Consiliul Local a aprobat joi prelungirea cu o lună a perioadei de mobilizare, în care RER Vest, câştigătorul licitaţiei pentru colectarea deşeurilor în zona metropolitană, trebuie să încheie noile contracte cu orădenii. Potrivit hotărârii adoptate, noul termen limită este data de 1 martie.

Orădenii sunt reticenţi...

Prima şedinţă de Consiliu Local din 2021 a fost ultima organizată în sala mare a Primăriei pentru următoarele luni. Sala Traian Moşoiu va intra de săptămâna viitoare în lucrări de reabilitare desfăşurate în cadrul proiectului de refacere a palatului administrativ al oraşului.

"Pe durata lucrărilor, şedinţele de Consiliu Local se vor desfăşura la Casa de Cultură Florica Ungur", a anunţat primarul Florin Birta.

În cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au hotărât prelungirea perioadei de mobilizare a firmei RER Vest dat fiind numărul mic de contracte încheiate de acesta până acum.

Operatorul de salubritate avea de semnat 25.000 de contracte, dintre care 20.000 de contracte cu orădenii care locuiesc la case, 900 de contracte cu asociaţiile de proprietari şi 4.500 de contracte cu firmele din municipiu. Până în prezent, firma a reuşit să încheie doar 3.200 de contracte.

"Populaţia prezintă o puternică reticenţă faţă de noul mod de colectare şi tarifare, în consecinţă agenţii contractori demisionează cu o rată nemaiîntâlnită în experienţa noastră: din data de 3 decembrie 2020 şi până astăzi au părăsit compania 12 agenţi invocând tratamentul insuportabil din partea cetăţenilor în momentul contactării în vederea încheierii contractului de salubritate", se menţionează într-o adresă expediată municipalităţii de conducerea RER Vest la începutul acestei săptămâni.

Consiliul Local a acceptat argumentele operatorului după ce acesta a promis să se mobilizeze.

"Avem asigurarea lor că vor mări capacitatea operatorilor care vor merge în oraş şi până la începutul lunii martie vor fi semnate toate contractele şi va intra în vigoare noul contract şi noul plan de tarifare", a declarat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Se asfaltează cartierul Tineretului

Tot în cadrul şedinţei de joi, Consiliul Local a hotărât modernizarea unui pachet de patru străzi din Cartierul Tineretului.

"Aşa cum am promis, după modernizarea străzilor din cartierele vechi, vom trece la asfaltarea din cartierele nou apărute", a spus primarul Florin Birta.

Cele patru artere aflate în stadiul de pietruire slabă şi fără canalizare pluvială urmează să fie asfaltate şi dotate cu rigole de scurgere.

Astfel, în cursul acestui an va intra în şantier strada Denis Diderot, unde valoarea lucrărilor de modernizare este estimată la 2,8 milioane lei, dar şi străzile Bethlen Gábor (2,5 milioane lei), Victor Papilian (3 milioane lei) şi Victor Maxim (1 milion lei).

Primarul Birta a mai spus că până la sfârşitul acestei luni pe lista de lucrări vor mai fi introduse încă cinci străzi din cartierele Tineretului şi Veteranilor.

Ar grăbi lucrările!

Pe de altă parte, consilierii locali au mai aprobat încheierea unui act adiţional la actul de asociere încheiat de Consiliile Judeţene şi Primăriile reşedinţă de judeţ din Oradea şi Arad pentru realizarea viitorului drum expres dintre cele două municipii.

Potrivit documentului, părţile semnatare urmau să contribuie fiecare cu un milion de euro la actualizarea studiului de fezabilitate a lucrării.

Pentru urgentarea formalităţilor, prin modificările aduse actului de asociere, odată cu actualizarea SF-ului, va fi licitată şi proiectarea investiţiei.

"Când vom lansa procedura pentru actualizarea SF-ului, în licitaţie va fi trecută şi realizarea proiectului cu o clauză suspensivă că nu vom veni cu bani în plus. Dacă vom câştiga finanţarea europeană care va fi depusă pe POIM, atunci proiectul va fi plătit din acea finanţare", a declarat Birta.

Potrivit primarului, asociaţii au şanse de peste 95% să câştige finanţarea proiectului.

Valoarea lucrărilor de construire a drumului Oradea - Arad este estimată la circa un miliard de euro.

Potrivit proiectului, viitoarea cale de legătură va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 km şi profil de drum expres cu două benzi de circulaţie pe sens pe 76,4 kilometri.

Pentru orădenii din diaspora...

Pe de altă parte, în şedinţa de joi, consilierii locali au mai aprobat dezmembrarea terenului din strada Izvorului unde va fi amenajat viitorul cartier al diasporei.

Amplasamentul a fost împărţit în zece parcele de circa 500 metri pătraţi pentru construcţia de case, o parcelă de 2.300 metri pătraţi pentru amenajarea drumurilor de acces şi o parcelă de 1.000 metri pătraţi pentru asigurarea spaţiilor verzi.

Loturile vor fi atribuite prin licitaţie orădenilor care au lucrat în străinătate şi au decis să se stabilească în ţară.

"Până la finalul lunii martie vrem să finalizăm criteriile pentru depunerea dosarelor de licitaţie pentru atribuirea acestor parcele şi undeva în vara acestui an ele să fie atribuite către cei care doresc să construiască în acea zonă", a spus primarul.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Consiliul Local a aprobat prelungirea până la 1 ianuarie 2024 a termenului până la care Piaţa Gojdu va căpăta denumirea de Piaţa Mihai Viteazul.

Rebotezarea va avea loc odată cu amplasarea statuii voievodului pe platoul din faţa catedralei episcopale ortodoxe. Amplasarea statuii a fost amânată pentru că în zonă urmează să înceapă lucrările de construire a celor cinci pasaje subterane care vor subtraversa piaţa.