Printr-un comunicat, altminteri departe de a fi lămuritor, emis miercuri de Direcţia Agricolă Bihor, "operatorii înscrişi în agricultura ecologică" din judeţ sunt înştiinţaţi că "începând cu data de 22 august (sic!), activitatea organismului de inspecţie şi certificare a SC QC & I SRL a încetat".

Fără a preciza de ce şi nici ce urmări are "încetarea" activităţii firmei care promitea agricultorilor bihoreni că le va asigura primirea certificatelor de producători bio, Direcţia Agricolă, prin directorul Nicolae Hodişan, adăuga că "toţi operatorii înscrişi în agricultura ecologică clienţi ai organismului de inspecţie şi certificare SC QC & I SRL trebuie să-şi rezilieze contractele încheiate cu acest organism şi să încheie un alt contract cu unul din organismele aflate în lista organismelor de inspecţie şi certificare aprobată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2012, postată pe site-ul www.madr.ro".

Abordat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei Agricole Bihor a explicat că, în mod concret, firma QC & I SRL, înregistrată la Timişoara, a înşelat nu mai puţin de 122 de fermieri bihoreni. "Este vorba despre persoane juridice şi persoane fizice interesate să facă agricultură ecologică şi, conform legii, aveau nevoie de certificarea ca producători sau crescători bio. În acest scop, ei au încheiat contracte cu firma din Timişoara, plătindu-i diverse sume de bani, în funcţie de suprafeţele şi culturile deţinute, pentru a beneficia de monitorizare în vederea certificării, fără însă ca firma să facă alte activităţi decât încasarea banilor".

Şeful Direcţiei Agricole nu a putut oferi informaţii dacă, în urma înşelăciunii, fermierii ţepuiţi au depus plângeri penale împotriva firmei timişorene. Cert e că, în această situaţie, cei 122 de producători ecologici din Bihor nu vor putea să beneficieze de subvenţiile la care aveau dreptul în baza faptului că au practicat agricultura bio.