V-au părut cumva mari impozitele pe locuinţă şi teren de anul trecut? Ghinion, de anul acesta au crescut cu încă 23%!

"Impusă de noul Cod Fiscal, reaşezarea modului de calcul a debitelor a dus la cea mai mare creştere a impozitelor din ultimii 20 de ani", spune directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei, Sorin Iacob.

Impozite, din pix!

Noul Cod Fiscal a fost necruţător cu proprietarii de imobile. Începând de săptămâna aceasta, orădenii datorează impozite nu după suprafaţa utilă pe care o folosesc, ci după cea construită, cu pereţi cu tot, care e mai mare. Cum este greu de stabilit partea din pereţii exteriori care revine fiecărui apartament dintr-un bloc, legiuitorul a dispus calcularea noilor debite prin înmulţirea suprafeţei utile cu 1,4, coeficient majorat "din burtă" de la 1,2 cât a fost anul trecut.

Astfel, dintr-un artificiu matematic, obligaţia fiscală a orădeanului creşte cu 16,6%. În plus, Codul Fiscal a mai majorat de la 935 lei la 1.000 lei valoarea metrului pătrat de construcţie, parametru la care se raportează baza de impozitare, aşa că de acum se taxează inclusiv terenul de sub imobil. Cap la cap, impozitele datorate de orădeni cresc de anul acesta cu 23%. Aproape un sfert!

S-au "scumpit" taxele!

Concret, asta înseamnă că pentru o garsonieră cu o suprafaţă construită de 36 metri pătraţi, la care se mai adaugă 6 mp de teren de sub bloc, impozitul a crescut dintr-un şut de la 77 lei la 97 lei.

Normal, debitul creşte direct proporţional cu suprafaţa deţinută. "Pentru un apartament cu două camere, având o suprafaţă de 58 metri pătraţi plus terenul aferent, debitul a crescut prin aplicarea noului mod de calcul de la 139 lei la 174 lei", spune Sorin Iacob (foto), directorul adjunct al Direcţiei Economice. Şi exemplele pot continua: impozitul pentru o locuinţă cu trei camere cu o suprafaţă desfăşurată de 77,4 mp plus alţi 12 mp de sub bloc a crescut de la 184 lei la 226 lei pe an.

Afectaţi vor fi şi proprietarii de case. Pentru o proprietate relativ modestă cu o suprafaţă desfăşurată de 90 mp situată în zona B, deci nu ultracentral, suma de plată a crescut de la 324 lei la 390 lei. Iar 66 lei în plus se simte!

Dacă luăm în calcul că familia ar putea să deţină şi o maşină, suma datorată de aceasta va creşte cu 60 lei pentru un autovehicul de 1.400 centimetri cubi, şi se poate tripla până la 190 lei pentru unul de 2.000 centimetri cubi.

Impozit "de firmă"

Cei mai afectaţi vor fi însă orădenii care şi-au înregistrat firmele la domiciliu ori au închiriat locuinţa unui agent economic. Codul Fiscal îi obligă să depună la Primărie până la 31 martie o declaraţie de impunere complicată şi stufoasă, pe baza căreia municipalitatea trebuie să-i calculeze impozitul.

Dacă spaţiul aferent locuinţei şi firmei nu a fost delimitat în acte, iar în interiorul său nu se desfăşoară nicio activitate economică, proprietarul va datora impozit ca pentru o clădire rezidenţială. În caz contrar, lucrurile se complică. "Dacă spaţiul alocat firmei a fost delimitat, se aplică impozitul aferent unei proprietăţi mixte, iar dacă proprietarul a decontat pe firmă cheltuielile cu utilităţile, casa va fi impozitată ca imobil nerezidenţial", explică Nadia Haş (foto), directorul Direcţiei Economice.

Diferenţa este enormă! Dacă pentru suprafaţa destinată locuirii impozitul este de 0,1% din valoare, pentru cea destinată firmei creşte de zece ori, la 1%. În plus, procentul se va aplica la valoarea reală, rezultată dintr-un contract de vânzare-cumpărare sau dintr-un raport de evaluare întocmit în ultimii cinci ani. În caz contrar, impozitul va fi calculat de municipalitate, dar aplicând un procent dublu, de 2%!

Supra-impozite locale

Pe de altă parte, acolo unde a "iertat" norma naţională a pus bir cea locală! Deşi Codul Fiscal a eliminat de anul acesta impozitarea progresivă a proprietăţilor, orădenii vor fi suprataxaţi pentru cea de-a doua locuinţă cu 50% în baza unei Hotărâri a Consiliului Local. Astfel, pentru al doilea apartament cu două camere proprietarul va datora 261 lei în loc de 174 lei.

La fel, municipalitatea va supraimpozita cu 100% imobilele neîngrijite, pentru a forţa reabilitarea acestora. 500 de familii care deţin locuinţe în centru şi pe principalele bulevarde vor datora anul acesta impozite dublate, care anul viitor ar putea creşte din nou dacă proprietarii nu le reabilitează.

Înştiinţare de plată

Având în vedere modificările radicale făcute în modul de calcul al taxelor, pentru a evita certurile la ghişee, municipalitatea va trimite, în premieră, înştiinţări de plată tuturor contribuabililor din evidenţe.

130.000 orădeni şi 11.000 firme vor primi în poştă note cu debitele proprii. "Vom trimite din luna aceasta înştiinţări pentru ca oamenii să vadă ce au de plătit şi de ce, iar la nevoie, să poată depune documente care să îi ajute la stabilirea unui impozit mai mic", spune Sorin Iacob.

Măsura presupune un adevărat tur de forţă din partea funcţionarilor Primăriei, care vor trebui să completeze 130.000 înştiinţări pentru tot atâtea persoane fizice, dar până la urmă este un exemplu de transparenţă şi eficienţă. În fond, un orădean informat e pe jumătate taxat...


ORADEA MARE
141.000
contribuabili din Oradea vor plăti impozite pe proprietate majorate


"Lucrez de 15 ani ca fiscalist şi tot mi-au trebuit 10 minute ca să completez declaraţia de impunere pe care trebuie s-o depună toţi contribuabilii care au la domiciliu un sediu de firmă. Orădeanul de rând, dacă nu are un contabil care să facă asta, se va descurca şi mai greu"

Sorin Iacob, director adjunct la Direcţia Economică a Primăriei


PRIORITATE
Întâi amenzile, apoi impozitele!

Orădenii care se vor prezenta începând din această săptămână la ghişeele Primăriei ca să-şi plătească impozitele vor avea o supriză. "Codul de procedură fiscală a modificat ordinul de stingere a obligaţiilor, în sensul că amenzile se vor încasa cu prioritate până la stingerea integrală a lor", a spus directorul adjunct Sorin Iacob.

Pentru impozitele neplătite, indiferent de motiv, orădenii vor datora majorări de întârziere de 0,1% lei pe lună sau fracţiune de lună, în scădere de la 0,2%. Asta înseamnă cam 6 lei la un debit de 100 lei pe an, ceea ce nu este foarte mult, dar e totuşi în plus!

În schimb, persoanele fizice şi cele juridice care îşi vor stinge integral obligaţiile fiscale înainte de primul termen de plată, stabilit pentru 31 martie, beneficiază de o bonificaţie de 10%, respectiv 5% din suma datorată.

Citiţi pe această temă şi articolul 1820 de plătitori! Primăria a încasat suma record de o jumătate de milion de lei încă din prima zi de plată a impozitelor