Toate terenurile intravilane declarate ca fiind agricole vor fi verificate. Municipalitatea vrea să pună capăt scandalului privind impozitarea arăturilor intravilane prin confruntarea declaraţiilor făcute de proprietari cu privire la destinaţia terenurilor şi realitatea din teren.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria s-a ales cu peste 350 de reclamaţii după ce, începând din 2013, a taxat din oficiu suprafeţele intravilane mai mari de 850 de metri pătraţi ca şi teren aferent construcţiei pentru minim 850 metri pătraţi indiferent de categoria declarată de proprietar la Cartea Funciară. Pentru suprafeţele mai mici, impozitarea în categoria curţi construcţii s-a făcut proporţional.

Măsura, care a majorat în unele cazuri şi de 30 de ori impozitele datorate de proprietari, afectează 5.800 de proprietari de terenuri declarate ca agricole. Astfel, conducerea municipalităţii va promova săptămâna viitoare în Consiliul Local un proiect de hotărâre conform căruia, până la 31 iulie 2013, proprietarii acestor terenuri vor putea cere municipalităţii adeverinţe care să ateste regimul de construibilitate a parcelelor deţinute.

"Vor fi verificate toate terenurile declarate cu alte destinaţii decât construibil pentru că actualele schiţe nu sunt conforme cu realitatea", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, vineri, într-o conferinţă de presă.

Pentru obţinerea acestei adeverinţe solicitanţii vor trebui să depună la Compartimentul Arhitect Şef o cerere tip, care va putea fi descărcată şi de pe portalul Primăriei, însoţită de o copie după extrasul CF şi orice alte documente relevante pentru identificarea terenului. "Pentru ca deţinătorii de terenuri să nu fie supuşi unor costuri suplimentare nu e obligatoriu ca extrasul CF să fie actualizat. Acesta ne trebuie doar pentru a vedea unde este parcela", a spus Florea.

În baza documentelor, angajaţii Instituţiei Arhitectului Şef vor identifica terenul pe ortofotoplanurile existente la Primărie. Rezultatele vor fi comunicate de angajaţii Instituţiei Arhitectului Şef concomitent cu Registrul Agricol pentru a face cuvenitele modificări, dar şi concomitent cu Direcţia Economică pentru a stabili impozitarea acestuia şi cu proprietarul terenului pentru a şti cât are de plătit.

Dacă proprietarul parcelei pentru care s-a făcut recalcularea îşi va achita integral impozitul stabilit înainte de data de 30 septembrie, acesta va beneficia, prin excepţie, de bonificaţia de 10%.

Prezent la conferinţa de presă, primarul Ilie Bolojan a spus că doar o treime din suprafaţa oraşului apare ca teren construibil, diferenţa fiind încadrată la categoriile terenuri arabile, păşuni, livezi şi altele, pentru că încadrarea în categorie o face topograful la cererea proprietarului care, în lipsa unei verificări, poate fi tentat să declare categoria mai avantajoasă fiscal.

 Bolojan a anunţat că topografii care au făcut înscrieri în fals vor suporta consecinţele. "Îi vom reclama şi vom cere aplicarea legii. În mod normal ar trebui să îşi piardă ştampila. Dacă ai făcut falsuri nu mai ai dreptul să faci alte schiţe", a precizat edilul.