Promenada de pe malul Crişului Repede cu terasa fostului Budi Bar şi piaţeta de la capătul podului Ferdinand vor fi reamenajate după un proiect al arhitectului orădean Daniel Bocuţ. Proiectul acestuia a fost desemnat câştigător cu unanimitate de voturi de către un juriu condus de arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

"Proiectul desemnat câştigător este unul aerisit, care aduce valoare zonei, este adaptabil la orice intervenţie ulterioară pentru reabilitarea malului Crişului Repede, podului Ferdinand, sau a piaţetei. Mie mi-a plăcut în mod deosebit ideea construcţiei unei plăci la nivelul actualei pieţe care rezolvă în mod fericit atât problema zonei pietonale cât şi cea a spaţiului comercial", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Terasă cu "etaj"

Potrivit proiectului, toaleta din piaţetă va fi mutată la nivelul terasei care va fi acoperită de o placă de beton. Zona de deasupra acestui "balcon" va fi destinată traficului pietonal, în vreme ce zona de dedesubt va fi rezervată spaţiului comercial.

Placa superioară va fi susţinută de două elemente sculpturale şi va fi amenajată astfel încât să permită accesul la toaletă inclusiv din afară. O rampă curbată va traversa zona în dublu sens pentru a permite accesul bicicliştilor sau persoanelor cu dizabilităţi. Placa de beton va fi străbătută de o fantă prin care vor ieşi copacii din zonă pentru a umbri spaţiul pietonal.

Pe timpul verii, spaţiul comercial de sub zona pietonală va putea funcţiona ca şi terasă, care la nevoie s-ar putea extinde inclusiv la nivelul superior, iar iarna se va putea închide cu suprafeţe vitrate pentru a găzdui inclusiv conferinţe.

Cu pietonala pe sub pod...

Placa de deasupra cafenelei va fi extinsă peste râu în console de doi sau trei metri pentru a proteja pe timpul verii suprafaţa vitrată de bătaia soarelui şi a elimina riscul de seră.

"Pe viitor, când se va face reabilitarea podului Ferdinand, luăm în calcul continuarea actualei promenade pe sub pod, astfel încât să eliminăm un punct de conflict al traficului pietonal sau cu bicicleta cu zona de carosabil. Promenada ar putea face legătură cu strada Nicolae Grigorescu şi de acolo cu principala arteră pietonală a oraşului", a spus Mircea Mălan.

La concursul de arhitectură organizat de municipalitatea au participat 23 de proiecte. Potrivit regulamentului concursului, ocupantul locului întâi, arhitectul orădean Daniel Bocuţ va fi recompensat cu un premiu în valoare de 7.000 lei. Locul secund a revenit arhitectului italian Marco Gigliotti, care va primi un premiu de 5.000 lei, iar locul trei şi premiul de 4.000 lei a fost câştigat de arhitectul clujean Vlad Sebastian Rusu.

Înmânarea premiilor şi expoziţia cu lucrările depuse în cadrul concursului va avea loc cel mai probabil peste două săptămâni, pentru a da posibilitatea concurenţilor să depună eventuale contestaţii, dar şi pentru a anunţa câştigătorii că sunt aşteptaţi la Oradea.

Se scoate la licitaţie!

Odată stabilit proiectul câştigător, municipalitatea va scoate la licitaţie amenajarea zonei conform acestuia. La licitaţie sunt aşteptate firme care doresc să gestioneze spaţiul comercial.

"Sincer, nu ne interesează atât valoarea redevenţei care va fi oferite pentru acel teren cât amenajarea locaţiei astfel încât să dea valoare zonei", a spus viceprimarul.

Câştigătorul concursului de arhitectură organizat de municipalitate nu este la prima experinţă de acest gen. Anul trecut, Bocuţ a proiectat pentru un client privat terasa care va fi construită pe malul Crişului Repede între hotelurile Hilton şi Continental. Conform proiectului, terasa va începe pe malul râului şi se va extinde pe o lungime de circa patru metri de-asupra acestuia.