Fostul rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, trimis în judecată în martie 2008 de către DNA Bucureşti, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, a fost condamnat la 8 ani închisoare de către un complet al Tribunalului Bucureşti.

Falsificator de dragul "Sorbonicii"

Concret, magistraţii l-au găsit vinovat pe fostul rector că a falsificat cifra de şcolarizare a Universităţii Oradea, astfel încât a obţinut de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării alocaţii bugetare mai mari decât cea cuvenită aferent numărului real de studenţi, prejudiciul astfel produs Statului Român fiind de 24,3 milioane euro.

Pentru recuperarea acestui prejudiciu, procurorii DNA au solicitat şi obţinut instituirea unui sechestru asigurator asupra averii fostului rector, între care patru clădiri, trei terenuri şi un autoturism Mercedes.

La aflarea sentinţei, Maghiar a spus că va face recurs şi că se consideră nevinovat. "N-am furat nimic, n-am făcut nimic decât că am construit o universitate", a declarat presei fostul rector.

Descoperire marca BIHOREANUL

Prima publicaţie şi, multă vreme, singura care a scris despre falsificarea cifrei de şcolarizare, dar şi despre alte fapte vecine cu Codul Penal, ale fostului rector Teodor Maghiar a fost BIHOREANUL.

Încă din 2005, când Teodor Maghiar era în funcţie, BIHOREANUL a relatat că procurorii financiari ai Curţii de Conturi Oradea au constatat ilegalitatea cheltuirii banilor publici la Universitate, dar şi că Maghiar raportase la Ministerul Educaţiei un număr de 21.455 de studenţi la forma fără taxă.

"Fiindcă numărul bătea la ochi, apropiindu-se de cel al centrelor universitare mari, experţii financiari au făcut verificări şi au constatat că numărul studenţilor din situaţiile primite şi numărul trimis la MEC nu corespund cu numărul de studenţi fizic. Diferenţele erau uriaşe: dacă la 1 ianuarie 2003 Universitatea pretindea că are 20.599 studenţi, Curtea de Conturi a găsit abia 7.783, iar dacă la 1 octombrie Universitatea se lăuda cu 20.820 studenţi, numărătoarea Curţii a dibuit doar 7.705", scria BIHOREANUL în 2005, prezentând şi concluzia: "Numai în anul 2003, Sorbonica obţinea circa 300 miliarde lei în plus faţă de suma la care era îndreptăţită".

Duşmanii-i poartă pică

Rechizitoriul întocmit în 2008 de DNA Bucureşti (căci procurorii DNA Oradea nu l-au deranjat niciodată pe fostul rector), confirma întru totul dezvăluirile făcute de BIHOREANUL cu trei ani înainte.

"În perioada 2000-2004, Teodor Maghiar a trimis la MEC, în mod repetat, situaţii statistice conţinând date nereale privind numărul de studenţi. Astfel, i-a indus în eroare pe funcţionarii Ministerului, care au aprobat Universităţii fonduri mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciul adus bugetului se ridică la 784 miliarde lei, reprezentând diferenţa dintre sumele care s-ar fi cuvenit Universităţii şi sumele efectiv alocate de la buget", arăta actul de trimitere în judecată a fostului rector.

Urmează Doru?

Odată cu Teodor Maghiar, procurorii DNA Bucureşti l-au deferit justiţiei şi pe fiul acestuia, Doru Maghiar, cel care i-a succedat "Unchiului" în funcţie până în luna martie a anului 2007, când Senatul Universităţii a fost nevoit să voteze revocarea sa din funcţie.

Doru Maghiar a fost acuzat că, în calitate de rector, a prejudiciat Statul Român cu aproape 118 miliarde de lei, prin acelaşi procedeu ca şi tatăl său. De asemenea, Doru Maghiar a mai fost acuzat şi pentru că, în calitate de prodecan la Facultatea de Medicină, funcţie pe care a deţinut-o înainte de a fi rector, a eliberat în beneficiul a 26 de cetăţeni italieni diplome de "studii aprofundate" în discipline inexistente în nomenclatorul specializărilor medicale din România, precum "naturopatie", "chiropraxie", "osteopatie", "posturologie", "ergoterapie" etc.

Conform informaţiilor BIHOREANULUI, dosarul penal a fost însă disjuns, astfel încât Doru Maghiar este judecat separat.

Avere sub lacăt

Conform sentinţei pronunţate de Tribunalul Bucureşti, Teodor Maghiar a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru înşelăciune, plus câte 3 luni închisoare pentru celelalte fapte - fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale - urmând să execute însă pedeapsa cea mai grea.

De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile deţinute de fostul rector al Universităţii (autoturism, clădiri şi terenuri), iar aceasta întrucât Teodor Maghiar trebuie să achite Statului, pe lângă suma de 20.000 lei cheltuieli judiciare, şi contravaloarea prejudiciului creat, în sumă de peste 882 miliarde lei vechi.

Fostul rector are posibilitatea să declare apel la sentinţa Tribunalului Bucureşti în termen de 10 zile de la pronunţare.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"