Proprietarii de terenuri au la dispoziţie încă trei luni pentru plata impozitelor. Consiliul Local a hotărât luni, cu unanimitate de voturi, prelungirea termenului limită de plată a impozitului pe teren datorat de persoanele fizice de pe data de 30 septembrie până pe 31 decembrie.

În cazul în care îşi vor plăti integral impozitele datorate, proprietarii de terenuri vor beneficia de bonificaţia de 10%, la fel ca ceilalţi contribuabili care şi-au stins obligaţiile faţă de bugetul local până la sfârşitul lunii martie.

Se fac verificări!

Măsura a fost luată pentru pentru ca municipalitatea să poată procesa cele 7.700 cereri de stabilire a categoriei de folosinţă a terenurilor depuse de orădeni şi să poată comunica deţinătorilor sumele pe care le au de plată. Până săptămâna trecută Primăria a reuşit să verifice doar 3.360 de cereri.

Consiliul Local a dispus la începutul anului verificarea categoriei de folosinţă a terenurilor după ce Primăria a descoperit în evidenţe că doar o treime din suprafaţa oraşului figurează ca şi teren construibil diferenţa fiind formată din terenuri agricole, livezi sau fânaţe.

Diferenţa de impozitare între aceste categorii de folosinţă este considerabilă. Dacă pentru 850 metri pătraţi de teren agricol proprietarul datorează un impozit de 12 lei pe an, indiferent de zonă, pentru aceeaşi suprafaţă de teren construbil situat în zona D a oraşului, care are cele mai mici impozite, suma datorată sare la 170 lei.

Pace cu Impact

Tot în şedinţa de luni, Consiliul Local a hotărât să stingă conflictul cu firma Impact. Aleşii orădenilor au hotărât cu unanimitate de voturi să perfecteze cu dezvoltatorul imobiliar o înţelegere potrivit căreia firma va plăti municipalităţii despăgubiri în valoare de 221.000 lei pentru terenul folosit în perioada de la expirarea în august 2008 a contractului de asociere până luna trecută când, după negocieri prelungite, părţile au căzut la înţelegere.

După cum a remarcat şi consilierul local Cristian Puşcaş, cele două părţi au căzut la înţelegere pentru un preţ de 25 euro pe metru pătrat, în condiţiile în care evaluatorii au stabilit în urmă cu un an un tarif de 52 euro pe metrul pătrat.

"Nu ştiu cum a fost stabilit vechiul preţ şi dacă acesta conţine sau nu TVA. Preţul de 25 euro a fost stabilit de un evaluator independent. La acest tarif se mai adaugă şi TVA. De altfel la acelaşi preţ s-au vândut şi alte terenuri în zonă. Degeaba cerem 60 de euro pe metrul pătrat, că nu plăteşte nimeni", a spus Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Potrivit înţelegerii făcute de Primărie cu firma Impact, pentru o parte din sumele datorate, Impact va oferi municipalităţii cinci vile în strada Făcliei. Reprezentanţii municipalităţii vor să folosească aceste locuinţe împreună cu un pachet financiar consistent, pentru a atrage în Oradea medici pricepuţi care să pună în valoare noile dotări ale instituţiilor spitaliceşti.

Stadion contra-cost

În cadrul aceleiaşi întâlniri, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi noile tarife pentru închirierea stadionului municipal. Administraţia Imobiliară Oradea va închiria stadionul Iuliu Bolodola pentru suma de 2.000 lei pentru patru ore, 3.000 lei pentru opt ore, 4.000 lei pentru 12 ore, respectiv 5.000 lei pentru o zi întreagă. Tarifele nu sunt purtătoare de TVA.

Stadionul municipal va fi închiriat la cerere pentru activităţi culturale, educative sau sportive.