Banda cu care poliţiştii delimitează locul unei crime şi jetoanele cu care se numerotează unele probe găsite la faţa locului vor putea fi înlocuite cu alte dispozitive, mult mai funcţionale. Tehnicianul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Nicolae Meseşan, a realizat instrumente noi, mult mai practice, pe care acum le-a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi pentru care i-a fost înmânat brevetul de inventator.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, primul dispozitiv realizat de criminalist este o nouă bandă decimetrică. Faţă de varianta actuală, o fâşie de plastic de 10 metri imprimată cu dreptunghiuri de culoare albă şi neagră de câte 10 centimetri, noul instrument este unul multifuncţional. Are în componenţă în primul rând o bandă metrică marcată pe ambele feţe în patru culori, inscripţionată cu unităţi de măsură, care se rulează cu un dispozitiv în propria carcasă.

"Pentru a putea folosi banda pe plan vertical, am conceput şi un dispozitiv triunghiular, dotat cu raportor circular pentru determinarea unghiurilor, magnet de fixare a dispozitivului de culori metalice, inel de fixare a carcasei şi a benzii", a explicat realizatorul instrumentelor, Nicolae Meseşan.

Totodată, dispozitivul mai are telemetru digital cu infraroşu, termometru digital cu infraroşu şi lanternă profesinală. "În acest fel, se pot stabili la faţa locului, clar, data şi ora la care s-a făcut cercetarea, temperatura mediului ambiant şi a cadavrului, unghiurile terenului şi a obiectelor relevante, lungimile, distanţele, volumul, şi aşa mai departe", a mai spus tehnicianul.

Cel de-al doilea instrument îmbunătăţit de criminalistul orădean este jetonul piramidal, folosit pentru fixarea corpurilor delicte la faţa locului. "Vechiul jeton este simplu, o bucată de plastic aşezată pe un suport, care trebuie rotită atunci când este fotografiată. Noul jeton are formă piramidală şi o busolă fixată în vârf. Noutatea constă în faptul că, din orice direcţie îl fotografiem, numărul este vizibil", a mai spus Meseşan.

Tehnicianul criminalist a lucrat patru ani la realizarea dispozitivelor care au fost solicitate deja de către poliţiştii din Ungaria şi din alte ţări, în propriul garaj. "Sper să reuşim să ajungem la producerea acestor dispozitive în serie, ar uşura semnificativ cercetarea la faţa locului", a mai arătat tehnicianul criminalist.

Meseşan, fost fotoreporter al cotidianului Crişana, a devenit cunoscut opiniei publice şi pentru pasiunea sa de a colecţiona corpuri delicte, biroul său fiind un veritabil salon cu exponate. Cuţite folosite de criminali ori topoare sunt printre "exponate".