Ştiaţi că în statul american Alabama este interzis şofatul legat la ochi? Dar că în Arizona nu are nimeni voie să vâneze cămile? Sau că în Arkansas este legal să-ţi baţi nevasta, dar numai o dată pe lună, şi doar în cazul în care cureaua nu e mai lată de 5 centimetri? Ori, mai aproape de noi, prin Europa, că în Franţa nu are nimeni voie să-şi boteze câinele Napoleon? Poate vă vine să râdeţi...

Poate vă trece, însă, dacă întrebăm de România. Ştiaţi, de pildă, că e singura din Europa unde supermarketurile îşi obligă angajaţii să lucreze duminica pentru că altfel sunt concediaţi? Ştiaţi că doar la noi există o lege a insolvenţei care permite, ba chiar încurajează firmele, să fenteze fiscul? Că patronii şmecheri care nu vor să plătească dările la stat şi datoriile către partenerii de afaceri le bagă în insolvenţă una-două, dar deschid apoi o alta sau mai multe, cu care derulează fix aceleaşi afaceri cu care, chipurile, dăduseră chix înainte? Şi că în acest timp cetăţeanul de rând, persoană fizică, poate fi evacuat din casă dacă banca la care nu pridideşte să achite ratele are chef?

Ştiaţi că în România cetăţeanul care vrea să-şi vândă maşina nu poate s-o facă dacă atunci când merge să-şi scoată certificat fiscal află că are un debit de 1,48 lei către Finanţe sau CAS? Că Finanţele, pentru o aşa datorie, îşi permit plata unui funcţionar şi achitarea unor taxe de expediţie prin care îşi cer banii? Poate că ştiţi, dar nu aţi conştientizat absurdul.

Revoltător e că, în timp ce astfel de legi sunt aplicate cu cerbicie de instituţiile statului, cei pe care i-am ales să elimine aberaţiile bat apa în piuă pe teme de care cetăţeanului nu-i pasă decât în cazuri excepţionale. Regionalizarea (despre care nici acum nu ştim când, cum şi mai ales de ce va fi făcută) ori revizuirea Constituţiei (în care, iată, copilotul Ponta vrea să se prevadă posibilitatea confiscării măcar a motocicletelor implicate în accidentele rutiere, iar Kelemen să-şi oficializeze limba) consumă energii uriaşe, din care - dacă cineva ar fi aşa savant încât să le convertească în electricitate - ar putea asigura iluminatul Palatului Parlamentului, başca pentru Palatul Victoria.

La aproape o jumătate de an de la alegerile legislative din decembrie 2012, nici parlamentarii bihoreni, în marea lor majoritate, nu se dovedesc mai breji. Cu excepţia unor Cseke Attila, Szabo Odon, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, aţi mai auzit de alţii care să fi încercat, măcar, să modifice legi nedrepte ori stupide? Aţi auzit de vreo idee remarcabilă sau cel puţin de bun-simţ de la deputaţi ca Ioan Hulea, Gheorghe Costin, Laza Matiuţa ori Sonia Drăghici, intrată în adormire odată cu căpătarea celui de-al doilea mandat?

Termenul de graţie pentru toţi aceştia (şi nu numai) a expirat, şi ar fi timpul să demonstreze că au meritat încrederea pusă în ei de bihoreni, fie şi la redistribuire, cum e cazul unora. Altminteri, de pe acum sunt deja demni de dispreţ sau, ca să nu aruncăm cu ouă, de oprobriu.