Vile la preţ de apartamente comuniste. Astfel îşi laudă compania Impact cartierul Europa, construit lângă Universitate. În realitate, afacerea are la origine un tun imobiliar pe spinarea oraşului, spun reprezentanţii Primăriei, care au denunţat firma pentru înşelăciune.

Motivul? Cartierul a fost ridicat pe 130 de hectare primite în folosinţă gratuită cu condiţia ca firma să vândă casele la cel mult 335 euro metrul pătrat. Impact n-a respectat însă înţelegerea şi, uzând de diverse tertipuri, a umflat preţurile, lăsând municipalitatea şi fără terenul pentru care acum se consideră păgubită cu peste 22 milioane de euro.

Vile la tot cartieru'

Afacerea Impact a început în Oradea în iulie 2004, când primar era Petru Filip, iar Administraţia Patrimoniului Imobiliar încheia cu societatea bucureşteană un acord-cadru de asociere. Firma părea serioasă: înfiinţată în 1991 şi listată la bursă din 1996, deţinea clădiri de birouri şi spaţii comerciale, dar şi proiecte rezidenţiale în derulare în 5 oraşe mari, inclusiv în Bucureşti, unde deţine cunoscutul ansamblu Greenfield.

Conform înţelegerii, Impact se obliga să ridice în 4 ani 312 locuinţe pe 129.080 mp din terenul primit în folosinţă gratuită până la finalizarea investiţiei. Societatea urma să vândă casele cu maxim 335 euro/mp, cu posibilitatea ca beneficiarii să le achite în rate. Primăria se obliga în schimb să asigure pe propria cheltuială racordarea la apă, electricitate şi gaz, să amenajeze drumuri de acces şi să ajute cumpărătorii stabilind un preţ mic pentru terenul aferent construcţiilor: doar 16 euro/mp.

Pentru încălcarea obligaţiilor, contractul prevedea sancţiuni drastice. Dacă firma nu finaliza cartierul în cei 4 ani ori dacă Primăria nu termina la timp racordarea la utilităţi, fiecare parte trebuia să achite asociatului prejudiciat penalităţi de 0,2% pe zi din preţul terenului care, chiar şi la 16 euro/mp, valora peste 2 milioane euro. Pe de altă parte, dacă antreprenorul era prins că vindea casele cu mai mult de 335 euro/mp, contractul trebuia reziliat, iar Impact să achite despăgubiri Primăriei.

Afară-i vopsit gardul

Compania şi-a încălcat obligaţiile încă de la început. Preţul de vânzare a locuinţelor a fost umflat cu lucrări inventate, clienţii ajungând să cumpere locuinţele chiar şi la dublul limitei de 335 euro/mp. Unul dintre păţiţi este Teodor Sarca, care şi-a cumpărat apartamentul în 2005 şi a aflat că a fost tras în piept după 2 ani: pe lângă preţul stabilit pentru construcţia casei, firma îi băgase în contract şi aşa-zise lucrări suplimentare pentru pregătirea terenului, în valoare de 10.000 euro. "Era o clauză în contract cum că accept acele lucrări. Dar de unde să fi ştiut atunci că ele sunt doar o găselniţă?", se întreabă bărbatul care, chiar şi aşa, se putea considera totuşi norocos. Asta fiindcă un an mai târziu, în 2006, un alt client plătea de două ori mai mult pentru aceleaşi lucrări "impuse de structura solului", la acelaşi tip de locuinţă!

Revoltat, Sarca a cerut Primăriei încă din 2007 să sancţioneze firma pentru încălcarea asocierii şi să-i ajute pe orădenii puşi suplimentar la plată. Însă, zice el, edilii de atunci nu erau deloc interesaţi de problemele oamenilor. "Răspunsurile invariabile pe care le-am primit sub semnătura directorului AIO Marcel Boloş au fost că scopul principal al asocierii era edificarea cartierului, nu preţul. Eu ce să mai zic în cazul ăsta? Să spun ce se vorbea, că primarul de atunci a primit o casă comision?", zice Sarca. Cert e că fără sprijinul Primăriei, care ar fi putut confirma că Impact îşi înşela clienţii, dar în realitatea ţinea secret contractul cu compania, Sarca a pierdut procesul.

Protest în campanie

Orădeanul şi-a continuat însă războiul cu firma. Pentru a-i demonstra reaua-credinţă, în primăvara lui 2008 a recurs la un şiretlic, cerând să i se vândă încă o locuinţă, la preţul de 335 euro/mp. Întâi, în nume propriu, iar apoi în numele tatălui său. Ambele cereri i-au fost respinse. "Au motivat, vezi Doamne, că eram în proces cu ei", spune orădeanul.

Dar, având dovada refuzului firmei Impact de a-şi respecta obligaţiile asumate privind preţul de vânzare, omul a deschis un nou proces, chemând de astă dată ca parte şi Primăria. "Şefilor din Primărie nu le-a păsat până când am cerut aprobare să protestez în faţa instituţiei cu o pancartă pe care să scrie «Mafia PDL a dat mâna cu mafia Impact». Rapid, am fost căutat şi mi s-a spus că Primăria mă va susţine în proces. Se apropiau alegerile locale şi puteam strica imaginea partidului, aşa că ar fi promis orice!". În final, a renunţat totuşi la proces. "S-a schimbat primarul şi, ca prin minune, s-a schimbat şi atitudinea funcţionarilor: au început să verifice neregulile de la Impact".

