Termoficare Oradea va încasa despăgubiri de 3,5 milioane lei pentru pierderile provocate de defectarea turbinei e gaz în perioada 13 decembrie 2018 – 8 ianuarie 2019.

Consiliul Local a aprobat, miercuri, convenția de tranzacție care urmează să fie încheiată între Uniqa Asigurări, Termoficare și municipalitate, care pune capăt disputelor dintre asigurator și beneficiar în dosarul de daune deschis în 2018.

Turbină cu asigurare

Operatorul de termoficare a încheiat un contract de asigurare cu firma Uniqa Asigurări la începutul lunii octombrie 2018 pentru turbina pe gaz fabricată de General Electric. Conform contractului, societatea era asigurată împotriva avariilor care ar putea scoate utilajul din funcțiune provocând pierderi societății din energia electrică și termică nevândută.

În 13 decembrie 2018, turbina s-a oprit ca urmare a unor pierderi de ulei și a fost trimisă în Ungaria, fiind oprită pentru reparații până în 8 ianuarie 2019.

În urma unei expertize tehnice, consultantul asiguratorului, Noxa Consulting, a evaluat pierderile la 3,1 milioane lei, dar a concluzionat că avaria a fost produsă de perforarea în timp a uneia dintre conductele care alimentează unul din lagărele turbinei ca urmare a frecării de manșonul de protecție și nu reprezintă risc asigurat.

Reclamație la ASF

Termoficare a contestat concluziile raportului, argumentând că avaria a apărut ca urmare a unei erori de proiectare sau montaj a țevii de ulei și a anexat o expertiză contabilă potrivit căreia pierderile au fost de 3,5 milioane lei.

Firma de asigurări a cerut soluționarea dosarului pe cale amiabilă doar după ce în februarie 2020 compania a reclamat-o la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Uniqa Asigurări a acceptat să plătească despăgubiri la nivelul cerut de asigurat în termen de 10 zile, cu condiția ca acesta să își retragă reclamația depusă la ASF.