Adoptată în august anul trecut, prin Hotărârea de Consiliu Local 705 din 2009, taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric a fost atacată în cntenciosul aministrativ şi suspendată de drept, de către prefectul Gavrilă Ghilea, la fix un an de la intrarea în vigoare.

Atac în serie

Direcţia Juridică a Primăriei a fost informată vineri, prin intermediul unui fax semnat de prefectul Gavrilă Ghilea, cu privire la faptul că "în data de 15 septembrie 2010 s-a depus la Tribunalul Bihor acţiune în contencios administrativ având ca obiect anularea Hotărârii nr. 705 din 31 august 2009".

Odată cu Hotărârea 705 au mai fost atacate Hotărârile de Consiliu Local 1027 din 2009, 38 din 2010 şi 367 din 2010 care completează regulamentul de instituire a taxei şi acordă ajutoare financiare orădenilor care demarează lucrări de refacere a faţadelor. Toate aceste acte normative sunt, conform legii, suspendate de drept până la soluţionarea cauzei.

Decizia Prefecturii de a ataca taxa specială pentru reabilitarea clădirilor monument, la un an de la adoptarea ei a luat prin surprindere juriştii municipalităţii. "Conform legii, dacă ar fi avut ceva de obiectat, Prefectura ar fi trebuit să atace Hotărârea de Consiliu Local în Contencios în termen de şase luni de zile, nu să aştepte să producă efecte", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Juridice din Primărie, Eugenia Borbei.

Directoarea a mai reproşat Prefecturii faptul că deşi a atacat în instanţă încă din 15 septembrie normativele cu privire la instituirea taxei speciale, nu a comunicat acest lucru municipalităţii decât pe 1 octombrie, când teoretic Primăria ar fi trebuit să treacă la încasarea taxei.

"Nu există termen limită!"

La rândul său, Adelina Coste, şeful Cancelariei prefectului Gavrilă Ghilea, susţine că Prefectura putea contesta oricând taxa specială. "Este vorba de trei hotărâri de Consiliu Local cu caracter normativ, aşa că nu există un termen limită pentru atacarea taxei speciale", a declarat pentru BIHOREANUL reprezentanta prefectului.

Coste a mai spus că Prefectura a ales să atace pachetul de acte normative cu privire la instituirea taxei speciale în urma numărului mare de sesizări primite de la orădene. "Am ales să atacăm taxa specială pentru că nu s-a ţinut cont la instituirea ei care sunt clădirile monument aşa cum sunt prevăzute la Ministerul Culturii, iar aceasta se aplică la toate clădirile din zona centrală a oraşului. În ultimele săptămâni am primit foarte multe reclamaţii pe această temă", a declarat Coste.

Conform evidenţelor municipalităţii, până la sfârşitul acestei săptămâni circa 1.800 de proprietari de imobile din zona centrală a Oradiei au depus la Primărie contestaţii cu privire la taxa specială pentru reabilitarea faţadelor.

Taxa specială pentru faţadele neîntreţinute este cea de-a treia taxă atacată de Prefectura Bihor în ultimul an, după taxa de ordine publică pentru localurile care au program şi după ora 22 şi taxa minimă lunară de 90 lei pentru hrana copiilor de grădiniţă, adoptată pentru a descuraja absenteismul.