Primarul Ilie Bolojan vrea să salveze CET-ul de la faliment cu ajutorul unui specialist importat tocmai din colţul opus al ţării!

Adus în urmă cu două săptămâni la Oradea, în cel mai mare secret, inginerul Stănel Necula, încă directorul termocentralei din Brăila, s-a întâlnit deja cu viitorii colaboratori şi a lăsat în urmă păreri împărţite. Unii, în frunte cu primarul Bolojan, îşi pun speranţele că va fi un manager eficient şi reformator, iar alţii, cum ar fi angajaţii CET-ului, îl văd mai curând ca fiind un politruc care, după ce şi-a dus centrala în faliment, vrea să-şi pună pe cap o pălărie şi mai mare...

Vremuri grele

Dacă insolvenţa ar fi o boală, CET-ul s-ar zvârcoli de durere. Electrocentrale Oradea intră în iarnă cu datorii de 300 milioane lei, de 10 ori mai mari decât veniturile, cu instalaţiile cârpite în regim de avarie, cu cărbunele şi motorina asigurate pentru o singură lună şi cu personalul demoralizat de perspectiva şomajului.

Intrată în insolvenţă pe 14 august, după o vară pe care a traversat-o cu conturile blocate şi utilajele sub sechestru, centrala e condusă astăzi cu dublă comandă de administratorul special Nadia Haş, fost director adjunct în Primărie, şi de specialiştii Casei de Insolvenţă Transilvania. Toate documentele sunt contrasemnate de administratorul special şi toate plăţile sunt aprobate de casa de insolvenţă.

Pe făraş

04 Dragos Gligor_4.jpgLăsat fără atribuţiuni, directorul Dragoş Gligor (foto) coordonează reparaţiile la cazane pentru pregătirea intrării în iarnă şi supervizează aprovizionarea cu cărbune de la Voivozi, deocamdată singurul furnizor al centralei. Asta fiindcă Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi-a închis minele din Valea Jiului şi ameninţă că va relua furnizarea de cărbune doar după ce Electrocentrale îşi va plăti datoriile de 46,6 milioane lei, iar furnizorul de cărbune din Ungaria pe care mizează conducerea municipalităţii că va putea livra materie primă mai ieftină nu a semnat nici acum contractul cu CET-ul.

Dacă negocierile vor mai trena, Gligor s-ar putea să nici nu mai prindă în centrală semnarea contractului. Primarul Ilie Bolojan îi impută insolvenţa societăţii, invocând decizii manageriale controversate precum trecerea CET-ului pe porumb, achiziţionarea de TIR-uri pentru transportul acestuia (vehicule care acum ruginesc în curte), neadecvarea schemei de personal la scăderea producţiei, acumularea restanţelor faţă de furnizori şi multe altele.

Deşi, pe fondul evoluţiei pe o piaţă reglementată strict, în care sunt obligate să practice preţuri sub costurile de producţie, majoritatea CET-urilor din România sunt în pragul falimentului, colapsul centralei îl va costa pe Gligor postul. Mai ales că, în sfârşit, Bolojan i-a găsit un înlocuitor: Stănel Necula, adus tocmai din Brăila...

Vizită de lucru

BIHOREANUL a aflat că edilul vrea să pună CET-ul sub dublă comandă, independentă de fosta conducere a societăţii. Astfel, Nadia Haş ar urma să se ocupe în continuare de partea financiară, iar Necula de partea tehnică. De altfel, inginerul a şi fost introdus în CET acum două săptămâni, prezentat fiind drept consultant pe probleme de termoficare al primarului.

Brăileanul a vizitat centrala, s-a sfătuit cu directorul tehnic Daniel Francisc, a vorbit cu muncitorii şi l-a evitat total pe directorul Gligor. Ulterior, s-a întâlnit şi cu directorul societăţii Termoficare, Mihai Cabai, pentru a se interesa de soarta reţelelor, dar şi cu Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea, cea care furnizează apă centralei.

Surse din Primărie spun că acesta i-a fost recomandat lui Bolojan de Anton Tămăşiu, un energetician cu state vechi care a condus ani de zile centrala pe gaz a oraşului Ausburg din Germania. Acum pensionar, Tămăşiu a fost consultant la reproiectarea viitoarei centrale pe gaz a Oradiei, iar Bolojan i-a propus să preia conducerea CET-ului. "Neamţul" a refuzat, dar l-a recomandat pe Necula.

Omul nostru din Brăila...

