Dacă cineva îţi fură 500 de lei, îi aplici o corecţie şi-l dai pe mâna Poliţiei. Dar ce să le faci unor indivizi care te fură cu 40 milioane euro? Probabil te apuci să construieşti o spânzurătoare.

În cadrul Programul Operaţional Regional, Oradea a primit aproape 40 de milioane de euro, bani europeni. Din cauza slabei absorbţii la nivel de ţară, s-a cerut Primăriilor să vină cu proiecte suplimentare. Întâmplător sau nu, cei care au cerut şi au câştigat mai mulţi bani sunt primarii din vestul ţării. Oradea a venit cu proiecte de încă 40 milioane de euro, verificate şi aprobate, numai bune să intre la finanţatre.

Acum, însă, Autoritatea de Mangement din Ministerul Dezvoltării spune că nu mai sunt bani şi a interzis depăşirea plafonului, dar am eu o bănuială că de fapt este o răzbunare politică. Măsura o vor îmbrăca în propagandă, cum că şi alte localităţi, din Sud bunăoară, pesediste probabil, vor să acceseze bani europeni. Numai că suntem la spartul târgului şi banii se vor pierde. Dar mai bine să se ducă pe pustii decât să ajungă în bugetele unor oraşe conduse de Bolojan sau Boc.

Suntem asiguraţi că prin septembrie se va face o "analiză", după care se vor lua decizii. Adică vom aştepta două luni până minunaţii din Minister îşi fac în tihnă concediile. Oricum, nu-i interesează gradul de absorbţie a fondurilor UE, pentru că la anul alegătorii îi vor arunca peste bord.