Înregistrare cu penalităţi

Întârziaţii sunt buni de plată. Pentru că termenul limită de primire a cererilor de subvenţie stabilit pentru 15 mai a expirat, fermierii care utilizează teren agricol mai pot depune cererea unică de plată pe suprafaţă până la 10 iunie doar cu penalităţi de întârziere de 1% pe zi. Penalităţile se calculează începând din data de 16 mai, potrivit unui comunicat al APIA.

De asemenea, fermierii care şi-au înscris deja suprafaţa o pot majora până la 30 mai fără penalităţi, după care, modificările vor mai putea fi făcute până la 10 iunie doar cu aplicarea de penalităţi. Acestea se aplică doar suprafeţei adăugate după termenul limită.

"Toate formularele de modificare care vor fi depuse de fermieri începând cu 11 iunie sunt considerate inadmisibile şi neacceptate la plată", se menţionează într-un comunicat al APIA.

În perioada 1 martie - 15 mai APIA Bihor au preluat, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă, 38.085 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 326.721 hectare.

Se preiau cererile de prime pentru vaci

De asemenea reprezentanţii APIA au mai reamintit crescătorilor de bovine, ovine şi caprine că termenul limită de depunere a cererilor pentru acordarea ajutoarelor în sectorul zootehnic expiră la data de 30 mai.

"Înainte de a se prezenta la Centrele locale ale APIA fermierii trebuie să treacă pe la medicul veterinar pentru eliberarea adeverinţei şi clarificarea situaţiei din Registrul Naţional al Exploataţiilor. Facem un apel către medicii veterinari să vină în ajutorul fermierilor şi să îi ajute, în măsura posibilităţilor, la completarea Registrului individual al exploataţiei", a declarat Florian Pavel, directorul APIA.

Florian Pavel a avertizat proprietarii care doresc să îşi vândă animalele în perioada în care au obligaţia să le menţină în exploataţie să nu solicite prima pentru ele întrucât, în cazul în care APIA va sesiza neregului, sancţiunile vor fi de două ori mai mari decât sumele primite.