Într-un singur an, a bătut un poliţist, a ameninţat cu moartea un deputat şi pe şeful de cabinet al acestuia, dar şi o profesoară, consilier liberal în Cefa. Cu toate acestea, procurorii l-au tratat invariabil cu blândeţe.

Bătăuşul, Lucian Demian, alias Bâcu, nu s-a potolit, ci şi-a arătat din nou muşchii zilele trecute, când era cât pe ce să-i omoare pe copiii patronului firmei Pro Acva Cefa, Nicolae Nistor. Fiul de 24 de ani al omului de afaceri, Nicu, a ajuns la spital cu gâtul tăiat, iar fiica de 17 ani, Paula, rănită la cap şi la o mână. Totul după urmăriri ca-n filmele cu mafioţi. Motivul? Unul halucinant: toţi cei din familia Nistor sunt duşmani pentru că au infectat comuna cu peştii lor!

În vizor

04 Nicu junior1.jpgSeria atacurilor împotriva membrilor familiei patronului pescăriei a început pe 18 octombrie. Până atunci, Nicu Nistor (foto) nu-şi mai întâlnise niciodată, faţă în faţă, agresorul. "Nu am avut discuţii cu el, nu l-am jignit vreodată. Îl mai văzusem doar când mergea cu maşina prin zonă, dar atât".

Primul atac a avut loc vineri, 18 octombrie, când Nistor jr. venea de la fermă cu motocicleta, iar în dreptul unui bar din centrul comunei Bâcu i-a sărit în faţă cu o sticlă de bere în mână. "Am încercat să-l evit, m-am dezechilibrat şi am oprit. Mă înjura şi striga că mă omoară. Am văzut că era băut şi n-am replicat. M-am urcat pe motor şi am plecat", povesteşte tânărul.

O zi mai târziu, sâmbătă, a ieşit cu un amic la o bere şi s-au nimerit în acelaşi local. Ghinionul a făcut ca Bâcu să fie tot acolo, şi tot băut. "Nu i-am zis nici atunci nimic. Am vrut să plec, iar el a ieşit după mine. Când a ajuns afară l-am văzut că avea în mână o sticlă cu fundul spart. A dat cu ea să-mi taie gâtul. M-a şi nimerit, iar apoi mi-a spart-o în cap", spune Nicu.  Chemaţi de urgenţă, medicii l-au transportat imediat la spital. A avut noroc, i-au zis aceştia, căci dacă tăietura de la gât era cu un centimetru mai jos i-ar fi secţionat carotida şi murea pe loc.

Urmărire în doi

Povestea nu s-a terminat aici. După două săptămâni, timp în care l-a surprins de mai multe ori urmărindu-l, în după-amiaza de 2 noiembrie, în timp ce mergea cu maşina cu sora sa spre Inand, Nistor jr. s-a trezit din nou cu Bâcu în faţă.

"Eram la volan şi am văzut că mă urmăreşte. Când am intrat în Inand ne-a depăşit şi a intrat în faţa mea, unde a încetinit. A trebuit să încetinesc şi eu, apoi l-am depăşit, dar m-a depăşit din nou şi a oprit în mijlocul drumului, să nu pot trece, iar el a coborât cu un topor în mână. Venea fugind spre noi şi, ca să scap, am întors maşina şi am plecat", explică Nicu.

Dar Bâcu nu s-a lăsat! A pornit în urmărirea lor, iar depăşirile şi opririle cu şicane s-au repetat de mai multe ori. "Am fost obligat să merg de câteva ori în marşarier, chiar pe drumul naţional (DN79 Oradea-Arad, n.r.). Ceilalţi şoferi se trăgeau la o parte, să nu mă lovească. A fost o nebunie", povesteşte tânărul.

Răcorit la... răcoare

Nicu a dat să se întoarcă la Cefa unde, credea el, individul ar fi renunţat să-l mai urmărească. Se înşela. Când au intrat în comună, Bâcu i-a depăşit din nou, apoi a virat brusc şi a intrat de-a dreptul în maşina condusă de Nistor jr.

"Ne-a lovit rău, dar din fericire am avut centurile puse. Am văzut că iese din maşină, din nou cu toporul în mână, aşa că am demarat şi am plecat. Ar fi trebuit să stăm, să aşteptăm să vină Poliţia, dar mi-a fost teamă să n-o lovească pe sora mea, care era şi aşa rănită, la cap şi la o mână, şi a trebuit să o duc la spital", zice Nicu.

Paula, sora sa, sunase deja de două ori la 112 pentru a cere ajutor. La primul apel, când i-a explicat dispecerei că sunt urmăriţi, aceasta a crezut că glumea şi, până s-o convingă pe funcţionară că erau cu adevărat în pericol, convorbirea s-a întrerupt. Abia la al doilea apel, după ce au fost izbiţi de maşina bătăuşului, au primit confirmarea că poliţiştii vor veni la faţa locului.

Echipajul trimis n-a avut o sarcină uşoară. Bâcu a refuzat atât etilotestarea, cât şi recoltarea de probe biologice. Mai mult, fiindcă era violent, a fost încătuşat şi reţinut, iar a doua zi dus la Judecătoria Salonta cu propunere de arestare preventivă. În faţa judecătorului, bărbatul a refuzat să facă vreo declaraţie, prevalându-se de dreptul la tăcere. A fost arestat pe 10 zile, acuzaţiile la adresa sa fiind cele de distrugere, ameninţare, port ilegal de armă albă, loviri şi alte violenţe, vătămare corporală din culpă, pentru rănirea tinerei din maşină (asta deşi intrase intenţionat în maşina lui Nistor!), plus refuz de recoltare probe biologice.

