Electrocentrale trece pe cărbune din Ungaria. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că municipalitatea va acorda societăţii Termoficare Oradea suma de un milion de euro pentru a gira CET-ul. Banii vor fi imobilizaţi în bancă până în aprilie, anul viitor, ca o garanţie acordată furnizorului de cărbune din Ungaria, Matrai Eromu, că Electrocentrale îşi va plăti facturile.

"Pentru prima dată, Electrocentrale va cumpăra cărbune din Ungaria în mod direct, pentru că până acum o făcea prin intermediari. În urma negocierilor purtate, am obţinut o reducere cu circa 25% faţă de preţurile actuale, dar trebuie să îi garantăm furnizorului că vom plăti cărbunele achiziţionat", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Termoficare a fost pusă în situaţia de a gira pentru Electrocentrale, pentru că, aflată în insolvenţă, aceasta din urmă nu a putut obţine scrisori de garanţie de la bănci.

În ceea ce priveşte relaţia cu viitorul furnizor, Electrocentrale şi-a asumat termene de plată a facturilor de numai 20 de zile, interval în care CET-ul nu are cum să încaseze prin intermediul distribuitorului Termoficare, banii pe energia termică furnizată, ceea ce înseamnă că municipalitatea va trebui să facă o nouă infuzie de capital în societate. Sumele şi sursa acestora nu au fost încă stabilite.