04 Mihai Cabai.jpgBine sfătuit sau pur şi simplu inspirat, acesta l-a cucerit pe Bolojan cu promisiunea că în doi ani va aduce CET-ul "pe zero", astfel încât să nu mai provoace pierderi oraşului. Necula i-a făcut o părere bună şi directorului de la Termoficare, Mihai Cabai (foto). "Am vorbit despre lungimea reţelei, despre starea ei şi despre ce mai e reparat. La Brăila şi-a automatizat toate punctele termice. Ştie meserie", zice directorul.

Angajaţii CET-ului nu sunt, însă, atât de convinşi. "E inginer de instalaţii, nu energetician, şi la viaţa lui a condus doar un "cetuleţ" cu cazane de apă fierbine care dă căldură şi atât, nu unul cu cogenerare, care produce şi abur, şi curent electric", zice un muncitor.

Oamenii au toate motivele să fi reticenţi. În CET circulă o anecdotă potrivit căreia primul lucru pe care l-a spus Necula în centrală a fost că vor urma noi reduceri de personal şi vor trebui înjumătăţite, de la 12 la 6, salariile compensatorii ce vor fi acordate. "Când l-au auzit oamenii, au zis: "Şefu', unde semnăm că suntem de acord?". Nu de alta, dar Bolojan ne-a acceptat doar 5 salarii", râde un muncitor.

Falimentar!

Dar nu e defel de râs. BIHOREANUL a aflat că omul în care primarul Oradiei îşi pune speranţele salvării CET-ului de la faliment tocmai îşi îngroapă propria centrală din Brăila. Patron scăpătat al unei firmuliţe de instalaţii sanitare, Stănel Necula a fost viceprimar PDL în 2008. Pentru ca doi ani mai târziu să dezerteze, inspirat, la liberali.

Din decembrie 2012 este noul director al CET, iar cu el la comandă, după trei luni, centrala nu mai funcţiona! Debranşată de la reţeaua de alimentare pentru neplata unei facturi de gaz în valoare de 10 milioane lei, CET Brăila nu a mai livrat căldură şi apă caldă din luna februarie. În primăvară, acumulase datorii de 76,6 milioane lei, iar în vară a tăiat o instalaţie ca s-o vândă la fier vechi.

Nici măcar Consiliul Local Brăila nu mai crede în relansarea propriului CET. Ca să nu lase copiii fără căldură, Primăria a montat surse alternative de încălzire în toate şcolile şi grădiniţele, iar localnicilor le subvenţionează cu 800 lei achiziţia de convectoare şi cu 1.800 lei a centralelor termice individuale. Practic, din cei 60.000 de consumatori din vremurile bune, au mai rămas conectaţi la sistem mai puţin de 2.000. Asta nu l-a împiedicat pe director să îşi tragă, potrivit presei locale, un salariu lunar de 5.900 lei începând din februarie. Cam tot de atunci angajaţii nu şi-au mai primit salariile deloc...

Eşecul de la Brăila nu înseamnă, însă, neapărat că Necula o va da în bară la Electrocentrale Oradea, pentru că situaţiile disperate cer soluţii disperate. Atâta doar că pot da şi rezultate de toată groaza....


KAPUT!
94%
dintre consumatorii brăileni s-au debranşat de la CET


NEGOCIEM!
Goana după cărbune

C04 Nadia Has.jpgu doar o lună înaintea sezonului rece, Electrocentrale Oradea nu are încă lămurită situaţia stocului de cărbune. Conducerea societăţii a negociat cu firma Matrai achiziţia de cărbune din Ungaria la un preţ de 9,1 euro fără TVA pe gigacalorie. Preţul este sub cei 11,11 euro fără TVA pe gigacalorie plătiţi firmei Maestro pentru cărbunele din Voivozi sau 13,6 euro cât costă gigacaloria de cărbune din Oltenia, dar furnizorul maghiar a cerut ca plăţile să-i fie făcute în maxim 20 de zile de la emiterea facturilor, plus garanţie bancară.

Chiar şi aşa, vinerea trecută CET-ul nu avea încă semnat contractul pentru cărbune. "Există discuţii între CFR Marfă şi Rail Cargo Ungaria legate de modul în care se va face transportul, iar până nu se lămuresc nu avem cum încheia înţelegerea", spune Nadia Haş (foto), administratorul special al Electrocentrale.

Haş afirmă că în aceeaşi măsură în care a deblocat conturile CET-ului, declararea insolvenţei a pus centrala în altă încurcătură: speriaţi că vor rămâne neplătiţi, de atunci toţi furnizorii refuză să lucreze altfel decât cu plata pe loc.