Fiscul şi dezvoltatorii imobiliari din Bihor sunt în război. În foame de bani, statul se luptă să scoată de la samsarii de terenuri nu mai puţin de 21,5 milioane de lei.

Suma reprezintă TVA-ul şi penalităţile aferente pe care Direcţia Generală a Finanţelor Publice le pretinde de la 65 de afacerişti pentru tranzacţiile operate ca persoane fizice în perioada boom-ului imobiliar din 2006-2008. Bani pe care statul nu s-a îngrijit să îi încaseze atunci, iar afaceriştii nu îi mai au acum...

Să dea TVA!

Scandalul a început în toamna anului 2009. Lovit de scăderea veniturilor la buget, Guvernul Boc şi-a amintit de veniturile netaxate când economia încă duduia. După ani de letargie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să îi caute pentru a-i taxa cu 19% pe cei care au derulat tranzacţii de imobile ca persoane fizice fără plata TVA în perioada 2006-2008.

Măsura avea la bază prevederi legale, inclusiv Codul Fiscal, care spuneau că persoanele care vând în mod repetat terenuri sau case, obţinând astfel venituri cu caracter de continuitate, datorează TVA. Mai mult, dacă tranzacţiile încheiate într-un an fiscal depăşeau suma de 35.000 de euro, persoana devenea automat plătitoare de TVA.

Ministerul Finanţelor a estimat că la nivel naţional în cei doi ani s-au efectuat 85.000 de tranzacţii cu clădiri şi terenuri în valoare de circa 4 miliarde de euro, sumă pentru care nu s-a plătit TVA! Aşa că peste tot au început controalele...

Şase, vine fiscul!

11 Ioan Mihaiu.jpgÎntr-o conferinţă de presă din noiembrie 2009, directorul Finanţelor bihorene, Ioan Mihaiu (foto), anunţa că inspectorii fiscului au şi trecut la treabă. "Direcţia controlează în prezent 188 de persoane fizice care au efectuat 2.455 de tranzacţii imobiliare în sumă de 276,9 milioane de lei şi care ar putea întruni condiţiile de persoane impozabile cu TVA".

Directorul a refuzat să facă publică lista persoanelor vizate, invocând secretul fiscal. Cu toate acestea, în presă a răzbătut nume cunoscute, cum ar fi cele ale dezvoltatorilor imobiliari Călin şi Lăcrămioara Raita, cu tranzacţii în valoare de peste 35 milioane de lei, patronul Nova Euro, Marius Fildan, cu vânzări de 27 milioane, sau latifundiarul Adrian Mihuţ, fondatorul cartierului "Grigorescu", cu tranzacţii de peste 20 milioane.

Pe lista celor controlaţi mai apărea numele iniţiatorului proiectului "Prima Casă" din Oradea, Ştefan Kopany, al dezvoltatorului imobiliar orădean cu activitate în Timişoara, Aurica Cârpaci, dar şi samsari de terenuri mai puţin cunoscuţi, precum Elder Csaba Robert, Valentin Nicoriciu sau Florian Jurcuţ. Conform ordinelor ANAF, controalele s-au făcut în ordinea descrescătoare a sumelor datorate. Şi s-au cam împotmolit...

Verificări cu încetinitorul

Evidenţele DGFP Bihor arată că, la un an şi jumătate de la demararea acţiunii, din cele 65 de persoane verificate, controalele au fost finalizate doar în 31 de cazuri şi numai în 20 fiscul a ajuns să instituie măsuri asiguratorii. Dar bani, nu a încasat...

11-Emil-Guias.jpgReprezentanţii Finanţelor spun că verificările merg mult mai greu decât se aşteptau. "Unele persoane refuză să ne pună la dispoziţie contractele şi atunci suntem nevoiţi să aşteptăm până le primim de la notari, altele cer în mod repetat amânarea verificării invocând că vor aduce documente doveditoare sau contestă controlul în instanţă şi suntem nevoiţi să ne oprim", spune directorul adjunct Emil Guiaş (foto), coordonatorul activităţii de inspecţie fiscală.

