Termoficare Oradea a fost sancţionată, luni, de Garda de Mediu cu două amenzi în valoare de câte 40.000 lei pentru depăşirea limitelor maxime de noxe emise şi păstrarea în funcţiune a vechiului cazan pe gaz care nu este autorizat.

"Obligaţia societăţii Termoficare, în baza autorizaţiei de mediu integrate, este de a transmite trimestrial şi apoi anual raportul privind emisiile de gaze. În urma raportului, am făcut o inspecţie comună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, în prezenţa reprezentanţilor unităţii. În baza raportului am constat depăşiri ale limitelor maxime de noxe admise şi faptul că a funcţionat inclusiv vechiul cazan pe gaz, care nu este autorizat", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor.

Pe lângă cele două sancţiuni aplicate, inspectorii de mediu au dispus închiderea grupului IMA 1 (Instalații mari de ardere 1, parte integrată a noului CET), din care face parte cazanul pe gaz.

Potrivit legislaţiei, Termoficare are la dispoziţie 15 zile pentru plata a jumătate din minimul amenzii sau contestarea acesteia în instanţă.

Magnet pentru amenzi

CET-ul orădean a fost amendat şi anul trecut cu 30.000 lei pentru menţinerea în funcţiune a vechiului cazan pe gaz, iar Garda de Mediu a dispus ca măsură complementară închiderea acestuia.

Termoficare a contestat sancţiunea, iar instanţa a dispus aplicarea amenzii, dar suspendarea măsurii de închidere a cazanului.

Vechiul cazan pe gaz, care nu poate fi autorizat fără investiţii consistente, a fost păstrat în funcţiune de către conducerea Termoficare în paralel cu noua turbină pe gaz produsă de General Electric pentru că, spre deosebire de alte instalaţii, produce în paralel atât energie termică cât şi energie electrică.

La sfârşitul anului trecut muncipalitatea a anunţat că va achiziţiona în 2019 un grup energetic nou pentru a înlocui vechiul cazan din 1967.