Sala Mare a Primăriei nu a mai fost atât de plină de la şedinţa de instalare a noului Consiliul Local, în vara anului 2008. Peste 250 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Oradea au participat miercuri seară la dezbaterea publică organizată de Primărie pe tema privind impactul măsurilor de eficientizare a sistemului de alimentare cu enegie termică a municipiului.

La eveniment au luat parte printre alţii viceprimarul Gheorghe Carp, directorul Electrocentrale Oradea, Dragoş Gligor, care a venit însoţit de directorii săi, de şeful Direcţiei Management şi Implementare Proiecte cu Finanţare Europeană (DMIPFM), Marcel Boloş, dar şi liderul Mişcării Verzilor Bihor, Horia Vuşcan, cel care a mobilizat preşedinţii de asociaţii să ia parte la dezbatere.

Măsuri anti-populare

Întâlnirea s-a lăsat cu huiduieli încă din primele minute, imediat ce reprezentanţii municipalităţii au prezentant măsurile pe care intenţionează să le ia Primăria pentru eficientizarea serviciului de termoficare. Preşedinţii de asociaţii s-au arătat revoltaţi de faptul că municipalitatea intenţionează să instituie un operator unic pentru transport, distribuţie şi furnizare de energie termică, să impună un preţ unic de furnizare a gigacaloriei la nivelul municipiului şi să introducă o taxă de poluare pentru orădenii care nu sunt deserviţi de furnizorul de energie termică şi se încălzesc pe lemne sau alţi combustibili.

Cei mai indignaţi s-au arătat orădenii din cartierul Ioşia, care au format majoritatea asistenţei, şi care, în cazul introducerii unui distribuitor unic, vor plăti de iarna viitoare 193 lei pe gigacalorie (preţul la care furnizează Electrocentrale Oradea energia termică pe bază de cărbune), în loc de 100 lei (cât plătesc în prezent pentru gigacaloria obţinută de Transgex pe bază de apă geotermală).

"Am înţeles că în momentul de faţă oamenii plătesc un litru de apă cu un preţ "x" şi Primăria Oradea vrea să îi oblige ca până la sfârşitul anului să plătească aceaşi furnitură la preţ dublu", a spus Horea Vuşcan în numele unui număr de 44 de asociaţii de proprietari din Ioşia Nord. Intervenţia viceprimarului Gheorghe Carp care a afirmat "aţi înţeles prost" s-a lăsat cu huiduieli şi fluierături.

Ioşia vs Rogerius

Vehemenţa protestatarilor a escaladat odată cu intervenţia directorului Marcel Boloş. Şeful DMIPFM a arătat că obligativitatea introducerii unui operator unic este instituită de lege. "Reţeaua de distribuţie este a municipiului Oradea, toţi locuitorii au dreptul asupra ei, nu doar cei din Ioşia Nord. Întrebaţi-i pe cei din Rogerius dacă lor le convine ca, dacă nu luăm măsuri, ei să ajungă să plătească 300 lei pe gigacalorie iar dumneavoastră să plătiţi 100 de lei", a spus Boloş, moment în care sala a răspuns spontan: "Faceţi-i şi pe ei să plătească tot un milion de lei vechi!".

Orădenii au protestat, afirmând că preţul usturător al gigacaloriei se datorează ineficienţei CET-ului. "Plătesc mult pentru că plătesc pierderile şi incompetenţa CET-ului!", a spus un orădean.

Mai mult, reprezentanţii asociaţiilor din Ioşia au spus că ani de zile, până la preluarea termoficării de către Transgex, plăteau doar frigul din case pentru că Electrocentrale le furniza servicii de proastă calitate. Mai mult, aceştia au propus ca o soluţie de compromis ca municipalitatea să concesioneze către Transgex conductele din Ioşia. "În momentul de faţă cartierul Ioşia oricum nu are nicio legătură cu CET-ul", a afirmat Vuşcan în uralele asistenţei.

"Mai discutăm"

Practic, directorul Boloş a fost la un pas de a fi linşat de asistenţă, viceprimarul Gheorghe Carp a încercat să tempereze spiritele. "Ca să nu mai strigăm unii la alţii, eu le propun reprezentanţilor asociaţiilor să se întrunească, să discute şi să vină în timp de o săptămână cu o listă de propuneri concrete şi mai discutăm", a cerut Carp.

Propunerea viceprimarului, care a pus capăt întâlnirii, a fost primită cu neîncredere de reprezentanţii asociaţiilor de poprietari, dar a fost totuşi acceptată. "Domnule viceprimar, în cazul în care se va scoate o Hotărâre de Consiliu Local fără să se ţină cont de ce am discutat aici, vom strânge semnături şi vă vom acţiona în instanţă", a avertizat Horia Vuşcan.

Intervenţia ecologistului are la bază temerea că municipalitatea va înainta planul de măsuri spre aprobare Consiliului Local în şedinţa extraordinară anunţată pentru data de 14 martie, iar orice discuţie ulterioară va fi inutilă.