Lucrările la teatrul de vară din Cetatea Oradea se află în curs de finalizare, investiţia urmând să fie predată către beneficiar în cursul lunii august. Potrivit unui comunicat al Primăriei, până în prezent garderoba pentru actori, grupurile sanitare şi structura gradenei au fost finalizate, scena, instalaţiile electrice şi instalaţiile sanitare au fost terminate în proproţie de 90%, iar căile de acces sunt 80% finalizate.

În acest moment, se lucrează la banchetele gradenelor pentru public şi la completarea zidăriei de epocă a incintei.

Lucrările de construire a teatrului au fost adjudecate de firma Constructorul Sălard pentru suma de 2,9 milioane lei, iar finanţarea proiectului este asigurată de către Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor în părţi egale.

În ceea ce priveşte Corpul L al Cetăţii, respectiv anexa teatrului şi cafeneaua literară, instalaţiile sanitare au fost finalizate integral iar rectificarea zidăriei de epocă şi instalaţiile electrice au fost terminate în proporţie de 90%. Tâmplăria de sticlă care a fost achiziţionată va fi montată abia la finalul lucrărilor pentru a nu se deteriora în timpul şantierului.

Conform comunicatului, pentru funcţionarea în bune condiţii a Teatrului în aer liber, în bastionul Ciunt mai sunt necesare o serie de lucrări, care nu au fost cuprinse în proiectul de amenajare al teatrului.

Printre acestea se numără restaurarea drumului de rond de pe conturul bastionului, continuarea descărcării de sarcină arheologică a drumului de acces în zona dintre Bastionul Ciunt şi corpurile J, respectiv L, emenajări exterioare între corpurile L, J şi amfiteatru, precum şi racordarea instalaţiilor interioare aferente teatrului şi anexelor la reţelele de utilităţi din incintă: apă, canalizare menajera si pluviala, electrice

Lucrările suplimentare au fost adjudecate tot de către firma Constructorul Sălard pentru suma de 942.000 lei, fără TVA, şi vor trebui finalizate până la 31 august.

În ceea ce priveşte lucrările începute în septembrie 2010, la cel de-al doilea parc dendrologic, din partea de est a Cetăţii Oradea, acestea urmează să fie finalizate la mijlocul lunii iulie.

Parcul va fi amenajat cu alei pietonale, panouri informative, bănci de odihnă, coşuri de gunoi. La baza Bastionului Roşu a fost deja, amenajat un lac artificial în suprafaţă de 450 metri pătraţi.