Pasajul Vulturul Negru îşi dezvăluie faţa necunoscută. Restauratorii puşi să înlăture tencuiala de pe zidurile pasajului au descoperit în zona înaltă a clădirii picturi vechi de un secol, reprezentând motive florale.

"La înlăturarea straturilor succesive de tencuială au apărut picturile iniţiale. Sunt motive florare vechi de un secol. Va trebui să vedem dacă pot fi restaurate. În cazul în care se va decide refacerea lor termenul de execuţie a lucrărilor va trebui prelungit dincolo de sfârşitul acestui an", a declarat viceprimarul Micea Mălan.

Lucrările de reabilitare a pereţilor, tâmplăriei şi şarpantei de sticlă a Pasajului Vulturul Negru au demarat la mijlocul lunii mai. Firma Constructorul Sălard are la dispoziţie cinci luni pentru a finaliza investiţia în valoare de 820.000 euro.

Până în prezent angajaţii firmei au înlăturat parte din tencuială pentru a descoperi culorile şi desenele iniţiale şi au înlăturat masca mecanismului de susţinere a cupolei pentru a verifica starea acestuia.

"Din păcate mecanismul este complet ruginit. În perioada următoare va trebui să stabilim dacă în refacem sau îl înlocuim", a spus Mălan.

Lucrările la faţadele şi cupola pasajului vor fi urmate ulterior de cele de reabilitare a mozaicului care urmează să fie scoase la licitaţie în perioada următoare. Pentru a nu se deteriora pe timpul lucrărilor mozaicul va fi acoperit cu folii speciale.