Bihorenii și vizitatorii Oradiei pot „coștoli”, din nou, o mulțime de produse tradiționale - de la mezeluri, brânzeturi, murături, pălinci, vinuri, bere și dulciuri până la preparate din cărnuri de pui și, firește, porc – la a X-a ediție a la fel de tradiționalului, deja, festival-concurs „D’ale porcului”, găzduit în parcarea complexului Era Park din Calea Aradului.

Toate sunt oferite de producători, uniuni și firme din Bihor, dar și din județele Arad, Timiș, Caraș Severin, ba și din Ungaria.

Belșug de produse

Oprirea ploilor căzute în ultimele zile a scos din casă sute de orădeni încă de la primele ore ale zilei de sâmbătă, prima a celei de-a X-a ediții a „D’ale porcului”, doar organizatorii și expozanții, mulți în faine straie populare, luptând cu vântul ce amenința să mute copertinele de pe numeroasele standuri ce etalau o mulțime de bunătățuri, care mai de care îmbietoare.

Pălinci tradiționale – de prune, gutui, cireșe, pere și altele –, vinuri, bere de la Bers Nova, grilluri de pui și de porc, murături, mezelicuri – slănină, cârnați, caltaboși, jumări, piept de porc, răcituri (cocioane), tobă și câte și mai câte –, brânzeturi, miere, dulciuri – turtă dulce, cornulețe cu magiun și cu nucă, salam de biscuiți, ciocolată de casă – cu și fără nucă, merișoare, scorțișoară, cozonaci secuiești – toate îmbiau vizitatorii la gustare și toate erau expuse de participanți în cantități generoase, să ajungă pentru toată lumea și nimeni să nu plece „pe inima goală”.

De dincolo de marginile Bihorului

La fel ca anul trecut, în cadrul festivalului-concurs s-au prezentat 11 echipe de concurenți, din Bihor, dar și din Arad, Caraș Severin, Timiș și chiar din Ungaria, inclusiv două echipe ale Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România și respectiv a Uniunii Croaților din România, plus o carmangerie faimoasă din Reșița – La Maistoru Căsap, care a „magnetizat” degustătorii cu una din, probabil, cele mai bune sortimente de untură care s-au făcut vreodată.

Oficial, evenimentul a fost deschis la ora 10.00, în acorduri de muzică populară – bună și autentică și aceasta –, când organizatorii au prezentat invitații speciali, între care și din partea Agenției Naționale pentru Zonele Montane, precum și juriul, care cel puțin la secțiunile Pălincă și Preparate sunt compuse din adevărați profesioniști, de pildă arbitrul internațional Nagy Botond, care a declarat că deja a degustat produsele și se bucură să constate că „avem o creștere de calitate tot mai clară a pălincilor”, ori reputatul chef Ștefan Bercea, cu o experiență de peste trei decenii în gastronomia românească.

„Bihorul petrece”

În cursul zilei de sâmbătă, prima a festivalului, concurenții se vor întrece în secțiuni deja tradiționale și ele – cei mai buni producători de pălincă, de cârnați, de caltaboși, de toros sau alte produse tradiționale -, pentru ca duminică, în cea de-a doua și ultima a evenimentului, pe scena din parcarea ERA Park acesta să continue incluzând și un atrăgător spectacol de folclor, cu artiști precum Florica Zaha și Antonela Ferche Buțiu, Ciprian Mocan, Andrei Corb și alții, acompaniați de orchestra Rapsodia Bihoreană condusă de Liviu Buțiu.

Punctul culminant al spectacolului „Bihorul petrece” îl va constiui un recital Aurel Tămaș, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de muzică populară și de petrecere de la noi.

Desigur, și duminică bihorenii sunt așteptați la „D’ale porcului” pentru a degusta bunătățile tradiționale, iar cei care doresc vor avea posibilitatea să și cumpere o parte din ele, de la acei producători autorizați și pentru a le comercializa.

Vreme bună și poftă bună la ospăț!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!