Termoficarea orădeană se dovedeşte un sac fără fund. Municipalitatea vrea să investească încă 32 milioane euro din fonduri comunitare în modernizarea sistemului centralizat de încălzire.

Consiliul Local a aprobat luni, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai celei de a treia etape de reabilitare a sistemului de termoficare.

Lucrările, cu termen de predare în doi ani, vor viza înlocuirea a încă 23 kilometri de reţea magistrală, transformarea a 1,3 kilometri de reţea secundară în reţea primară, consumatorii racordaţi urmând să fie deserviţi de module termice, reabilitarea a 1,1 kilometri de reţea secundară şi modenizarea a 42 de puncte termice.

"Pe lângă toate aceste lucrări, cinci puncte termice situate de la Parcul Petofi până la Primărie vor fi dezafectate şi înlocuite cu mini-puncte termice pentru fiecare consumator. Vom avea astfel sute de puncte termice noi", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa din plen.

Potrivit edilului, municipalitatea a preferat să înlocuiască punctele termice dezafectate cu module termice la nivel de consumator pe considerentul că primele, aflate în degradare, erau amplasate în beciuri insalubre aflate în proprietatea orădenilor.

"Cu aceaste investiţii vom îmbunătăţi substanţial calitatea serviciilor din zona de case", a spus Bolojan.

Revine Nufărul Geotermal!

La investiţiile programate în cadrul celei de a treia etape de reabilitare a reţelelor de termoficare se vor adăuga, de luna viitoare, investiţii de încă 19 milioane euro în sistemul de încălzire din cartierul Nufărul.

Investiţiile, în fond o reeditare a celor programate în cadrul proiectului Nufărul Geotermal, vor viza trecerea cartierului pe încălzire pe bază de apă geotermală, reabilitarea reţelelor şi înlocuirea tuturor punctelor termice cu module termice la nivel de scară.

"Faţă de proiectul vechi am prevăzut un puţ nou de extracţie în zona bisericii din Nufărul din spatele parcului Salca", a spus Bolojan. Potrivit edilului, puţul va livra în sistem apă geotermală la 80 grade Celsius. Apa uzată termic va fi reinjectată în sol.

"Aceste investiţii vor fi făcute pentru a le putea oferi orădenilor un preţ sustenabil al gigacaloriei", a afirmat Bolojan. Edilul a definit sintagma de "preţ sustenabil" ca un tarif în care să nu mai fie incluse şi pierderile de pe reţeaua de transport, spre beneficiul cetăţenilor (care, chiar dacă nu vor plăti o gigacalorie mai ieftină, măcar nu vor suporta costuri mai mari) şi al municipalităţii (care va putea reorienta sumele din subvenţii către investiţii în dezvoltarea oraşului).

Potrivit Primăriai, în urma investiţiilor făcute, la finalul perioadei de finanţare 2014 - 2020, după investiţiile făcute în cea de a treia etapă de reabilitare a reţelelor, a investiţiilor din cartierul Nufărul şi înlocuirii a celor 5,5 kilometri de magistrală dintre Oradea şi Sînmartin 95% din reţelele magistrale din Oradea vor fi reabilitate.