Sala fostului cinematograf Transilvania ar putea să revină în circuitul public din cea de-a doua jumătate a anului 2019.

Lucrările de reabilitare a imobilului, începute în anul 2016 şi tărăgănate de-a lungul timpului de precaritatea finanţării iar apoi de viciile de proiectare demonstrate în timpul lucrărilor, vor trebui să fie finalizate până în vară.

"Am discutat cu executantul lucrărilor şi în 1 iunie lucrarea va fi deja predată. Şantierul s-a prelungit din cauza unor probleme legate de proiectare care au ieşit la iveală pe măsură ce au înaintat lucrările", a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcţiei Patrimoiu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Potrivit directorului, după reabilitare, clădirea fostului cinematograf va fi pusă la dispoziţia teatrelor orădene cu destinaţia de sală multifuncţională pentru spectacole şi repetiţii.

Investiţia în valoare de 5,3 milioane lei se află pe lista lucrărilor municipalităţii pentru anul 2019 cu un rest de plată de 4,4 milioane lei.

Grădiniţe, şcoli, licee...

Potrivit raportului de activitate al DPI pe anul trecut, pe lista lucrărilor programate pentru 2019 se mai numără investiţii de 2,2 milioane lei, care implică de la reabilitarea faţadelor până la înlocuirea instalaţiilor a unui număr de 18 grădiniţe orădene, printre care Grădiniţa 18 (300.000 lei), Grădiniţa 49 (250.000 lei), Grădiniţa 19 (200.000 lei) şi 42 (200.000 lei).

La fel, municipalitatea îşi propune să investească 5,2 milioane lei în refacerea a 10 şcoli gimnaziale din municipiu. Grosul banilor, 3 milioane lei, ar putea fi alocaţi pentru reabilitarea clădirii şi curţii şcolii Szacszvay Imre, urmată la mare distanţă de reabilitarea unui corp de clădire a şcolii Dimitrie Cantemir (500.000 lei) şi refacerea faţadelor clădirii şcolii Nicolae Bălcescu (350.000 lei).

Cele mai mari investiţii din domeniul învăţământului ar putea fi absorbite însă de 18 colegii şi licee orădene pentru care DPI pregăteşte lucrări în valoare de 15,2 milioane lei.

Lista clădirilor care necesită reabilitare este deschisă de Colegiul Naţional Mihai Eminescu (10 milioane lei) pentru care municipalitatea caută încă finanţare europenană sau guvernamentală. La mare distanţă pe listă mai figurează Liceul Teoretic Aurel Lazăr (500.000 lei) cu înlocuirea reţelelor de apă, canalizare şi termoficare, Colegiul Naţional Iosif Vulcan cu reabilitarea unui corp de clădire (500.000 lei) şi Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși, care necesită refacerea faţadelor (300.000 lei).