Au început dezbaterile pe tema termiei, o chestiune care devine cu atât mai arzătoare cu cât temperatura de afară scade tot mai mult. Deşi prezenţa orădenilor la asemenea dezbateri este discretă, nu înseamnă că populaţia n-ar fi interesată de subiect. La fel cum interesate sunt şi firmele care comercializează deja celebrele repartitoare...

Conform experienţei orădenilor care stau la blocuri, repartitoarele s-au demonstrat doar un mijloc de a-i îmbogăţi pe comercianţi. În niciun bloc, odată cu montarea lor, n-a scăzut consumul de căldură. Doar că unii pinguini au plătit mai puţin decât cei care ţin cât de cât la confortul termic.

Montarea repartitoarelor nu face decât să legalizeze un furt. Unii le închid şi preferă să se încălzească de la vecini, pentru că o mare parte din căldură vine prin pereţi. Soluţia e clară: ori se renunţă la aceste aparate, ori trebuie în asemenea fel calibrate încât să nu poată obtura mai mult de 30% din fluxul de căldură. Altfel ajungem, la limită, în situaţia în care un locatar le poate închide complet, ceea ce echivalează cu o debranşare. Iar debranşarea este interzisă.

Din păcate pentru ţara asta, nişte infractori cu imunitate - şi când spun asta mă refer la unii deputaţi - au băgat pe sub uşa Parlamentului o lege prin care repartitoarele devin obligatorii din 2016. Pentru o ciorbă şi un toroş, căci aleşii se vând pe bani mărunţi, ne-am trezit cu o lege tâmpită, făcută după chipul şi asemănarea celor care au promovat-o.