Taxele şi impozitele orădenilor se vor majora de anul viitor cu 5,1%. Consiliul Local a aprobat joi indexarea obligaţiilor fiscale cu rata inflaţiei de anul trecut.

Votat cu obiecţiuni

Hotărârea a fost adoptată cu votul reprezentanţilor PNL şi UDMR, în condiţiile în care consilierii PSD s-au abţinut. Social-democraţii au fost nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii municipalităţii nu au ţinut cont de propunerea lor. Consilierul Liviu Sabău Popa a cerut ca impozitele locale să scadă cu procentul de 5,1%, cu care s-a făcut indexarea lor.

"Ne aflăm într-o situaţie grea la nivel naţional. Având în vedere că oricum veniturile la bugetul local sunt crescătoare, pentru că din cotele alocate bugetului local de TVA se acumulează mai mult, propunerea noastră ar fi ca taxele să se reducă proporţional, pentru ca, prin aplicarea indexării, taxele şi impozitele să se menţină la acelaşi nivel", a cerut consilierul local Liviu Sabău Popa.

PSD-istul a considerat necesară această ajustare a fiscalităţii locale având în vedere că "noi, în Oradea, avem acelaşi cost al vieţii similar cu vecinii din Cluj sau Timişoara, dar avem venituri mai mici".

Propunerea nu a fost bine văzută de reprezentanţii PNL. "Ar trebui să aveţi în vedere gradul de civilizaţie similar cu orice oraş din Occident. Lucrurile de calitate au un preţ", a spus liberalul Florin Marinău.

Acesta l-a acuzat pe PSD-ist că prin propunerea ridicată încearcă doar să îşi facă imagine. "Căutaţi şi găsiţi orice prilej pentru a vă crea o tribună din care să vă propuneţi chestiuni populiste", a spus Marinău.

Mai mult ca oricând!

Având în vedere votul din Consiliul Local, orădenii se pot pregăti pentru anul viitor de impozite şi taxe mai mari cu cel puţin 5,1%. Cuantumul exact al acestora va fi supus dezbaterii în şedinţa din luna octombrie, aşa că surprize mai pot încă să apară.

Deocamdată, ca urmare a aplicării indexării cu rata inflaţiei, impozitul aferent unei garsoniere va creşte din 2023 de la 120 lei la 126 lei pe an, al unui apartament cu două camere de 66 metri pătraţi de la 224 lei la 235,4 lei, iar al unuia cu trei camere şi o suprafaţă de 77 mp de la 288 lei la 302,6 lei.

La fel, impozitul pentru o maşină cu o cilindree de 1.400 centimetri cubi va creşte de la 83 lei la 87,2, iar pentru una cu o cilindree de 1.900 centimetri cubi va urca de la 255 lei la 268 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!