Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât sâmbătă introducerea în carantină pentru 14 zile a românilor care vin din Africa de Sud.

Două săptămâni de carantină

Măsura a fost luată în urma unei alerte lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centru European de Control al Bolilor Transmisibile şi este menită să împiedice răspândirea variantei super-mutante de coronavirus, Omicron, identificată pe continentul african, iar în ultimele două zile și în țări din Europa.

Restricţiile vizează călătorii care vin din ţări precum Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

"Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinaţi timp de 14 zile sau în prezenţa unui test negativ făcut la ieşirea din carantină într-un interval de 10 zile", a declarat, potrivit Digi 24, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În eventualitatea unui rezultat negativ, persoanele vor putea ieşi din carantină în cea de-a zecea zi de la sosire. Cei care nu doresc să se testeze vor rămâne carantinaţi timp de două săptămâni.

Carantinarea se va face la domiciliu, dacă există posibilitatea izolării de ceilalţi membri ai familiei, sau în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile locale.

„Limitaţi vizitele..."

Ministrul Sănătăţii le-a recomandat românilor să evite deplasările în Africa de Sud. "Limitaţi vizitele în zonele respective doar la situaţii extrem de esenţiale", a spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, măsurile de precauţie trebuie instituite pentru a lăsa timp oamenilor de ştiinţă să afle dacă dacă actualele vaccinuri sunt eficiente împotriva noii variante de coronavirus, denumite Omicron, şi dacă evoluţia bolii este alta decât în cazul variantelor iniţiale.

„În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care vor demonstra dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de noua variantă", a declarant Rafila.

Ministrul Sănătăţii a îndemnat din nou populaţia să se vaccineze, ca singura măsură eficientă de luptă împotriva COVID-19.

„Vaccinarea este soluţia oportună şi populaţia ar trebui să ţină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu ştim încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măştii, distanţare sau evitarea aglomeraţiilor rămân în vigoare", a spus Ministrul Sănătăţii.

O formă mutantă de virus...

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, organism abilitat în formularea de recomandări pentru ţările din spaţiul comunitar, a anunţat încă de vineri că riscul ca noua formă de coronavirus să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat".

Noua variantă de coronavirus, numită Omicron de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după cea de-a 15-a literă a alfabetului grecesc, are 32 de mutaţii în proteina spike, parte a virusului de care se folosesc vaccinurile pentru a stimula răspunsul sistemului imunitar împotriva COVID.

Numărul dublul de mutaţii faţă de varianta Delta a virusului a ridicat suspiciuni oamenilor de ştiinţă cu privire la imunitatea obţinută de organism prin vaccinare sau trecerea prin boală.

Varianta Omicron a fost semnalată pentru prima dată de OMS în Africa de Sud pe data de 24 noiembrie, iar gradul mult mai mare de contagiozitate o face cu atât mai periculoasă cu cât specialiştii nu ştiu deocamdată prea multe despre formele de boală pe care le declanşează.