Atac la deputat

Lucian Demian nu e nici pe departe la primul scandal. Dimpotrivă, toată lumea îl ştie de cal breaz şi de "bătăuş al primarului", dar autorităţile s-au dovedit neputincioase în a-l priponi. Anul trecut, a atacat un poliţist chemat să-l ridice de la un meci de fotbal. Agentul Ioan Gui, căruia Bâcu i-a şi rupt uniforma, l-a reclamat pentru ultraj, dar degeaba. Procurorii salontani i-au dat o simplă amendă administrativă, pe considerentul că fapta bătăuşului "nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni".

04 Ioan Roman.jpgTot anul trecut, pe 1 iunie, în campania electorală, Bâcu s-a înfiinţat acasă la deputatul PSD Ioan Roman (foto), înjurându-i soţia şi pe cele două fete, şi ameninţându-l: "De mâna mea mori tu! Te tai bucăţi!". Scena s-a repetat după două săptămâni şi la locuinţa şefului de cabinet al deputatului, Alin Avram, unde individul i-a urlat că e "jidan borât" din simplul motiv că soţia lui este evreică, şi l-a avertizat să nu iasă prin sat că îl omoară.

Reclamat pentru ameninţare, a fost scos însă, din nou, basma curată. "Procurorii din Salonta i-au găsit circumstanţe atenuante că era campanie!", spune deputatul Roman. Cert e că, de atunci, ca să se răzbune, interlopul continuă să şicaneze familia parlamentarului. "Chiar înainte de a fi arestat, mi-a întâlnit fetele pe stradă şi a frânat de mai multe ori în faţa lor, ca să le sperie", povesteşte Roman.

Interlop în curul gol

BIHOREANUL a dezvăluit anul trecut că bărbatul fusese reclamat şi de preşedinta PNL Cefa, profesoara Cristina Prodan, pe care a atacat-o la două zile după alegerile locale, când a aflat că fusese aleasă consilier pe lista USL. În plină zi, Bâcu a urmărit-o pe femeie cu maşina şi a hărţuit-o. Frâna ostentativ lângă ea, o lăsa să avanseze câţiva metri, după care frâna din nou brusc la câţiva centimetri în spatele ei, claxonând, înjurând-o, făcându-i semne obscene şi spunându-i că o s-o prindă odată singură şi o să-i facă felul. Ce a urmat? În loc să-l sancţioneze pe vinovat, şeful de post, agentul principal Nicuşor Groza, a chemat-o pe consilieră să se împace cu agresorul şi să-şi retragă plângerea.

Individul a făcut-o lată şi cu ocazia Referendumului de vara trecută, când a intrat într-o secţie de votare din Cefa şi s-a luat de fiica unui consătean, membru PSD, iar la sfârşit şi-a dat jos pantalonii şi chiloţii în faţa tutor celor prezenţi. Degeaba au sunat aceştia la 112, căci Bâcu a scăpat şi atunci...

Liber din nou

Toate victimele individului găsesc că principala vină pentru comportamentul individului o poartă primarul PDL al comunei, Dumitru Bărnău, care îl asmute pe Bâcu împotriva tuturor celor pe care îi consideră duşmani politici. Cei doi au fost colegi în PSD până după alegerile locale din 2008, când Bărnău a trecut la PDL, iar Bâcu l-a urmat, fiind unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai săi.

04 Nicolae Nistor1.jpgVarianta unui "atac politic" n-o exclude nici Nicolae Nistor (foto), patronul Pro Acva, ajuns pe lista neagră a edilului fiindcă nu l-a sprijinit în alegerile de anul trecut, dar şi pentru că a dat pe mâna poliţiştilor o mare parte a susţinătorilor săi, prinşi braconând pe lacurile pescăriei.  "În faţa poliţiştilor a urlat că suntem duşmani pentru că am otrăvit comuna cu peşti. Motivul e însă altul: Demian e omul primarului. Familia mea nu este singura care nu i-a fost alături primarului şi care a primit ameninţări cu moartea", spune Nistor, nemulţumit că autorităţile nu au luat măsuri împotriva bătăuşului deşi acesta sfidează legea şi comunitatea de ani de zile.

Evident, primarul Dumitru Bărnău neagă orice implicare. "Nu ştiu despre ce este vorba. Nu am ce să declar pe această temă", a retezat conversaţia edilul. Până una-alta, de când cu arestarea amicului său, în Cefa apele s-au liniştit. Ce-i drept, doar pentru o vreme, căci mandatul emis pe numele lui Bâcu a expirat iar procurorii n-au mai cerut prelungirea măsurii. Ca atare, individul s-ar putea să le tulbure din nou...


LEGEA PUMNULUI
Bărnău, primarul bătăuş

04 Dumitru Barnau.jpgEdilul Dumitru Bărnău (foto) nu e nici el uşă de biserică. În 2012, BIHOREANUL a dezvăluit că, după ce şi-a altoit părinţii, bărbatul a ajuns să-i terorizeze pe toţi cei care îl supără şi chiar să sară la bătaie de faţă cu lumea. În vara anului trecut, edilul şi-a arătat muşchii pe spinarea unui ţigan din Cefa, Marinel Demian, pe care l-ar fi prins cotrobăind în poşeta fiicei sale, care, la o nuntă fiind, a ieşit o vreme în faţa Căminului Cultural.

Pentru că ţiganul i-a scos din poşetă un tampon şi l-a arătat şi altora, Bărnău l-a dus la el la fermă, unde l-a torturat, lovindu-l cu furca şi băgându-l cu capul într-un bazin cu apă. Ca Demian să nu-l reclame, Bărnău l-a angajat ulterior ca zilier, să-i strângă recolta de porumb şi să-i lucreze ca salahor la vila pe care şi-o ridica în Cefa.