Municipiul Oradea a devenit proprietar pe o parte din terenul de pe malul Crişului Repede. Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi şi fără discuţii un schimb între municipalitate şi societăţile Cetatea Nouă, respectiv Portico Investments, în urma căruia municipalitatea a intrat în proprietatea unei suprafeţe de teren de 4.600 metri pătraţi în contul unor penalităţi de 1,5 milioane lei datorate de cele două societăţi.

Cetatea Nouă şi Portico Investments au cumpărat de la municipalitate, în anul 2004, o suprafaţă de teren de 6.800 metri pătraţi, pe amplasamentul fostei pieţe mari, unde a construit actuala clădirea Oradea Plaza. Conform contractului, investitorii s-au obligat la construirea unui complex multifuncţional cu un hotel pe 6 niveluri şi a unui turn de birouri pe 11 niveluri până în decembrie 2012, sub sancţiunea unor penalităţi de întârziere de 0,2% pe zi din garanţia de bună execuţie de 60.000 lei şi majorări de 2% pe lună aplicate la preţul terenului. Cum însă între timp a izbucnit criza economică, iar companiile au renunţat la continuarea investiţiei, primăria şi firmele au ajuns la o înţelegere. În cuantumul penalităţilor ajunse la 1,5 milioane de lei, municipalitatea a preluat o parte din terenul acestora.  

Cum cele două firme mai deţin şi clădirea fostei întreprinderi Metalica şi terenul aferent de pe malul Crişului Repede, afectat de trotuar şi actuala pistă de biciclete, municipalitatea a acceptat un schimb în urma căruia oraşul va intra în proprietatea unei suprafeţe de 4.600 metri pătraţi, iar investitorilor vor scăpa de penalităţi.

În cadrul înţelegerii făcute, municipalitatea s-a obligat să sprijine cele două firme să obţină documentele necesare pentru un nou drum de acces, toaletarea sau chiar mutarea copacilor din zona de vizibilitate, amplasarea unui totem publicitar şi eventuala deviere a conductelor de utilităţi care traversează terenul în proprietatea investitorilor.