Zilele trecute, un orădean din Rogerius posta la intrarea în bloc un afiş prin care îşi avertiza vecinii să-şi protejeze copiii de un locatar care i-ar ademeni cu etnobotanice. 

Cu aceeaşi problemă se confruntă, a aflat BIHOREANUL, şi locatarii unui bloc din celălalt capăt al oraşului, în Nufărul, unde un fost muşteriu al poliţiştilor Antidrog, condamnat deja ca dealer şi cunoscut consumator de etnobotanice, a băgat groaza în vecini într-atât încât, de teamă să-şi dea vreunul singur numele, oamenii au ajuns să-l pârască la Poliţie printr-o petiţie colectivă...

Abonat la parchet

Gălăgie, bătăi, ameninţări, scandaluri! Consumatorii de substanţe interzise pot deveni vecini de coşmar, au constatat locatarii unui bloc de pe Aleea Peneş Curcanul, care trăiesc într-un stres continuu din pricina unui tânăr cu astfel de probleme. 

Bărbatul de 30 de ani locuieşte într-un apartament la parter şi e client obişnuit al poliţiştilor, pentru scandaluri, distrugeri, consum şi trafic de etnobotanice. De altfel, anul trecut a şi fost condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic, într-un dosar al DIICOT Oradea, iar apoi a încasat încă o pedeapsă cu suspendare, pentru refuz de recoltare de probe biologice deoarece în decembrie 2018, drogat la volanul BMW-ului său, s-a izbit de o altă maşină. 

Putea chiar să provoace o tragedie, fiindcă era atât de ameţit încât după izbitură a adormit cu capul pe volan, iar poliţiştii abia au reuşit să-l scoată din maşină şi să-l facă să vorbească. "Avea un comportament nefiresc, vorbea neclar, avea stări de confuzie şi părea foarte epuizat", se arată în motivarea sentinţei prin care Judecătoria Oradea l-a condamnat la 1  an, 1 lună şi 20 zile închisoare, dar tot cu suspendare. 

Răzbunare cu cuţitul

În ciuda problemelor penale, tânărul a continuat să se drogheze, terorizându-şi vecinii cu scandalurile pe care le isca sub influenţa substanţelor interzise. Oamenii au încetat să-şi lase copiii afară, iar femeile au ajuns să intre de multe ori în bloc doar în grup sau însoţite, fiindu-le teamă chiar şi în propriile apartamente. 

Nu fără motiv. Toamna trecută, de pildă, unul dintre vecinii cu care bărbatul a intrat în conflict s-a ales cu bătaie, iar câteva zile mai târziu s-a trezit cu un cuţit înfipt în vizorul uşii. În apartament se aflau, atunci, soţia şi copilul mic al victimei, care s-a speriat atât de rău încât întreaga familie a ales să se mute.

Bărbatul a fost dat de locatari de mai multe ori pe mâna poliţiştilor, însă degeaba. Problemele au rămas, ba chiar s-au înmulţit, căci după ultima reclamaţie s-a răzbunat, crestând uşile "pârâcioşilor" cu cuţitul. 

Anonimă în anchetă

Speriaţi, oamenii i-au dat pace şi au încercat să se ferească din calea sa. Recent, însă, a comis-o din nou: într-un acces de furie, şi-a dat foc hainelor din dulap, fiind cât pe ce să provoace un incendiu şi stârnind, din nou, revolta locatarilor, care iar au cerut ajutorul poliţiştilor. Doar că, de teama unei noi răzbunări, au făcut-o într-o formă mai puţin obişnuită, trimiţând o petiţie colectivă, în numele întregului bloc, motiv pentru care, pentru a-i proteja, BIHOREANUL a ales să nu le publice nici adresa, nici vreun nume, păstrând în anonimat chiar şi numele scandalagiului. 

În sesizare, zic surse judiciare, oamenii au povestit toate incidentele provocate în ultima perioadă de vecinul lor şi au solicitat luarea unor măsuri împotriva acestuia. Cazul este anchetat de Poliţia Municipiului Oradea, iar potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, poliţiştii de proximitate au început deja audierile. 

Poliţiştii i-au vizitat pe toţi locatarii, chiar şi pe tânărul care, între timp, ar fi poposit pentru câteva zile într-o secţie de dezintoxicare, dar deocamdată nu au formulat vreo acuză împotriva lui. Rămâne de văzut dacă oamenii vor avea curaj să-şi susţină, cu nume şi prenume, petiţia depusă, pentru ca poliţiştii, la rândul lor, să-l poată sancţiona pe scandalagiu pentru faptele sale. Ori vor da în spate, din nou, de teamă să nu-şi înfurie vecinul "ameţit", lăsând, pentru a nu ştiu câta oară, un iresponsabil să facă legea...