Duşmani de neîmpăcat până astă-primăvară, activiştii PNL şi PDL au trecut peste orgolii pentru a face împreună campanie prezidenţiabilului Alianţei Creştin-Liberale, Klaus Iohannis. Sute de primari, consilieri locali sau simpli membri ai celor două formaţiuni au răspuns prezent miercuri, la întâlnirea cu acesta, desfăşurată la Teatrul Regina Maria.
După ce i-a urat lui Iohannis bun-venit "în Oradea, inima Bihorului", preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, le-a cerut tuturor celor prezenţi să nu aibă odihnă până la alegerile prezidenţiale, de care depinde şi soarta judeţului, ca a întregii ţări, amintind că deşi foştii aliaţi PSD-işti din USL au făcut numeroase promisiuni pentru susţinerea proiectelor Bihorului, niciuna dintre acestea nu a fost onorată. "Vă îndemn să facem ce am făcut dintotdeauna, să batem din poartă în poartă şi să vorbim cu oamenii, să le spunem că fără un om care să şteargă minciuna proliferată zi de zi, România merge într-o direcţie nepotrivită", a spus Popa.
La rându-i, omologul său PDL-ist, Gavrilă Ghilea, a afirmat că "şi în Bihor am reuşit să depăşim orgoliile care ne separau, să ne asumăm trecutul şi să trecem peste el, să identificăm ceea ce ne uneşte", precizând că PNL şi PDL au în judeţ mai mulţi primari ca oricând, astfel că "trebuie să recunoaştem că suntem condamnaţi să câştigăm alegerile prezidenţiale".
Bolojan: Nici Iohannis nu-i simpatic!
Primul care a smuls aplauze celor prezenţi a fost primarul Oradiei, Ilie Bolojan (foto), care - însă - nu a recurs la "argumente" emoţionale pentru a-şi convinge colegii să "tragă" pentru Iohannis, ci la motivaţii din propria experienţă pentru a sublinia diferenţele dintre principalii candidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis.
Bolojan a amintit că Iohannis a fost votat de patru ori în fruntea Sibiului, de trei ori cu peste 75%, deoarece a fost eficient. "Nu pentru că eşti înalt sau simpatic te votează lumea, dânsul nici nu este simpatic, ci te votează să faci treabă!", a spus Bolojan, adăugând că Sibiul este un oraş cu cele mai înalte rate de investiţii, cu Aeroport internaţional şi economie puternică. "Acest om a fost în stare să care 30 de kilograme în spate, acum îi dăm 50 de kilograme, sper să le ducă", a spus Bolojan, referindu-se la saltul lui Iohannis de la Primăria Sibiu la Preşedinţia României.
Edilul Oradiei a relatat, în antiteză, experienţele sale neplăcute cu Victor Ponta: "răzgândeala" de a susţine proiectul Roşia Montana după ce USL decisese să respingă acest proiect, înfiinţarea "taxei de stâlp", transformată din impozitul local de 1% pe construcţii al companiilor, şi transferată apoi, la un nivel majorat de 1,5%, către bugetul Guvernului, dar şi duplicitatea de la votarea ridicării imunităţii unui parlamentar PSD, când deputatul Ponta a pus la vedere bilele în urnă pentru a arăta că e de acord cu acest lucru, dar la final s-a dovedit că PSD-ul s-a pronunţat contra. "Ori domnul Ponta nu-şi coordonează partidul, şi atunci cum să conducă o ţară, ori - şi mai grav - şi asta cred că a fost realitatea, a vrut să-i mintă pe români că nu se opune justiţiei", a spus Bolojan, concluzionând: "Eu nu vreau un preşedinte care să mă mintă. Am o speranţă că domnul Iohannis va fi un preşedinte bun şi am o certitudine că domnul Ponta ar fi un preşedinte prost".
Pe de altă parte, Bolojan a amintit că din toate partidele care au fost la guvernare, singurul care nu a susţinut proiectele pentru Bihor a fost PSD, ceea ce - în mod sigur - va stârni reacţii deloc amicale în plan local, unde totuşi pesediştii din Consiliul Local votează proiectele iniţiate de primarul liberal.
Blaga: câştigaţi din primul tur!
După discursuri nu la fel de reuşite ale altor lideri PNL şi PDL, între care Gheorghe Bota (primar de Rieni - PDL), Lucia Varga (deputat PNL), Alin Popoviciu, Claudia Boghicevici (deputaţi PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (liderul fostului partid Forţa Civică, acum prim-vicepreşedinte PDL), următorul care a încălzit asistenţa a fost Vasile Blaga, care din trei fraze a reuşit şi să motiveze crearea ACL, şi să-i atace pe Băsescu, Tăriceanu şi Ponta, şi să-şi mobilizeze "activul".
Blaga a (foto) spus că ACL a fost creată pentru că era logică unificarea dreptei, dar şi pentru că niciunul din cele două partide componente nu puteau, separat, să învingă PSD, şi i-a ironizat pe Băsescu şi pe Tăriceanu, care "mor de grija noastră". "Nu întâmplător nu sunt aceşti doi oameni în această construcţie politică, deşi se vorbea de unificarea dreptei încă din 2005-2006. (...) Nu mai putea aseară Băsescu de "dragă Vasile" şi de PDL, dar cine a rupt PDL-ul ca să-şi facă partid? De partea cealaltă, domnul Tăriceanu nu mai putea nici el de grija PNL, că va fi absorbit de PDL", a spus Blaga, numindu-i "doi clasici în viaţă" pe care "i-au omorât orgoliile".
