentru refacerea faţadelor clădirilor din centrul istoric unele poticneli sunt inerente, dar le vom rezolva", a promis viceprimarul.

Se compensează

Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice, a declarat, la rândul său, că potrivit evidenţelor municipalităţii, în momentul de faţă cele 5.726 de persoane fizice şi cele 455 de persoane juridice pe numele cărora au fost eliberate procese verbale de impunere datorează bugetului local sume în valoare de 1.339.802 lei, respectiv 868.563 lei.

Din debitele constatate, municipalitatea a încasat deja 90.091 lei de la persoanele fizice şi 25.979 lei de la persoanele juridice. În cazul în care municipalitatea va constata că există firme sau orădeni care au achitat taxa specială fiind puşi la plată în mod eronat, Primăria le va compensa sumele plătite cu cuantumul altor dări pe care le au de achitat. "În cazul persoanelor care au plătit deja şi se constată că nu datorează taxa, va opera compensaţia", a spus Miculescu.

Conform unui studiu comandat de municipalitate, din cele 3.518 clădiri situate pe cele 173 străzi din centrul istoric al municipiului, 1.744 clădiri au faţadele neîntreţinute. Măsura introducerii taxei speciale a fost luată pentru a determina proprietarii să îşi reabiliteze imobilele deţinute.

Aplicarea taxei încetează în momentul în care proprietarii imobilului au obţinut autorizaţie de construire de la Primărie şi au semnat un angajament ferm că vor demara lucrările de reabilitare îndată ce timpul o va permite. Deţinătorii imobilelor reabilitate vor fi scutiţi de plata impozitului pe proprietate vreme de cinci ani de zile.