Efect întârziat

Primele probleme ale firmei au fost atestate oficial în 2009, tot în urma unei sesizări făcute de Sarca, de astă dată către Camera de Conturi Bihor: un prejudiciu de 1,5 milioane euro, bani care, conform auditorilor, trebuiau încasaţi de Primărie de la Impact ca penalităţi pentru nefinalizarea lucrărilor din cartier în cei 4 ani prevăzuţi în contract, adică de la 1 august 2004 până la 6 august 2008. Cum era de aşteptat, firma n-a vrut să plătească, iar cazul a ajuns la Tribunalul Bihor, unde e pe rol.

Apoi, în 2011, fiindcă parteneriatul nu a mai fost reînnoit şi, ca urmare, contractul din 2004 nu mai era în vigoare, Consiliul Local a fixat un nou preţ de vânzare pentru terenurile aferente locuinţelor din Cartierul Europa: 52 euro/mp, în loc de 16 euro/mp.

Potrivit datelor existente atunci, din totalul de 312 de loturi, în cei 4 ani fuseseră ocupate cu locuinţe 298, iar din acestea se vânduseră doar 162. Ca urmare, Primăria ar mai fi rămas cu 136 de loturi pentru construcţii, însumând 35.962 mp, pentru care putea încasa 1,87 milioane de euro. În plus, îi mai rămâneau şi 14 loturi neocupate, în suprafaţă de 3.611 mp, evaluate la 187.000 euro. Sume deloc de neglijat...

Înăuntru-i leopardul

În scurt timp, însă, Primăria s-a trezit cu procese intentate de locatarii din cartier, care cereau egalitate de drepturi cu vecinii, şi anume să li se vândă şi lor terenul aferent construcţiilor la preţul vechi, de 16 euro.

Printre aceştia - surpriză - se numărau nu doar cumpărători de bună credinţă, ci şi angajaţi ai Impact şi apropiaţi ai acestora, ca de pildă Lidia Vărzaru (contabila şefă a companiei), Vlad Andrei Pop (fiul fostului preşedinte al Impact, Ioan Dan Pop), Cristina Dimir (verişoara directoarei executive Carmen Săndulescu), Maria Poroşnicu (mama acesteia din urmă), Doina Ştef şi Gabriela Neda (asociate ale directoarei în alte firme) ori Florin Hoşca Filip (administratorul Millenium 2002, firmă deţinută tot de Impact).

Aşa s-a observat că unele locuinţe fuseseră vândute fictiv, fără ca tranzacţiile să fie înregistrate în cărţile funciare, tocmai pentru ca firma să poată eluda prin interpuşi obligaţia de a vinde casele la preţul impus în 2004. Suspectând că sunt traşi pe sfoară de oamenii Impact, juriştii Primăriei au aprofundat verificările, descoperind şi că firma cu care se asociase municipalitatea în 2004 predase proiectul unei alteia: Impact Developer & Contractor SA, care, e drept, era aceeaşi Mărie, cu altă pălărie: firma  Impact care îşi schimbase între timp denumirea.

Ţeapă!

Luna trecută, municipalitatea a mers mai departe. Directoarea juridică a Primăriei, Eugenia Borbei, a înaintat Parchetului Bihor o plângere penală împotriva Impact, solicitând stabilirea persoanelor de la care Primăria să recupereze un prejudiciu de aproximativ 100 milioane lei, adică 22 milioane euro, provocat în principal prin vânzarea fictivă a locuinţelor.

Cercetările sunt deocamdată la început, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor solicitând de la Primărie atât lămuriri suplimentare, cât şi actele ce atestă înşelăciunile. În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Impact evită, fireşte, orice declaraţie. "Deocamdată nu comentăm nimic!", a spus Loredana Roşu, brandmanagerul societăţii, la solicitarea BIHOREANULUI.

Oricare ar fi rezultatul anchetei, un lucru e deja cât se poate de clar: cartierul Europa nu a fost decât o afacere privată pe bani publici. Una de Impact şi din care au câştigat doar unii, în timp ce naivii care voiau case la preţuri decente s-au trezit pur şi simplu jefuiţi. Cu acordul tacit al foştilor edili...


TRÂNTEALA
Modelul Kiss

Afacerea Impact seamănă cu cea făcută de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, cu terenurile fostei unităţi de grăniceri din Calea Aradului, vândute sub preţul pieţei către firma Selina.

În aprilie 2005, Kiss promitea un cartier nou cu peste 2.000 de apartamente în blocuri de 10 etaje, în baza asocierii dintre CJ şi o firmă de construcţii desemnată prin licitaţie, pentru a oferi tinerilor locuinţe ale căror preţuri să nu sară, de pildă, de 18.000 euro pentru un apartament de 3 camere.

Ulterior, însă, Kiss a vândut pur şi simplu terenul printr-o licitaţie anume croită pentru Selina, pe care nu a mai obligat-o să se încadreze în limitele de preţuri anunţate iniţial.