Evident, liderul PDL nu l-a iertat deloc pe Ponta, amintind că ambele partide au făcut greşeala să creadă că pot să-şi aplice politicile în alianţă cu acest partid, dar şi că actualul premier, la fel ca toţi tinerii PSD-işti, sunt "mai răi decât vechii PSD-işti", pentru că nici lui Ion Iliescu "nu i-a trecut prin cap să şi-o ducă pe doamna Nina europarlamentar la Bruxelles, să-şi pună socrul şeful senatorilor PSD, să-şi pună finul ministrul Justiţiei şi naşul ministru de Interne", dar şi pentru că "din toate promisiunile lui s-a ales praful", de la milionul de locuri de muncă nou create până la absorbţia a 10 miliarde euro din fonduri europene.
El i-a îndemnat pe "verii" de astăzi, adică membri PNL şi PDL, să se mobilizeze pentru victoria lui Iohannis la prezidenţiale şi a garantat că "vom fi fraţi" după unificarea în "marele partid liberal", care "va guverna în următorii zece ani", concret spunând că aşteaptă ca în Bihor ACL să câştige la prezidenţiale din primul tur. "Recomandarea dumneavoastră pentru noi e ordin", a receptat mesajul Gavril Ghilea.
Iohannis: Prioritatea este educaţia
Poate în ciuda aşteptărilor celor mai mulţi, şi discursul lui Klaus Iohannis a fost apreciat prin aplauze, nefiind lipsit de consistenţă. Prezidenţiabilul ACL a criticat spusele preşedintelui Traian Băsescu, cum că a "îngenunchiat sistemul", şi a propus ca alternativă "mai puţin spectacol şi mai multă aplecare spre probleme, spre rezultate".
"Un politician din România susţine că a îngenunchiat sistemul. Păi, asta-i foarte rău. Dacă a îngenunchiat sistemul înseamnă că nu a schimbat nimic, doar l-a făcut să nu îngenuncheze pe o parte, ci pe altă parte. Şi atunci ce am făcut? Eu vreau nu să-l îngenunchez, eu vreau să schimb sistemul. Vreau mai puţină gălăgie şi mai multă aplecare spre probleme, mai puţin spectacol şi mai multe soluţii pentru oameni", a spus Iohannis.
El a ridiculizat, totuşi, propunerea de suspendare a lui Băsescu făcută recent de Călin Popescu Tăriceanu, spunând că "este un non-sens să se suspende vechiul preşedinte, care oricum pleca, în ziua în care alegi noul preşedinte", învinuindu-l pe fostul premier liberal că acţionează doar pentru imagine.
În schimbul unor asemenea jocuri, Iohannis spune că propune un alt fel de a face politică, în care educaţia este pilonul principal. "Educaţia este vitală pentru orice naţiune, iar pentru noi cu atât mai mult cu cât putem schimba România, o putem face prosperă şi puternică, dacă facem o educaţie performantă". "Atunci o să vină şi investitorii în România. Toţi caută oameni calificaţi, şi nu trebuie neapărat să fie toţi profesori universitari sau doctori, calificaţi să fie, indiferent dacă lucrează la strung sau în spitale, pe tractor sau în universităţi, ceea ce caută toată lumea sunt oameni calificaţi. Dacă reuşim să facem sistemul educaţiei performant şi scoatem de pe băncile şcolilor oameni calificaţi, atunci vom câştiga toţi mai bine şi toţi vom trăi mai bine", a spus Klaus Iohannis.
Nu face minuni
Liberalul (foto) a atenţionat, însă, că românii nu mai trebuie să creadă în "Tătuc", în omul providenţial, ci toţi trebuie să facă eforturi, primii care au această datorie fiind oamenii politici.
"Sunt foarte mulţi paşi care trebuie făcuţi, şi este clar că transformările nu se vor produce nici într-un an, nici în doi, nici în cinci, în zece poate, iar transformările trebuie să fie în profunzime şi de substanţă. Trebuie să schimbăm felul în care se face politică, să fim aplecaţi spre probleme, nu spre scandal, să facem să dispară mulţimea de falii deschise în societate în ultimii zece ani, să aducem iarăşi oamenii împreună să caute şi să găsească soluţii, să rediscutăm marile probleme ale României - sistemul de educaţie, de sănătate, de pensii... Aceste lucruri trebuie readuse în dezbaterea politică autentică, să nu mai mimăm dialogul", a spus Iohannis, precizând că de aceea îşi doreşte în următorii zece ani un guvern şi o majoritatea de dreapta, pentru ca schimbările să aibă şansă de reuşită.
Într-o conferinţă de presă ulterioară întâlnirii cu "activul" celor două partide, prezidenţiabilul ACL, răspunzând unor întrebări, a spus că "nici vorbă" ca el să fie "ofiţer sub acoperire" (în contextul în care preşedintele Băsescu sugera că unul dintre candidaţi ar fi controlat de un serviciu secret), a afirmat că se opune proiectului Roşia Montana Gold Corporation, că este de acord cu explorarea gazelor de şist, dar nu şi cu exploatarea lor decât cu condiţia ca şi statul român să aibă "un câştig just" şi operaţiunile "să nu aducă pagube mediului".
De asemenea, Iohannis a afirmat că în campanie nu se va limita doar la "întâlniri politice" cu membrii şi simpatizanţii PNL şi PDL, ci va participa şi la adunări populare cu cetăţenii.