Termenul se prelungeşte şi mai mult atunci când, odată verificate, persoanele contestă suma impusă. Dacă aceasta depăşeşte 3 milioane de lei, aşa cum se întâmplă în cazul primilor trei dezvoltatori bihoreni, plângerea e analizată de ANAF, la Bucureşti. Răspunsul vine abia după luni de zile şi, la rândul său, poate fi contestat în instanţă...

Milionari în TVA

Suma cea mai mare din totalul de 21,5 de milioane cerute cu titlu de TVA de la dezvoltatorii imobiliari orădeni revine soţilor Raita, deţinătorii firmei Raicris şi ai caselor de schimb valutar Lorant Exchange. Cei doi au derulat operaţiuni pe persoană fizică de pe urma cărora fiscul cere acum nu mai puţin de 9 milioane de lei, impunând şi sechestru asupra bunurilor deţinute de aceştia.

11-Calin-Raita.jpgContactat de BIHOREANUL, Călin Raita (foto) spune că se va judeca cu statul pentru banii săi la toate instanţele posibile. "Avocaţii noştri au contestat rapoartele făcute de Finanţe în urma verificărilor şi am atacat în instanţă măsurile asiguratorii". Afaceristul susţine că nu datorează nici un leu pentru tranzacţiile făcute pe persoană fizică între anii 2006 şi 2008. "Eu am fost de bună credinţă. Sunt singurul român care, în februarie 2008, am făcut adresă la Ministerul Finanţelor în care am cerut să spună dacă trebuie sau nu să plătesc TVA. Faptul că nu mi-a răspuns nici până acum l-am luat ca pe un acord tacit", spune constructorul, convins că va câştiga procesul cu statul român, pe considerentul că o taxă nu se poate aplica retroactiv.

Încolţiţi, geambaşii de terenuri şi imobile spun că procesele pe sumele revendicate de fisc vor dura încă ani buni. În fond, e o chestiune de principiu: n-or să se lase jecmăniţi de stat doar pentru că acesta se crede un speculant mai bun ca ei...


"La vremea aceea nu a plătit nimeni TVA. Era o practică pe care nu o poate nega nimeni. De altfel, nici măcar statul nu a cerut TVA pe tranzacţiile făcute de persoane fizice decât după 2008, când a rămas fără bani"

dezvoltator imobiliar


CU GARANŢIE
24,5

milioane lei valorează imobilele afaceriştilor bihoreni pe care fiscul a insitituit măsuri asiguratorii


LA FEL DE VINOVAŢI
Toată lumea plăteşte...

Consultantul în afaceri Dacian Palladi, este de părere că dezvoltatorii datorează în mod clar TVA-ul pentru perioada 2006-2008. "Chiar am făcut parte dintr-un grup de jurişti care a fost chemat să dovedească faptul că persoanele fizice nu datorează TVA şi am ajuns la concluzia că nu se poate. Construcţia de apartamente sau parcelarea de terenuri pentru vânzare este activitate comercială peste tot în lume!", spune Palladi.

Consultantul spune că scutirea persoanelor fizice ar nedreptăţi investitorii care au lucrat pe firme sau ca persoane fizice autorizate, plătind TVA şi fiind nevoiţi să îşi vândă imobilele cu 19% mai scump. "Adevărul este că şi cei care ştiau că trebuie să plătească TVA s-au făcut că nu ştiu, sperând că nu îi va prinde nimeni. În ciuda acestui fapt, nici statul nu poate face pe victima. E la fel de vinovat pentru că înainte de 2009 nu a făcut niciun demers pentru încasarea taxei", zice consultantul.

Palladi povesteşte că în plin boom imobiliar, direcţiile de Finanţe nici măcar nu ştiau unde să încadreze la taxare persoanele fizice care făceau tranzacţii imobiliare.