Ce bine e să fii consilier judeţean, consilier local şi nevastă de ştab politic, să ai "oportunitatea" de-a împleti utilul cu plăcutul la o Şcoală de Vară a partidului organizată în cea mai de fiţe staţiune de pe Litoral, în plin sezon estival, şi să nu scoţi niciun leu din buzunar pentru distracţia asta! Nici măcar ca să ajungi acolo, pentru că te serveşte o maşină a unei instituţii publice.

Aşa au procedat, luna trecută, trei doamne din PSD - nevasta preşedintelui PSD Bihor, Erica Mang, fosta candidată la Primărie Adelina Coste şi consiliera judeţeană Stela Babău - care au profitat că îşi puteau asigura "deplasarea" cu o maşină a Direcţiei Silvice, instituţie condusă de un coleg de partid.

Pe făraş

Adrian Florescu, şeful Romsilva BihorLa patru ani după instalarea în funcţie, timp în care a reuşit să nu fie acuzat de vreo potlogărie, şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu (foto), riscă să-şi piardă funcţia. Pricina? A fost pârât conducerii Romsilva şi chiar ministrului Mediului că a pus o Skoda Superb a instituţiei la dispoziţia a trei colege din PSD care apoi s-au şi lăudat că au ajuns cu ea la Şcoala de Vară a Organizaţiei Femeilor Social-Democrate, desfăşurată la Mamaia între 25-28 august.

Luat la întrebări de şeful Romsilva, omul a şi recunoscut, raportând că pe 24 august maşina trebuia să meargă la Bucureşti, de unde ar fi urmat să aducă nişte "materiale" – neindicate - pentru o întâlnire a silvicultorilor programată în Băile Felix.

"În aceeaşi perioadă, dl director a fost solicitat de organizaţia OFSD Bihor pentru a sprijini deplasarea unui număr de 3 persoane (femei) pe direcţia Bucureşti. Având în vedere că autoturismul dispunea de locuri libere, s-a acordat sprjinul solicitat în transportul acestora până la Bucureşti (via Constanţa), în măsura respectării dispoziţiei conform scopului deplasării", s-a justificat Florescu, adăugând în apărarea sa că "în fiecare an, OFSD Bihor participă la acţiuni dedicate Lunii Plantării Arborilor şi alte asemenea evenimente cu caracter social şi educativ dedicat activităţilor în pădure". Cum ar veni, serviciu contra serviciu...

Din galanterie

Şeful Direcţiei Silvice şi-a recunoscut greşeala şi în faţa BIHOREANULUI. "Într-o conjunctură nefericită, galant cum mă ştiţi, că am o slăbiciune la femei, am acceptat să fie transportate cu maşina instituţiei", a spus Florescu. Baiul e că "tehnocraţii" din conducerea Romsilva i-au dat ultimatum să-şi prezinte demisia: "Până azi (n.r. - vineri, 16 septembrie) la ora 14 am termen să-mi depun demisia. Eu nu fug de răspundere, îmi asum greşeala".

Totuşi, Florescu nu vrea să renunţe la post pentru că, spune el, pe de o parte nu a încălcat nicio lege, iar pe de alta nici nu e aşa vinovat cum a crezut el însuşi înainte de a semna nota explicativă înaintată şefului Romsilva. "De fapt, eu ştiam că un şofer merge la Bucureşti şi că doamna Stela Babău, care îi este vecină, l-a rugat s-o ducă până acolo. Nu era prima oară, că fiica ei e studentă în Capitală. Dar că şoferul le-a dus şi pe doamna Erica Mang, şi pe doamna Adelina Coste, şi nu până la Bucureşti, ci până la Constanţa, am aflat abia miercurea asta (n.r. - 14 septembrie), când conducerea Romsilva mi-a cerut punctul de vedere", spune Florescu.

Doar până-n Bucureşti

Stela Babău, consilier judeţean PSDContactată şi ea de reporter, consiliera judeţeană Stela Babău (foto) admite că ea l-a rugat pe şoferul Direcţiei Silvice s-o ducă cu maşina acestei instituţii, nu pe director, precum şi faptul că celelalte două pasagere au fost Erica Mang şi Adelina Coste, dar nu vede în asta nicio problemă.

"Oricum maşina mergea până la Bucureşti şi avea locuri libere", zice femeia. Susţine, însă, că tustrele s-au oprit în Capitală: "Din Bucureşti la Mamaia ne-a dus fiica mea, cu maşina ei, iar la întoarcere tot ea ne-a adus de la Constanţa la Bucureşti. De acolo înapoi la Oradea ne-a adus din nou, într-adevăr, maşina Direcţiei Silvice".

Cine zice adevărul întreg, nu "scurtat" cu cei peste 400 de kilometri cât e distanţa între Bucureşti - Mamaia şi retur, pare deja treabă de anchetator, pe care probabil o vor face inspectorii Romsilva, care şi-au anunţat prezenţa la Oradea săptămâna aceasta. Oricare va fi verdictul lor, un lucru e sigur: dacă cele trei colege de partid au rămas cu foloasele, "galantul" şef al Direcţiei Silvice se poate alege cu ponoasele.