Terasele de pe strada Vasile Alecsandri vor trebui să aibă un aspect unitar. Consiliul Local a aprobat, joi, un set de reguli de amplasare şi restricţii în ciuda opoziţiei grupului PSD.

"Să stabilească ei"

Liderul consilierilor PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa, a militat pentru libertatea agenţilor economici de a propune forma mobilierului stradal şi culoarea copertinei.

"Rugămintea mea este să stabilească agenţii economici, nu să punem noi culorile, textura şi materialul. În funcţie de ce propune fiecare proprietar Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului să stabilească dacă se potriveşte zonei sau nu. Acest regulament obligă la doar două 2 materiale, două coduri de culoare şi atât", a spus Liviu Sabău Popa.

Fără culori ţipătoare!

Deşi susţinută inclusiv de UDMR, propunerea pesedistului a căzut la vot după ce viceprimarul Mircea Mălan (foto) a afirmat că aspectul unitar va creşte atractivitatea zonei.

"De-a lungul anilor au avut loc situaţii în care au apărut culori şi nuanţe extrem de diverse care nu corespun cu linia şi farmecul pe care îl are oraşul nostru. Este firesc să mergem pe această linie", a argumentat Mălan.

Potrivit modificărilor făcute joi de Consiliul Local la Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zone publice, aprobat iniţial prin Hotărârea de Consiliu Local 163 din 2010 şi completat prin HCL 328 din 2017, agenţii economici vor avea o libertate de mişcare extrem de mică.

Ori bej, ori negru

Spre exemplu, terasele de pe strada Vasile Alecsandri vor fi acoperite cu copertine de tip rulou de o lăţime maximă de 3 metri, de culoare crem şi vor fi inscripţionate cel mult în zona inferioară a părţii verticale.

Inscripţia va putea conţine ori un mesaj publicitar al agentului economic care a amenajat terasa, ori brandul firmei care a amplasat umbrelele.

La fel, mesele vor trebui să fie din cadru de aluminiu sau lemn vopsit în bambus brun, iar scaunele vor fi din aluminiu sau lemn cu şezut şi spătar din ratan de culoare crem sau negru.