Termoficare vrea să înlocuiască vechiul cazan pe gaz, ultimul rămas în funcţiune din fostul CET, printr-o investiţie de 167,7 milioane lei.

Vechiul cazan va fi înlocuit...

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate al investiţiei "Unitate de producţie de cogenerare de înaltă eficienţă pentru înlocuirea Blocului 1 existent".

"Blocul 1 (n.r. format dintr-un cazan şi o turbină) este singurul care a rămas din vechea instalaţie termică a oraşului. La momentul de faţă blocul este depăşit fizic şi moral", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Echipamentele Blocului 1 au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare. Cele două utilaje sunt uzate şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

În plus, municipalitatea a hotărât înlocuirea Blocului 1 având în vedere că, proiectat după o soluţie tehnică depăşită, acesta încalcă actualele standarde de mediu devenind un magnet pentru amenzi din partea Gărzii de Mediu.

Patru motoare termice şi două CAF-uri

Potrivit viceprimarului, municipalitatea va înlocui Blocul 1 cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică totală de 25 MW şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

"Valoarea acestui proiect, care se întinde pe doi ani, este de 167,7 milioane lei, inclusiv TVA. Este un proiect pe care dorim să îl realizăm în cadrul programului guvernamental Termoficare 2019 – 2027, unde 85% din investiţie o este contribuţie guvernamentală, iar 15% este contribuţia municipiului Oradea", a spus Mălan.

Noua investiţie ar putea crea premisele pentru furnizarea unei gigacalorii mai ieftine, atât de dorită de orădeni. "La finalul celei de a treia etape de reabilitare a reţelelor, care presupune înlocuirea a 25 conducte magistrale şi modernizarea a 42 puncte termice, la care se adaugă proiectul Nufărul 1 (n.r. de trecere pe încălzire cu un mixt de apă geotermală) şi reabilitarea reţelelor termice secundare se vor reduce semnificativ pierderile în sistem şi vor fi condiţii ca preţul gigacaloriei să fie cât mai mic", a spus Mălan.

Înlocuirea Blocului 1 este utima investiţie majoră pe care oraşul trebuie să o facă în modernizarea sistemului de producţie a încălzirii şi apei calde pentru locuinţele orădenilor.