Societatea Termoficare, furnizoare de agent termic în sistem centralizat în Oradea și comuna Sânmartin, va coborî începând de joi, sub 40 de grade Celsius, temperatura de livrare a încălzirii către apartamentele orădenilor, pe fondul temperaturilor exterioare surprinzător de mari pentru această perioadă a anului.

Încălzire la temperaturi mai mici

Începând de joi, caloriferele din apartamentele orădenilor se vor răci uşor, având în vedere că în aceste zile se înregistrează temperaturi și de 20 grade Celsius.

„Miercuri dimineaţă, temperatura agentului termic de pe reţeaua de distribuţie a fost redusă la 40 de grade Celsius, iar începând de joi va fi coborâtă din nou la doar 38 grade Celsius pe fondul creşterii temperaturilor exterioare”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul societăţii Termoficare Oradea, Călin Ungur.

Potrivit HG 227 din 2018 „oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10 grade Celsius, între orele 20.00 – 06.00"

Acest normativ nu se aplică însă deocamdată. „Astăzi (n.r. - miercuri) ar fi cea de-a treia zi cu temperaturi medii de peste 10 grade Celsius. Totuşi, nu se pune problema să oprim încălzirea, întrucât aceste condiţii sunt prevăzute pentru perioada de după 15 martie", a explicat Ungur.

„Nu a venit încă primăvara”

Conducerea Termoficare se aşteaptă oricum la revenirea iernii. „Deşi în prezent ne confruntăm cu temperaturi surprinzător de ridicate pentru această perioadă a anului, nu a venit încă primăvara. Potrivit prognozelor, pentru săptămâna viitoare ne putem aştepta la temperaturi sub zero grade pe timpul nopţii", a spus directorul Termoficare Oradea.

Directorul Călin Ungur a spus că oprirea încălzirii ar genera costuri suplimentare la reluarea furnizării de agent termic atât pentru orădeni cât şi pentru Termoficare.

„Nu este vorba doar de răcirea pereţilor apartamentelor care ar trebui încălziţi la loc, generând astfel un consum mai mare de gigacalorii, care s-ar reflecta în facturile orădenilor, dar şi de costurile suplimentare pe care le implică repornirea sistemului. Echipamentele mai vechi au nevoie de patru ore de funcţionare în gol înainte de pornirea încălzirii, lucru care înseamnă costuri în plus", a explicat Ungur.

De altfel, potrivit directorului Termoficare, nici orădenii nu au solicitat sistarea furnizării încălzirii. „Până acum, am primit o singură sesizare, şi aceea legată de temperaturile prea mari din apartamente. Suntem abia în februarie, oamenii sunt conştienţi că vremea nu are cum rămâne atât de caldă", a spus Călin Ungur.

Anul trecut, Termoficare Oradea a oprit furnizarea agentului termic pentru Oradea şi Sânmartin începând din 20 aprilie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!