Primarul Ilie Bolojan a semnat marţi, la Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanţare pentru etapa a treia de reabilitare a reţelelor de termoficare şi a punctelor termice din Oradea.

Peste 25 de kilometri de reţea...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, în cadrul proiectului, în valoare de 28 milioane euro, vor fi reabilitaţi 23,1 kilometri de reţea primară, 1,1 kilometri de reţea secundară şi se vor transforma în reţea magistrală 1,3 kilometri de reţea secundară.

În plus, proiectul mai vizează reabilitarea a 42 de puncte termice şi instalarea a 39 de minipuncte termice.

De lucrările finanţate în această etapă vor beneficia 66.409 gospodării orădene, 1.799 de firme şi 182 de instituţii publice, şcoli, grădiniţe sau spitale.

Proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009–2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice - Etapa III" va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020.

Valoarea totală a acestuia se ridică la 133,97 milioane lei, din care finanţarea europeană este de 113,87 milioane lei.

Pierderi mai mici cu 34%

Este de aşteptat ca investiţiile ce urmează să fie făcute să ducă la creşterea calităţii serviciilor prestate de operatorul de termoficare.

"Acest proiect, alături de celelalte două derulate, va face posibil ca cea mai mare parte a reţelei oraşului nostru să fie reabilitată, ceea ce va duce la eliminarea avariilor mai lungi de 24 ore, reducerea cu 35% a pierderilor de reţea şi la asigurarea, în următorii ani, a unui preţ acceptabil pentru populaţie", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Carmen Moraru, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a lăudat eforturile echipei orădene, precum şi rezultatele operatorului orădean de termoficare.

Model de succes. Singurul...

"Sunt onorată să semnez acest prim contract de finanţare pentru un proiect care continuă o investiţie ce a devenit un exemplu de bună practică la nivel naţional şi o poveste de succes a ceea ce se poate realiza cu finanţare europeană în ţara noastră. Ne bucurăm că am putut contribui cu fonduri europene, prin efortul echipei POIM, la ceea ce a devenit astăzi cel mai performant sistem de termoficare din România", a spus Moraru.

Oradea este singul oraş din România care şi-a crescut numărul de clienţi ai serviciului de termoficare, de la 61.500 de locuinţe în 2014 la 67.000 de gospodării în prezent.