Primul terminal Cargo construit pe un aeroport din România după 1989, cel din Oradea este gata de recepționare, în cadrul unei investiții de peste 32 milioane euro.

Lucrările, potrivit unei informări a Consiliului Județean Bihor, sunt într-un stadiu avansat, fiind finalizate în termenul agreat calea de rulare, care conectează terminalul cu Aeroportul, platforma de garare și clădirea cargo, astfel că a fost demarată recepționarea lucrărilor.

Următoarea etapă prevede preluarea în proprietate de către CJ Bihor a căii de rulare și predarea acesteia în administrarea Aeroportului, care va face demersurile necesare pentru operaționalizarea ei.

Până în prezent a fost realizată o clădire, dată în folosință la finele anului trecut și în care deja au închiriat spații mai multe firme, iar alte două clădiri sunt planificate să fie finalizate până la sfârșitul acestui an.

Construirea Terminalului Cargo din Oradea, de către compania CTPark, cel mai mare dezvoltator de centre logistice din Europa Centrală și de Est, este primul proiect de acest fel din România din ultimele trei decenii și singurul realizat în urma unei investiții private, valoarea acesteia fiind de 32,078 milioane euro, în această sumă fiind cuprinsă construirea a trei clădiri industriale, a căii de rulare care leagă Terminalul Cargo de pista Aeroportului și a unei platforme de garare a avioanelor de transport marfă.

Desfășurat pe un teren cu o suprafață de 14,4 hectare, Terminalul Cargo va avea o suprafață totală utilă de peste 60.000 metri pătrați.

„Terminalul Cargo este un proiect de infrastructură complex, unic în România. Această investiție se aliniază cu viziunea pe care Consiliul Județean Bihor o are pentru dezvoltarea județului. Pe lângă infrastructura rutieră și feroviară, este importantă și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare (...), în condițiile în care companiile din zonă își transportă pe cale aeriană o parte din produsele pe care le folosesc în procesele de fabricație”, afirmă Călin Gal, vicepreședinte al CJ Bihor.

Terminalul Cargo a fost realizat pe un teren care a aparținut Ministerului Apărării și care a fost transferat în anul 2013 tocmai în acest scop, în caz contrar CJ Bihor fiind obligată să-l restituie statului român.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!