Primăria Oradea vrea să dubleze numărul camerelor video din oraş. Consiliul Local a aprobat marţi organizarea unei licitaţii pentru modernizarea sistemului de camere de supraveghere din municipiu.

Bugetul local va investi 2,2 milioane lei într-un sistem de supraveghere cu 360 de camere video cu o înaltă rezoluţie. Videocamere vor fi capabile să capteze imagini pe timp de noapte, să facă "zoom" asupra zonelor periculoase, să înregistreze valorile de trafic, să citească în timp real numere de înmatriculare ale maşinilor şi să semnaleze eventualele acte de violenţă pentru o intervenţie promptă a agenţilor de Poliţie.

Potrivit raportului de specialitate, modernizarea şi extinderea sistemului de supraveghere din oraş se va face prin achiziţia unui sistem de stocare, prelucrare şi afişare a semnalului video în dispecerat.

Sistemul se compune din servere de procesare şi analiză semnal video, recorder video de reţea cu hard disk-uri pentru stocare, video wall şi cinci posturi individuale de lucru cu două monitoare.

Suplimentar, municipalitatea va încheia pe bază de licitaţie un acord cadru cu un operator economic specializat în furnizarea de camere video şi servicii de mentenanţă, inclusiv utilizarea reţelei de date în scopul asigurării semnalului video către dispeceratul de la sediul Poliţiei Municipiului.

Vechi de peste 7 ani, actualul sistem de supraveghere al oraşului are în componenţă 144 de camere video. Reţeaua de videocamere nu permite analiza şi prelucrarea semnalului video inteligent, astfel încât să execute funcţii avansate cum ar fi recunoaşterea numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor parcate în locuri nepermise.