Primarul Ilie Bolojan poate să spună adio voturilor locuitorilor din Ioşia. Şeful executivului local şi-a ridicat în cap alegătorii din cartier, după ce a anunţat public că va introduce preţul unic la gigacalorie la nivelul întregului oraş.

Preţ unic

Măsura va fi luată în cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi, iar noile tarife vor intra în vigoare începând cu 1 octombrie. "Preţul unic al gigacaloriei va fi valabil pe tot teritoriul municipiului. Nu vor mai fi situaţii în care, în funcţie de zone, pentru unii e rai, iar pentru alţii e iad. Va fi un purgatoriu pentru toată lumea", a anunţat primarul Ilie Bolojan, luni seară, în cadrul dezbaterii publice pe teme de termoficare iniţiată de Primărie.

La întâlnirea organizată de la ora 17, la concurenţă cu derby-ul local de fotbal disputat între FC Bihor şi Luceafărul Felix, au participat în mod surprinzător peste 250 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Oradea. După cum era de aşteptat, nucleul dur al protestatarilor a fost constituit din reprezentanţi ai asociaţiilor din Ioşia.

Mobilizaţi de liderul Mişcării Verzilor Bihor, Horea Vuşcan, şi el prezent la întâlnire, care a ştiut să fructifice politic conflictul izbucnit încă din primăvară între Primărie şi locuitorii din Ioşia, reprezentanţii asociaţiilor s-au prezentat la întâlnire gata "montaţi".

Se dublează gigacaloria!

Locuitorii cartierului Ioşia, ale căror apartamente sunt încălzite de Transgex pe bază de apă geotermală la un preţ de 103 lei pe gigacalorie, au fost revoltaţi să afle că Primăria vrea să îi taxeze cu 193 lei pe gigacalorie, la preţul practicat astăzi de Electrocentrale, care foloseşte cărbune. "Dacă noi avem o capră, decât să cumpăraţi o capră şi la restul orădenilor, dumneavoastră vreţi să o omorâţi pe a noastră", a protestat Florian Vlad, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 211 din strada Meşteşugarilor.

Orădenii au ameninţat că vor aplica măsuri extreme. "Eu, împreună cu asociaţia din care facem parte, preferăm să ne debranşăm!", a zis preşedintele. Protestatarii au spus că vor folosi toate mijloacele legale pentru a opri scumpirea gigacaloriei. "Există Codul Penal, care sancţionează abuzul în serviciu împotriva intereselor persoanei, şi există contencios administrativ, unde se poate ataca orice hotărâre de Consiliu Local", a spus un tânăr.

Aprinşi de tonul vehement al dezbaterii, unii participanţi au folosit inclusiv arma atacului la persoană. "Domnule primar, v-am văzut într-o emisiune la TVS în care ne-aţi sfătuit că dacă nu avem bani de încălzire să ne mutăm la ţară. Unde să ne mutăm, la Birtin sau la Aleşd?", a spus preşedintele Asociaţiei de Proprietari Meşteşugarilor 208, cu trimitere la locurile de baştină ale primarului. Concluzia protestatarului a fost clară: "Ori plecaţi dumneavoastră, ori plecăm noi, că altcumva văd că nu se mai poate!".

"Nu sunt primarul unui cartier"

Primarul Ilie Bolojan s-a dovedit un bun "încasator". În ciuda tonului vehement al dezbaterilor care s-au axat exclusiv pe situaţia orădenilor din Ioşia, şeful executivului a ţinut situaţia sub control. "Nu mi-e ruşine că m-am născut în Birtin, că am stat în Aleşd şi că astăzi sunt primarul Oradiei, iar cât timp sunt primar am o responsabilitate faţă de tot oraşul, nu sunt primarul unui cartier sau al unui bloc", a spus Bolojan.

Acesta a catalogat drept "minciună" faptul că i-ar fi îndemnat pe orădenii cu venituri mici să se mute la ţară ca să scape de costurile încălzirii. "În cel mai rău caz poate fi vorba de o interpretare. M-aţi văzut pe mine spunând aşa ceva la televizor? Eu nu cred!", a spus Bolojan.

Edilul a mai afirmat că în actualul context economic, sistemul de termoficare al oraşului nu mai poate funcţiona cu tarife pe cartiere, iar Transgex, chiar dacă furnizează căldură orădenilor, nu poate investi în reţelele de termoficare pentru că sunt proprietatea oraşului.

"Arşi" la buzunar

Şeful executivului local le-a explicat celor prezenţi că, în condiţiile retragerii subvenţiei de circa 23% acordată de stat pe gigacalorie, municipalitatatea nu poate ţine preţul încălzirii la actualul nivel. Bugetul local cheltuie anual 2,5 milioane de euro pentru subvenţionarea gigacaloriei consumate de orădeni, sumă pe care nu are de unde o majora.

Astfel, începând din luna octombrie preţul gigacaloriei va fi majorat prin hotărâre de Consiliu Local de la 193,02 lei la 235,52 lei, prin retragerea ajutorului de 42,5 lei acordat de la bugetul de stat.

Simulările făcute de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, arată că încălzirea unei garsoniere se va scumpi de la 175 lei la 214 lei, pentru un apartament cu două camere proprietarul va plăti 320 lei, adică cu 57 lei mai mult, pentru trei camere 414 lei, cu 74 lei în plus, iar încălzirea unui apartament cu patru camere se va scumpi cu 104 lei, ajungând la 577 lei pe lună.

Scumpire în tranşe

Pentru a proteja cât de cât locuitorii cartierului Ioşia de şocul unei majorări zdrobitoare, municipalitatea şi-a propus să facă alinierea preţurilor în două tranşe. "Propunerea noastră este să ridicăm preţul în două trepte: începând cu 1 octombrie acesta va creşte de la 103 lei pe gigacalorie la nivelul actual plătit de orădeni de 193 lei, urmând ca de anul viitor tariful să fie acelaşi, de 235 lei în tot oraşul", a spus primarul.

Diferenţa dintre preţul încasat acum de Transgex de la locuitorii din Ioşia şi cel practicat de CET va fi folosită de Electrocentrale pentru reabilitarea reţelelor de termoficare din cartier. "Toţi banii încasaţi suplimentar se duc într-un cont special pentru refacerea reţelelor, pentru că acestea au pierderi şi de 40%. Dacă nu luăm această măsură, în 5 sau 10 ani vom ajunge la un grad de pierdere atât de mare încât actulul sistem nu va mai putea fi menţinut în funcţiune", a explicat Bolojan.

Municipalitatea lucrează în prezent la cinci proiecte cu finanţare europene care vor aduce oraşului 133 milioane lei pentru construirea unui CET nou pe gaz şi apă geotermală, refacerea conductelor magistrale 1, 2 şi 3 şi introducerea încălzirii pe apă geotermală în cartierele Nufărul I şi II şi zona Calea Aradului.

Citeşte pe aceaşi temă şi: "Ioşia contra restul lumii: Răscoala anti-CET"